Estils 17/06/2019

Cosmètica sense crueltat animal

Creix l’oferta de productes de bellesa i higiene vegans així com els establiments especialitzats

Clàudia Frontino
6 min
La cosmètica vegana està vivint una demanda creixent

BARCELONAL’organització pels drets dels animals Humane Society International calcula que anualment més de 100.000 animals són utilitzats per la indústria cosmètica arreu del món. Conills, conillets d'índies, hàmsters, rates i ratolins són les espècies més habituals en assajos clínics per elaborar cremes, xampús o màscares de pestanyes, entre altres coses. Perquè qualsevol producte cosmètic o d’higiene personal pugui ser considerat vegà no ha de contenir cap ingredient d'origen animal ni haver estat testat en animals. Això vol dir res de derivats làctics, ni mel, ni greixos que no siguin vegetals i, per descomptat, res d’insectes picats que facin de colorant per a pintallavis.

Tot i que a la Unió Europea està prohibida la venda i fabricació de productes testats en animals, la directiva 2003/15/CE del Parlament Europeu que ho regula preveu certes excepcions. Segons recull el 'Butlletí Oficial de l’Estat' (BOE), els experiments amb animals “s’han de substituir per mètodes alternatius, en la mesura en què n'hi hagi i siguin científicament satisfactoris”. Què passa quan no hi ha mètodes alternatius? Com es pot saber amb quins ingredients estan fets els productes? Aquestes són només algunes de les preguntes que es faria qualsevol persona que fugi del maltractament animal –vegana o no– en el moment de comprar xampú, maquillatge o crema hidratant, per exemple.

Garanties i indústria creixent

“El primer que miro és que porti el segell que certifica que és vegà, i en cas que no el tingui intento informar-me dels components que du. Si veig alguna cosa dubtosa, en busco informació per internet o directament no ho compro”, explica Adrià Castillón, que és vegà des de fa 10 anys. Castillón és dissenyador de les joies veganes Dirty Rats Project X –sense corall, perles, cera d’abella– i aplica la filosofia 'cruelty free' també en els productes d’higiene personal i cosmètica que compra. “El xampú és de la marca Urtekram, el sabó de la barba el fem a casa amb oli d’oliva i sosa càustica, els olis per a la barba són de Macho Beard, la pasta de dents normalment és de Lush Cosmetics, el sabó de cos és Sante, el desodorant de Ben & Anna, i els perfums són de Potions BCN”, detalla.

Sens dubte, hi ha diversitat de marques i productes, i de mica en mica se’n van coneixent més. Un estudi del 2018 de la consultora internacional Grand View Research preveu que la cosmètica vegana mourà prop de 18.000 milions d’euros l’any 2025, basant-se en el creixement sostingut dels últims anys i l’auge de marques especialitzades i línies noves d’empreses ja consolidades. Hi ha organitzacions animalistes que ofereixen llistats de marques per saber si fan proves amb animals o no. En la llista de les que sí, s’hi poden trobar noms tan coneguts com Biotherm, Clinique, Garnier, M.A.C., Maybelline o Sephora, segons es pot llegir a la web de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Més enllà de les modes

Però ¿la cosmètica lliure de crueltat animal és una moda? “No és cap moda lluitar pel que ens envolta”, anuncien els creadors de Freshly Cosmetics. Aquesta marca catalana impulsada per tres enginyers químics té més de 280.000 seguidors a Instagram i ha revolucionat el mercat de la cosmètica en només tres anys oferint productes naturals i aptes per a vegans, sense parabens, ni sulfats, ni petroli. “Amb els nostres productes volem inspirar per fer del món un lloc millor per als animals i els humans, en un entorn saludable”, diu la directora de marca Elena Herrera.

“Suposo que hi ha de tot. Com sempre els primers que apareixen solen fer-ho per ètica, i amb el temps i l’èxit del concepte ja se n’hi sumen d'altres per treure profit de la tendència”, opina Raquel Passola. La propietària d’Amapola Vegan Shop fa 8 anys que és vegana, tants com els que fa que té oberta la botiga. Passola reconeix que ara és molt més fàcil trobar productes d’higiene i cosmètica vegans respecte a uns anys enrere, i que això permet trobar més opcions, també locals.

Només cal consultar l’apli BVeg, un directori d’establiments vegans a Barcelona. Aquesta aplicació mòbil mostra una desena de locals 'cruelty free' dedicats a la cosmètica o la bellesa. Perruqueries que ofereixen tints naturals i xampús respectuosos, botigues de grans marques amb línies veganes com Lush o The Body Shop o centres d’estètica com VeGala i Végere, al barri de Gràcia, on treballen amb productes vegetals i lliures de maltractament animal.

Gala Méndez maquillant una clienta amb productes vegans a la seva botiga VeGala

Productes per a tothom, no només vegans

“Abans d’obrir vam fer un estudi de mercat i ens vam adonar que hi havia moltes opcions veganes de menjar però poques relacionades amb l’estètica. Sabent que era una idea arriscada, vam apostar per evitar marques que explotessin animals, treballadors i el medi ambient”, explica la directora de Végere, Mayte Sánchez. Amb tot just dos anys de vida, Végere ofereix depilació amb sucre i fil, massatges amb olis essencials, tractaments facials amb ingredients naturals com l’argila, i pedicures i manicures amb pintaungles lliures de tòxics. “No cal patiment animal per cuidar-nos. Hem d’evitar productes convencionals perquè sovint porten components com greix de balena o paneroles”, adverteix Sánchez.

És probable que molta gent no es plantegi els processos de fabricació dels productes d’higiene personal, ni del maquillatge ni de la cera de depilació, igual que passa amb l’alimentació. Apostar per explicar-ho a la clientela en positiu és una de les estratègies clau que apunten des dels establiments. “Cal fer pedagogia des de l’empatia i explicar, per exemple, com està fet el pigment d’un pintallavis vermell convencional, perquè no tenim per què saber que es fa amb insectes”, comenta Gala Méndez, fundadora de la botiga de cosmètica i higiene vegana VeGala. “És més habitual parlar de les condicions dels porcs a les granges que de les proves als laboratoris per part de marques de cosmètica, però a mi m’agrada explicar en positiu què venc i quins beneficis tenen els nostres productes”, afegeix en la mateixa línia Sánchez.

¿Les botigues i centres d’estètica vegans només són per a gent convençuda? Des de VeGala creuen que no. “A vegades venen vegans buscant regals per a familiars i els recomano que s’emportin articles quotidians perquè els animaran més a fer el canvi a través de raspalls de dents biodegradables, pasta de dents natural o marques de xampús que no facin tests en animals que no pas d’una altra manera”, diu Méndez.

“No per ser vegà, un producte és més car”

Una de les preocupacions més grans quan es parla de productes o tractaments no convencionals, a part dels components, és el preu. “Abans trobar productes vegans, de qualitat i de proximitat era complicat i més car. Ara ja no tant, sobretot els de proximitat perquè hi ha menys intermediaris”, apunta la directora de Végere, Mayte Sánchez. El preu d’un producte, sigui vegà o no, ve determinat entre altres coses per la qualitat dels seus components, la marca, el procés de fabricació, la procedència i les condicions laborals en què estan elaborats.

“No per portar el segell vegà un producte és més car”, afirma la fundadora de VeGala, que assegura que té productes amb un preu mitjà de 20 €. Tant a la botiga física com online s’hi poden trobar xampús que van dels 6 als 11 €, per exemple, pintaungles per 5 €, o un 'kit' per a barbes que inclou sabó nutritiu, oli d’ametlles i pinta per 35 €.

Procedència i sostenibilitat

Pel que fa a la procedència dels productes o dels seus ingredients, hi ha qui prioritza en primer lloc que puguin ser considerats vegans i hi ha qui té en compte també com a requisit que siguin de proximitat o el 'packaging'. En el cas de VeGala, la primera premissa és que els productes no estiguin testats en animals ni tinguin components d’origen animal. “Després sempre intento filar més prim i busco marques que siguin locals i sostenibles, i d’aquestes procuro, a més, que siguin ecològiques i amb envasos sostenibles”, afirma Gala Méndez.

A Végere asseguren que la majoria de productes i ingredients amb què treballen són de proximitat, exceptuant els pintaungles, que són dels Estats Units, l’oli d’argània, que ve del Marroc, i el de mosqueta, que és de Xile. “El maquillatge que venem està fet a Valldoreix amb minerals naturals, i l’oli d’avellanes i ametlles és de Tarragona”, afirma Sánchez. A més, en aquest centre d’estètica procuren que tot tingui el mínim embalatge possible. “No té cap sentit que un producte sigui vegà però que estigui envasat en 3 caixes de plàstic”, sentencia Sánchez. A aquesta filosofia també s’hi apunten des de Freshly Cosmetics, que presumeixen de crear productes ecològics, innovadors i sostenibles amb un embalatge 100% reciclable.

stats