Estils 31/10/2019

Saps diferenciar un panellet tradicional d'un d'industrial?

Consells per poder distingir els panellets fets a mà, seguint la recepta tradicional

Ara
2 min
Els panellets tradicionals es fan artesanalment, amb ametlles, sucres i ous

BarcelonaJa tenim aquí Tots Sants! Moltes persones celebren la castanyada, una festa en què no hi falten cada any els panellets, un producte que ha viscut una revalorització els últims anys que ha provocat que els trobem en tot tipus d'establiments, des de grans superfícies fins a forns i pastisseries.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona posa en valor l'elaboració tradicional dels panellets i dona quatre claus per poder diferenciar un panellet artesanal d'un d'industrial:

  • El massapà: El massapà del panellet tradicional està fet exclusivament d'ametlles, sucre i ous. No porta fècules, com patata o moniato, ni altres substitutius. A Catalunya, els consumidors poden comprovar si un panellet està fet seguint la recepta tradicional gràcies al segell ETG (Especialitat Tradicional Garantida), que garanteix que només porta ametlles, sucre i ous. El gremi denuncia que "en la pastissera industrial és habitual utilitzar fècules per abaratir el panellet, perquè s'ha de tenir en compte que el seu preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, molt més cars que la patata o el moniato".
  • L'elaboració: Els panellets artesanals s'elaboren un a un. És un producte que, per la seva mida i procés d'elaboració, requereix moltes hores de feina a l'obrador i moltes mans. "El pastisser pot trigar més de tres hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal, des que obre el sac de fruita seca per començar a elaborar el massapà i fins que els panellets arriben al taulell", diuen des del gremi, i donen valor a la feina manual d'aquestes postres tradicionals.
  • Els valors nutricionals: El panellet tradicional no porta conservants, additius ni colorants artificials. Els pastissers asseguren: "Un panellet industrial porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o col·locat al lineal del supermercat per ser venut. A les pastisseries artesanes els panellets es fan al dia per aconseguir que, sense cap mena d'additiu, aguantin tendres almenys 48 hores un cop se'ls emporta el client".
  • La varietat: Les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets. A banda dels més tradicionals, que són els que tenen més sortida, com els de pinyons, els d'ametlles o els de coco, els pastissers han anat innovant i jugant amb els productes per introduir nous sabors que sorprenguin els clients.
stats