Estils 08/04/2021

És l'hora dels vegetals intel·ligents

La robòtica i la biotecnologia ja ens permeten produir productes cultivats a la carta

4 min
Petits cultius casolans controlats a través del mòbil

Barcelona¿T’imagines tenir el teu propi hort a casa? No el típic hort urbà sinó un hort hidropònic –on creixen vegetals sense sòl ni fertilitzants–, vertical i amb tecnologia que els monitoritza en temps real i t’informa de la seva evolució a través d’un dispositiu electrònic. Doncs falta menys del que et penses perquè aquesta nova agricultura es generalitzi.

Es preveu que el 2050 la producció mundial d’aliments augmentarà un 70% als països desenvolupats i gairebé el 100% als que estan en vies de desenvolupament. Malgrat l’increment de la demanda, el recursos de terra i aigua, imprescindibles per a la producció alimentària, són limitats. Si tenim en compte que l’agricultura consumeix el 70% de l’aigua que s’extreu al món, l’augment de la població i el canvi climàtic, és evident que cal trobar alternatives per al futur de l’agricultura. Tampoc podem oblidar que en els pròxims 20 anys les ciutats concentraran el 70% de la població, per això hem d’aconseguir que les ciutats siguin autosostenibles, afavorint el consum local, disminuint les distàncies entre consumidor final i agricultor, i afavorint l’agricultura urbana per tenir ciutats productives i sostenibles alhora. “L’agricultura urbana contribueix a la reducció de la petjada ecològica en la producció d’aliments. Per assolir una gestió eficient dels recursos és imprescindible la monitorització dels vegetals amb una agricultura de precisió basada en sensors remots que controlen la humitat del sòl, la salinitat, la conductivitat, els nutrients, la temperatura, l’exposició a la llum, etc. per saber exactament què necessita la planta i aportar-ho”, assegura la doctora en sostenibilitat Joana Castellar, investigadora de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

Agricultura vertical

Existeixen diverses iniciatives alimentàries urbanes: agricultura vertical, cobertes verdes, jardins verticals i horts urbans. A Verdtical són especialistes en revestiments vegetals intel·ligents per a la conservació del medi ambient a l’espai urbà. Posen en valor el verd a través de jardins verticals i cobertes verdes, i han dut a terme projectes d’agricultura vertical. L’agricultura vertical permet aconseguir més menjar amb menys recursos, ocupant menys espai, reduint un 95% el consum d’aigua respecte a l’agricultura tradicional i optimitzant humitat, temperatura i nutrients. “La idea és transformar les ciutats cada cop més densificades en boscos, transformant els edificis en arbres”, comenta Guillem Lacoma, enginyer agrícola i project manager de Verdtical. Amb la voluntat de reflectir aquestes intervencions verdes, s’acaba de presentar el mapa interactiu EdiCitNet Toolbox, desenvolupat per l’ICRA, amb 160 iniciatives alimentàries, anomenades Solucions per a Ciutats Comestibles, procedents de 97 ciutats en 23 països diferents. La plataforma, que inclou el mapa, actua com una xarxa social on els usuaris de tot el món poden crear els seus perfils i compartir experiències relacionades amb l’alimentació urbana.

De la idea al negoci

“Volíem canviar la manera com cultivem i consumim els aliments per contribuir a un futur sostenible. Ho hem aconseguit fent un sistema basat en torres modulars, optimitzant i simplificant els processos perquè sigui viable econòmicament”, explica Carlos Gómez, cofundador de Groots, juntament amb Alessandro Calcagno i Joaquim Bas. Aquesta empresa d’agricultura vertical sostenible es constitueix el desembre del 2018 amb l’objectiu de trobar solucions reals als problemes de l’agricultura tradicional amb un sistema d’agricultura urbana vertical. Actualment tenen una granja a gran escala –300m2 d’espai de cultiu amb 30.000 plantes– amb plantes aromàtiques (alfàbrega, mizuna, agrella vermella, menta, romaní, julivert o coriandre) i verdures de fulla verda (salanova, fulla de roure, escarola, espinacs, kale, bledes o bledes xineses baby) que venen als supermercats, i estan ampliant amb noves variants com cirerols i plantes de fruit vermell (maduixes).

Alguns dels cultius verticals que tenen a Groots

“Són productes d’alta qualitat, controlem cada detall de la planta. Són cultius urbans, locals i sostenibles”, afirmen els cofundadors. És un sistema hidropònic –es cultiva sense sòl–, on recirculen tota l’aigua. L’aigua, que conté una solució amb nutrients específica per cada tipus de planta, cau dins d’unes torres on tenen les plantes i així es mullen les arrels. L’aigua que no agafen torna al tanc per reutilitzar-se al següent cicle de rec, i regulen la llum que necessiten a través de llum led provinent de fonts renovables.

Han començat a instal·lar en alguns supermercats una rèplica de la seva granja anomenada Groots Hub: “El client pot endur-se l’enciam viu que ha estat cultivat en vertical en cons de cartró”, comenta Gómez, i avança que al juny estarà a la venda Boombi, la seva proposta per tenir un petit hort intel·ligent a casa.

Oferta de cultius al supermercat Esclat

Un cultiu automatitzat amb una petita torre on fas créixer quatre plantes. Tens l’estructura on plantes unes càpsules que són substrat amb la llavor, una aplicació on introdueixes el tipus vegetal que has plantat i ajusta automàticament el rec, els nutrients i les hores de llum que necessita, són plantes monitoritzades. Quatre setmanes després es podrà menjar. “Creiem que l’agricultura tradicional no és sostenible. Hi ha dues alternatives: l’agricultura vertical a gran escala i l’autocultiu. Groots aposta per la agricultura vertical, i Boombi és el primer pas en la direcció de l'autocultiu”, apunta Gómez. Des de Verdtical tenen clar que no volen competir amb els productors: “El cultiu de mil·límetre zero no és escalable, tens més necessitats que els quatre enciams que plantis a casa, però pot ajudar-te a tenir un consum més responsable i acostar-te a la natura. Si soc conscient de l’impacte que té la verdura que consumeixo, també em plantejaré el tipus de roba que duc i de mica en mica seré un consumidor més responsable. L’hort vertical amb vegetals intel·ligents forma part d’una cadena, d’un canvi de paradigma”.

De la terra a Mart

S’estima que els pròxims anys el 20% de l’agricultura serà vertical. Encara que ara té una sèrie de limitacions per adaptar-ho a altres varietats de cultiu i que siguin rendibles econòmicament, l’start-up americana AeroFarms ja cotitza a borsa des de finals de març i evidencia que és un negoci amb moltes possibilitats. “La NASA des dels anys 80 fa cultius hidropònics per explorar la possibilitat de generar aliment fora de la terra i no haver de transportar-lo a les missions espacials. A Mart el sòl no és cultivable, conté minerals nocius, no hi ha oxigen ni aigua i les temperatures són extremes”, argumenta Ana Caño Delgado, científica de plantes del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG). Assegura que la biotecnologia és l’eina més potent per produir cultius resistents a la sequera i temperatures elevades. “En el futur, combinar la biotecnologia amb l’agricultura vertical pot oferir solucions molt interessants a la seguretat alimentària a la terra i més enllà”, conclou.

 

stats