Alimentació
Estils 07/09/2022

¿Són realment tan saludables les llavors de xia?

A les xarxes es presenten com un superaliment per perdre pes i una solució contra el restrenyiment. Què hi ha de veritat en tot això?

Dani Blum / The New York Times
4 min
Un grapat de llavors de xia

Nova YorkLes llavors de xia tornen a estar de moda. Han començat a aparèixer a tot arreu: a les prestatgeries de les botigues, als púdings, als brètzels i fins i tot les melmelades. Segons les previsions de Grand View Research, empresa que fa un seguiment de la indústria alimentària, s'espera que el mercat de les llavors de xia creixi més d'un 22% cada any entre el 2019 i el 2025. Així és el cicle de vida de les llavors de xia: sempre van apareixent en alguna o altra tendència. Des de temps immemorials la xia ha estat un aliment bàsic a Llatinoamèrica, on fins i tot s'oferia als déus asteques durant les cerimònies religioses. Però és als Estats Units on "cada generació sembla que les descobreixi per primera vegada", segons diu Beth Czerwony, dietista del Centre de Nutrició Humana de la Clínica Cleveland.

Els últims 40 anys la xia ha mantingut una presència força constant. Va aparèixer a finals de la dècada de 1970, i durant els anys noranta les empreses d'aliments saludables la van començar a comercialitzar com una potència nutricional. Però ha estat especialment en aquesta última dècada quan aquestes petites llavors han adquirit gran reputació, ja que es venen com un aliment que ajuda a perdre pes, com a suplement de proteïnes i tot un bàsic per a persones molt sanes.

I és, en part, gràcies a les xarxes socials que les llavors de xia tornen a estar en la ment de molta gent. Alguns usuaris de TikTok promocionen els hipotètics beneficis d'una “dutxa interna”, una tendència viral que consisteix a beure un bol de xia, aigua i llimona per alleujar el restrenyiment i ajudar a perdre pes. S'utilitza amb l'etiqueta #internalshower i s'ha vist més de 100 milions de vegades. “Quan es va posar de moda, a principis de la dècada del 2000, els nois que ara parlen d'això ni tan sols havien nascut”, destaca Czerwony. Amb la xia s'ha complert el vell tòpic que tot torna.

@laurenamanda__ Had to jump on the internal shower thing 😂 💩 let’s see if it works #internalshower ♬ original sound - Lauren Amanda

¿Són realment bones per a la salut?

Abans que res ha de quedar clar que les llavors de xia no són una via màgica per perdre pes, ni una cura per a malalties, però segons explica Melinda Ring, especialista en medicina integral de Northwestern Medicine, són “increïblement saludables com a font d'aliment natural”. Tot i això, com amb tot, els especialistes alerten que cal anar amb compte, no excedir-se i menjar-ne de forma correcta. "Cal no ingerir les llavors directament, ja que poden alterar la digestió. El consell per consumir-les correctament és remullar-les en aigua o llet vegetal durant unes hores fins que s'expandeixin i formin una bava gelatinosa. També es poden afegir llavors de xia a productes cuinats o també a batuts i púdings, recomana Lisa Ganjhu, especialista en gastroenterologia i professora associada de l'Escola de Medicina Grossman de la Universitat de Nova York. A més, la doctora alerta que si se'n menja massa —per exemple, diversos quilos d'una tirada— es corre el risc de patir d'inflor, enrampades, malestar i diarrea.

Una ració de llavors de xia —aproximadament dues cullerades— no ens transformarà la dieta, ni substituirà les vitamines que hem d'obtenir de les verdures, però els metges i dietistes assenyalen alguns beneficis clau per a la salut, com que contenen nivells extraordinàriament alts d'un àcid gras essencial omega-3, conegut com a àcid alfa-linolènic (ALA). Aquests àcids només es poden aconseguir a través de la dieta, i menjar aliments rics en ALA pot ajudar a prevenir malalties del cor. De fet, les llavors són una de les fonts vegetals més riques en àcids grassos omega-3, ja que una ració de llavors té més del doble de la quantitat diària d'ALA recomanada.

Una font de fibra

Dues cullerades de llavors de xia tenen uns 10 grams de fibra, més del doble que una poma. Els aliments rics en fibra promouen la salut intestinal, d'aquí la idea de la “dutxa interna”. Però Ganjhu assegura que les llavors de xia són com una “esponja d'acer interna que ajudarà a empènyer les coses”. La fibra que aporten també pot mantenir-nos tips durant més temps, especialment si les remullem. Això és perquè la capa exterior que les recobreix s'estova i forma un gel que pot expandir-se més a l'estómac.

A més, tenen un alt contingut en diversos antioxidants potencials que "ajuden a descompondre els anomenats radicals lliures que danyen les nostres cèl·lules", explica Czerwony. Encara que és possible ingerir massa antioxidants, els metges afirmen que la majoria de les persones es beneficiarien d'incloure'n més quantitat a la seva dieta, ja que els radicals lliures poden acumular-se al cos amb el temps i provocar, entre altres problemes, la formació de plaques al cor.

Finalment, la dietista assegura haver vist pacients fer servir les llavors de xia, que no contenen gluten i són veganes, com a substitut de l'ou per fer postres o pa, ja que tenen una consistència similar. També són una bona font de proteïnes, encara que en contenen bastant menys que la soja o la quinoa, la qual cosa les converteix en un suplement ideal per a les dietes vegetarianes o per a qualsevol que vulgui reduir el consum de carn. “No et farà mal”, diu Czerwony, que conclou: “És una bona tendència i és saludable”.

stats