Baix Llobregat

10 llocs a prop de Barcelona on fugir de la calor, dinar, sopar o fer un beure

Des de la platja del Prat fins a la frontera amb Collserola passant pel delta, el Baix Llobregat sorprèn amb propostes gastronòmiques

Natàlia Costa
5 min
Exterior del restaurant Follia a Sant Joan Despí

BarcelonaMolt sovint desbancat per l'allargada ombra de la metròpoli, el Baix Llobregat té fama de ser un espai de segona amb una gastronomia mediocre, però no hi ha res més lluny de la realitat. Els barcelonins que fa segles que no sobrepassen els confins del plànol de la gran ciutat se sorprenen de saber que fora de Barcelona, però ben a prop, hi ha establiments d'allò més emblemàtics per la seva posada en escena, per les vistes i per la seva gastronomia, o simplement pel gaudi que proporcionen. Les seves propostes poden ser una alternativa refrescant amb aquesta calor. Us hem reunit 10 propostes ideals per descobrir el Baix Llobregat.

1.

Dinar a peu de platja

El Chiringuito Tibu-ron de Castelldefels està situat a peu de platja, amb taules fins i tot sobre la sorra, i té un disseny elegant amb vistes al Mediterrani que fan que no calgui envejar les platges de Califòrnia. De dia, la llum envaeix el restaurant i de nit es transforma en un lloc cool per prendre-hi unes copes. Pel que fa a la gastronomia, és tot un reclam entre els veïns de la comarca: arrossos i fideus tenen fama entre els paladars entrenats. Les paelles més famoses de l'establiment són les de marisc, així com la seva pròpia versió senyoret o sense feina. Al Chiringuito Tibu-ron també s'hi fan tapes clàssiques i racions marineres maridades amb vins locals i internacionals.

El xiringuito a peu de sorra
2.

Amb vistes imponents

Dinar al mirador Espai Mireia, d'Esplugues de Llobregat, és com ser a la torre d'un castell amb vistes privilegiades sobre el Baix Llobregat. Aquest restaurant, situat al tret de sortida del camí de la carretera de les Aigües, és el punt de parada de molts excursionistes a primera hora i última del matí. Hi trobareu braves, croquetes, entrepans i carns a la brasa que donen l'energia necessària per fer la passejada de rigor o bé compensen l'esforç d'haver-la fet ben d'hora per no patir la calor. Ara bé, també és un punt de trobada de grups que van de tapes per gaudir de la natura tot just al costat de la ciutat. La seva carta ofereix gran diversitat de platets i està eminentment pensada per compartir.

3.

A la vora del riu

Parada de ciclistes i caminants, el Delta Restaurant és un punt de trobada al mig del no-res al costat de la llera del riu Llobregat. Els passejants que s'atreveixen a recórrer el seu traçat a peu o en bicicleta troben en aquest establiment com un oasi enmig del desert, una parada per fer provisió d'energia i hidratar-se. La reina d'aquest local és la brasa a l'aire lliure que hi fan a l'estiu. En un moment, de la seva barbacoa en surten tota mena de carns i entrepans per ajudar els passejants a tirar endavant. A part de la carn que s'ensuma a molts metres, també s'hi poden tastar tapes clàssiques i coques casolanes. El seu entorn és revelador d'una gran Barcelona que molts desconeixen.

4.

A l'avantguarda de la bogeria

A Sant Joan Despí, en una zona esquitxada d'edificis modernistes, com la Masia Can Po Cardona (inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya), hi ha el restaurant Follia, de cuina creativa. L'establiment també està instal·lat en una antiga masia restaurada amb un ambient a base de fusta, ferro i pedra, a tres carrers de l'aclamada Casa Jujol. Amb un menjador abocat a la contemplació de l'hort, la cuina de Fran Baixas proposa tres menús, Seny, Rauxa i Follia, i alguns ja han considerat la seva proposta una bogeria avantguardista. Els plats són creacions innovadores i una mica excèntriques.

Esqueixada de bacallà del Follia
5.

Per menjar-se el Parc Agrari

L'Albert Mendiola és qui omple d'emoció el restaurant Marimorena, a Sant Boi. El seu emplaçament és el punt més discret de l'establiment, ja que la cuina del xef és la qualitat de què treu pit el local. Tot està pensat per gaudir del quilòmetre zero del Parc Agrari del Baix Llobregat, una mena de leitmotiv del lloc. El Marimorena és un restaurant per a aquells que volen tastar tot el que es conrea als voltants de Sant Boi i fer-ho d'una manera creativa i nova. Des del Marimorena, en Mendiola explora les possibilitats culinàries dels seus voltants amb una carta plena de sorpreses.

6.

Amb segell de xef estrella

El xef Fran López té a Castelldefels la seva nova proposta davant del mar: el Xalar. Amb una presentació dels plats sorprenent i creativa, i una posada en escena que convida a gaudir de la gastronomia, aquest establiment permet mantenir la seva identitat amb el peix fresc i salvatge i els arrossos. El restaurant té el nom del verb xalar, que significa passar-s'ho bé i amb alegria: un esperit que López vol reivindicar amb aquesta sola paraula després de l'època més difícil per a la restauració i l'hostaleria. Un gronxador a peu de platja és el símbol visual d'aquest nou projecte destinat a dinamitzar la vida social i gastronòmica dels veïns del Baix i de més enllà amb una oferta gastronòmica divertida i autèntica i ingredients que López domina a la perfecció, com la tonyina, els canelons de cigales i la brandada de bacallà.

Fran López al gronxador del Xalar
7.

Sofisticació al vermut

A Sant Just Desvern, al seu barri més jove del Mas Lluí, el dinamisme ha pres forma de la mà del restaurant La Vermutteca, on es pot tastar cuina moderna a partir dels clàssics de sempre, amb receptes tradicionals en versions d'avantguarda, com les favetes amb calamar. Ara bé, el gran protagonista són els vermuts i els vins que mariden a la perfecció amb tapes com croquetes, seitons i també ostres. Regentat per l'exjugador de bàsquet Juan Carlos Navarro, fill de Sant Feliu de Llobregat, aquest establiment sol esgotar les taules disponibles amb bastant rapidesa. La bona notícia és que també es pot tastar la seva cuina per emportar-se. Ara bé, una de les millors cares de La Vermutteca és l'ambient, sobretot els caps de setmana. Paradoxalment, està en un barri famós per oferir tota la tranquil·litat de viure a tocar del Parc Natural de Collserola.

8.

Gaudi en família

A Gavà hi ha el Mar de Pins, un emplaçament que, tal com indica el seu nom, és un oceà d'arbres mediterranis per arrecerar-se del sol de justícia d'aquesta època de l'any. Aquest indret, molt ben valorat per la seva clientela, té una proposta especialment familiar que vol treure el màxim suc al fet de menjar en grup. És un espai pensat com a indret d'esbarjo. El seu menú infantil no és l'únic que alaben les criatures, atretes per atraccions com un circuit amb tirolines, tobogans, un parc infantil i dos castells inflables, entre d'altres. En l'àmbit gastronòmic, els arrossos són l'estrella de la carta.

9.

En una masia de principis del segle XX

A Molins de Rei, ben endins del Parc Natural de Collserola, la Masia Can Portell s'assenta sobre una casa pairal construïda el 1917, a 12 km de Barcelona. L'espai acull un sorprenent restaurant amb vistes panoràmiques sobre la comarca. En temps de calçotades registra un moviment imparable i, en general, els caps de setmana les seves vistes van molt sol·licitades, ja que permet fruir de la natura a pocs quilòmetres de la ciutat. Can Portell també és una invitació a la gastronomia típica catalana de masia: caragols, escalivada, rostits, brasa, cua de bou, civet i bacallà són algunes de les seves propostes reines.

10.

Oda al bacallà

En la mateixa línia de cuina catalana, però en un espai molt més modern, el restaurant Rocxi assegura una proposta contemporània als seus comensals. Aquest és un establiment de cuina catalana beneït pels seus clients per la versatilitat de les seves sales, que permeten la presència de famílies extenses celebrant. La seva oferta gastronòmica pivota eminentment sobre els pilars de l'arròs, la carn i el bacallà (aquest últim és el que realment li ha donat la fama), tot i que qualsevol plat de cuina catalana té cabuda en la seva carta.

Arròs amb carpaccio de gamba del Rocxi

 

 

stats