Estils Estils de vida 22/12/2022

¿És de mala educació tornar els regals que no t'agraden?

Els experts responen als dubtes que poden sorgir a l'hora de fer un obsequi quan et toca pensar i organitzar els regals d'aquestes festes

Ali Trachta / The New York Times
4 min
Regals de Nadal.

Fer regals aquests dies pot ser frustrant, independentment dels anys que fa que regalis coses. Per sort, hi ha experts disposats a ajudar-te, gurus de les compres que responen a una sèrie de preguntes freqüents i resolen alguns dels dilemes que se'ns plantegen quan el temps se'ns tira a sobre amb els regals de Nadal.

1.

És correcte fer una llista de coses que necessito i repartir-la entre la gent propera?

Fer una llista de desitjos, el que aquí es coneix com fer la carta als Reis, pot beneficiar tots els implicats: alleuja l'estrès de qui fa el regal, garanteix que rebis alguna cosa que t'agrada i ningú hi perd temps ni diners. Tot i això, les llistes de possibles regals s'han de gestionar amb cura: Hanna Donnelly, propietària de Hanna Lee Style, recomana que si vols "repartir una llista de desitjos, primer cal demanar-ne una als altres i així l'intercanvi no serà incòmode". També és útil ser imprecís. “És recomanable no ser gaire específic, així es manté una mica la sorpresa”, diu Hugh Lagrotteria, cofundador de la botiga de regals Outdone. Un exemple: podem escriure a la llista “unes vambes còmodes”, però sense indicar-ne la marca o l'enllaç a internet on comprar-les.

2.

Si ens costa trobar un regal per a algú, és millor preguntar-li directament què vol?

“Els nens són molt més feliços que els adults el dia de l'aniversari o de Reis, i això passa entre més coses perquè els primers reben regals que els agraden, mentre que als adults els pregunten què volen o necessiten. És recomanable no tenir vergonya i preguntar-ho, però la manera de fer-ho és important", assegura Patrick Kucharson, creadora del butlletí Better Gift Coach. "Pregunta-ho de manera que no sembli una necessitat, sinó mostrant interès per la persona a qui faràs el regal”, afirma Laura Jennings, fundadora de la botiga de regals Knack. “Hi ha alguna activitat o hobby que t'agrada molt ara mateix?" és una pregunta que sempre portarà millors respostes que no pas "Què et compro?"

3.

Està bé regalar el que ens regalen?

Som al segle XXI, així que ja és hora que normalitzem el reciclatge de regals. “Regalar amb intenció de reduir residus i donar el regal a una altra persona que podria apreciar-lo més que tu és un bon gest”, diu Jennifer O’Hare, directora executiva de Belle Box. Però caldria deixar un espai entre la persona que et va donar el regal i la persona que el rep després. I cal assegurar-se que aquestes persones no siguin del mateix cercle social per evitar, així, ferir sensibilitats.

4.

És de mala educació canviar o tornar un regal que no t'agrada?

“La majoria de gent prefereix que el regal es quedi a l'armari acumulant pols que no pas tornar-lo o canviar-lo”, diu Lagrotteria. Hauries d'estar content si la persona que et va fer el regal hi ha inclòs el tiquet de compra, que per això hi és. Si acostumes a canviar molts regals, practica el que prediques i afegeix el tiquet sempre que sigui possible.

5.

Si algú et fa un regal, estàs obligat a fer-n'hi un?

La gratitud és obligatòria, però les compres per obligació és millor evitar-les. Sabira Bandali, fundadora de la revista Haul of Fame, explica que si et sorprenen amb les mans buides, simplement expressa agraïment en persona o amb una nota i després sorprèn qui et va donar el regal amb un obsequi en una altra ocasió.

6.

Has de fer regals al teu cap o als companys de feina?

Tot i que els regales temps i energia molts dies de l'any, les festes són un molt bon moment per mostrar estima als membres del teu equip amb un regal nadalenc. Si un company de feina apareix inesperadament amb una caixa embolicada per a tu, torna a la resposta anterior.

7.

Quines bones opcions de regal hi ha si no vols gastar-hi gaire?

Els obsequis fets a mà són el camí a seguir. De fet, pots cobrir diverses persones amb un sol regal. Com? Digitalitzant fotos o vídeos familiars antics i compartir-los amb tots els membres de la família. Més idees que no exigeixen pressupost: oferir-te a fer de cangur, planificar una excursió o un dia de platja, recopilar un receptari digital o crear una llista de reproducció personalitzada.

8.

És estrany regalar diners en efectiu?

Nick Leighton, presentador i productor, ho té clar: “És preferible fer un val regal abans que regalar diners, encara que sigui una mica el mateix". Els vals fan una funció que els diners no igualen: mostrar al destinatari que has pensat què li agrada i on sol comprar. I això ja és un bon regal.

9.

Com s'haurien de gestionar les estrenes o propines nadalenques?

Els diners en efectiu són una bona opció quan es vol mostrar agraïment a les persones que ens fan la vida més fàcil durant tot l'any, com els cuidadors dels fills o el porter de l'edifici on vivim, si n'hi ha. Tot i això, el gest és més potent si hi incloem una nota escrita a mà i els hi donem directament. Pel que fa a les xifres, es recomana donar el que li correspondria com a paga de vacances. Si tens un pressupost més ajustat, una felicitació escrita a mà o unes postres casolanes són ideals per mostrar agraïment.

10.

A quants familiars cal comprar regals?

Tots els experts consultats coincideixen en una cosa: ningú es posa d'acord en aquesta pregunta. Cada família aborda la qüestió de manera diferent, cosa que significa que la comunicació és clau, sobretot si és nombrosa. En qualsevol dels casos, els nens són els que han de rebre més regals, així que la cosa més normal és començar pels més petits i a partir d'aquí anar reduint-ne el nombre, a poc a poc, a cada generació superior. Això pot significar que tu també rebis menys regals que abans, però també que no hagis de comprar-ne als teus coetanis. I si tens fills, vol dir que més persones t'ajudaran a eliminar joguines de la seva llista. Tots hi sortim guanyant.

Una manera d'embolicar regals sense generar residus

Fa anys que els regals ecològics estan de moda. Tots estem familiaritzats a fer servir paper de diari i altres materials reciclables per embolicar, reutilitzar les bosses de regal i reciclar o comprar de segona mà els obsequis. Leighton té un altre suggeriment: el furoshiki. Aquests embolcalls de tela tradicionals japonesos poden usar-se una vegada i una altra, la qual cosa fa que les opcions d'un sol ús quedin obsoletes. "No només tenen un aspecte increïblement elegant, sinó que també són molt més ecològics que el paper de regal”, explica.

Copyright The New York Times

stats