Estils 24/04/2019

Cinc ingredients dels productes cosmètics nocius per al medi ambient

Alguns producte químics usats en cremes, xampús i sabons tenen efectes negatius per a la natura

Ara
4 min
Alguns articles de cuidat facial són perjudicials pel medi

BARCELONAEl llistat de productes químics dels productes cosmètics i d'higiene personal és llarg. Alguns són derivats del petroli, i són necessaris per aconseguir la funció desitjada –allisar, suavitzar, netejar...–. El cas és que alguns poden produir un impacte molt perjudicial en el medi ambient, ja que al tractar-se de partícules petites no es queden als filtres durant el tractament de les aigües residuals, acaben als mars i oceans i afecten negativament l'ecosistema.

Alguns consumidors han començat a pressionar les marques perquè deixin d'utilitzar determinats ingredients químics nocius, i d'altres aposten per la cosmètica natural. Un article de l'edició britànica de 'Vogue' publicat aquest abril identifica sis dels ingredients més habituals dels cosmètics que són perjudicials per al medi ambient. Us els expliquem:

Oxibenzona i octinoxat

Amb l'estiu a tocar, l'oxibenzona i l'octinoxat són dos productes químics molt utilitzats perquè estan presents sobretot en les cremes solars. Segons el Servei de Parcs Naturals dels Estats Units, entre 4.000 i 6.000 tones de protector solar acaben anualment en zones d'esculls de corall. Així, l'impacte que generen les cremes solars es tradueix en un augment de l'emblanquiment del corall, que pot provocar inclús la mort de l'animal. Per aquest motiu, la primavera passada dos legisladors de Hawaii van aprovar un projecte de llei per prohibir els productes elaborats amb oxibenzona i octinoxat. Una alternativa als dos productes químics són els protectors solars minerals i biodegradables.

Hawaii ha emprès un projecte de llei per prohibir les cremes solars amb oxibenzona i octinoxat

Triclosan

Aquest potent agent antibacterià i fungicida està present en algunes pastes de dents, desodorants, xampús, sabons i desinfectants de mans. Actualment està en el punt de mira del Comitè Científic per la Seguretat del Consumidor de la Comissió Europea (SCCS, per les sigles en anglès) i de l'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA). La polèmica sorgeix del fet que aquesta substància química s'acumula fins a superar els nivells recomanats, un 0,3% per a les pastes de dents i els productes cosmètics i un 0,2% per als líquids d'higiene bucal. Així, el triclosan arriba al medi ambient a través del sistema de clavegueram i, a més de la seva resistència i acumulació, presenta toxicitat en el sistema endocrí d'algunes espècies aquàtiques, com les algues o els dofins. A causa de la pressió exercida per alguns consumidors, la marca de dentífrics Colgate ha començat a eliminar des de principis d'aquest any el triclosan dels seus productes.

El triclosan es troba en certs dentrífics

Siloxans

Alguns productes per al cabell, cremes per a la pell, desodorants i sèrums porten siloxà. De la família de les silicones, aquesta substància fa que els productes siguin suaus, fàcils d'aplicar i amb una olor dolça. Però les propietats que semblaven miraculoses es van esquerdar el 2005, quan l'Institut Suec d'Investigació Ambiental (IVL) va trobar alts nivells de siloxans en diverses aigües dels països nòrdics. Gràcies al fet que les investigacions s'han anat desenvolupant, actualment els estudis apunten que aquesta silicona es podria acumular en les cadenes alimentàries i podria presentar toxicitat per a certs peixos.

La capacitat de suavitzar la pell comporta que moltes cremes incloguin els siloxans com a ingredient en els seus productes

Microesferes de plàstic

Petites, acolorides i aparentment inofensives, les microesferes de plàstic estan presents en exfoliants facials, sabons, pastes de dents, a més de la purpurina. La seva mida petita –inferior a cinc mil·límetres– impedeix que els filtres les retinguin durant el tractament de les aigües residuals i, per tant, arriben al medi marí i interactuen de manera negativa amb l'entorn. Els experts assenyalen que es poden donar casos d'obstrucció intestinal o mort per inanició dels peixos o les aus que els ingereixen perquè tenen la sensació que estan tips després d'haver-ne menjat. Un article del 'National Geographic' publicat al març deia que diversos científics han trobat microplàstics en “114 espècies aquàtiques” i que “més de la meitat d’aquestes espècies són habituals a la dieta humana”. Per la seva banda, l’Agència Europea de Productes Químics afirma que entre 10.000 i 60.000 tones de microplàstics s’afegeixen a tota mena de productes comercials, i per això ha presentat aquest any un nou projecte per prohibir-los.

Els exfoliants solen contenir microsferes de plàstic

Fragància sintètica

Les fragàncies sintètiques s'elaboren a través de productes químics, presents des dels productes de neteja fins als perfums. Segons la revista 'Vogue', alguns experts n'han detectat una acumulació en el medi marí, ja que els ingredients no arriben a descompondre's del tot i els seus productes químics poden acumular-se en els teixits de certs animals. A més, la fragància pot comportar irritacions o al·lèrgies a la pell d'algunes persones.

Les fragàncies sintètiques es troben en els productes de neteja, les cremes facials o els perfums
stats