Estils 16/07/2015

El dentifrici cura les cremades, la sauna aprima… i altres (falses) llegendes urbanes

10+1 de les llegendes urbanes més populars

Ara
3 min
Menjar xocolata fa sortir grans: veritat o mentida? / GETTY

BarcelonaN'hi ha per a tots els gustos i de relacionades amb tota mena d'àmbits. Des de remeis casolans fins a rumors, passant per fenòmens paranormals. Són falses, però milions de persones se les creuen i fan possible que passin de generació en generació. Aquest és un llistat de 10 llegendes urbanes molt populars… i molt falses.

1. La Coca-Cola desfà les dents

La seva popularitat, el fet que la fabriqui una multinacional, que sigui un símbol identificat amb els Estats Units… tot això fa que un inusual nombre de llegendes urbanes tingui com a protagonista la Coca-Cola. Una d'elles és la que afirma que si deixem una dent en un got de Coca-Cola durant la nit comprovarem l'endemà com la dent s'ha desfet. Com la majoria de llegendes relacionades amb el refresc, també aquesta és falsa.

2. No és bo dormir en una habitació amb plantes

La saviesa popular afirma que dormir en un lloc amb plantes és dolent perquè les plantes consumeixen oxigen, de forma que ens podem trobar sense aire. De fet, el consum d'oxigen d'una planta és molt baix i les habitacions no són compartiments estancs, ni tan sols amb la porta tancada.

3. Les galetes Maria homenatgen la néta d'Emilio Fontaneda

Quan algú es demana perquè les clàssiques galetes rodones es coneixen amb el nom de Maria es troba sovint amb una explicació sempre plausible: el nom va ser escollit als anys 20 per Emilio Fontaneda, fabricant de les populars galetes del mateix nom, que volia fer un homenatge a la seva néta. En realitat, la Maria no va néixer a Aguilar de Campoo sinó a Anglaterra; no als anys 20 sinó el 1874; el seu creador no va ser Emilio Fontaneda sinó Peek, Frean & Co.; i l'homenatjada no era la María, la néta de l'Emilio, sinó Maria Alexandrovna, filla del tsar Alexandre II de Rússia, amb motiu del seu casament amb Alfred, duc d'Edimburg i quart fill de la reina Victòria.

4. L'orina va bé quan ens pica una medusa

L'escalfament climàtic ha fet de les meduses unes de les protagonistes de les platges catalanes i les seves picades s'han convertit en una molèstia experimentada per més d'una persona. El fet que el fenomen sigui cada cop més habitual ha anat acompanyat de la difusió d'un suposat remei: ruixar-se la picada amb orina per evitar la coïssor. Un remei relativament senzill i econòmic. Però, malauradament, fals. Posar-se aigua salada on ens ha picat, aplicar una compresa freda i una pomada són els remeis que sí que funcionen.

5. El dentifrici cura les cremades

Què hem de fer quan ens cremem? Una de les llegendes urbanes més esteses és, també, una de les més contraproduents: aplicar-se pasta de dents en la zona cremada. Com que està freda, la primera sensació és agradable, però en realitat la pasta retarda la cicatrització, deshidrata la pell i pot arribar a provocar fins i tot una infecció.

6. La sauna aprima

Quan fa molta calor l'organisme posa en marxa un mecanisme de refrigeració molt efectiu: la suor. En evaporar-se la suor la pell queda més freda, perquè així el cos evita que la temperatura sigui perillosament alta. La sauna, amb temperatures que poden superar els 60 graus, fa que suem, però suar no equival a perdre pes, tot i que si ens pesem després de fer sauna notarem que hem perdut grams o fins i tot algun quilo. En realitat el que perdem és aigua, i la recuperem quan tornem a ingerir aliments o líquids.

7. Si t'arrenques els cabells blancs en surten més

Els cabells blancs són cabells sense pigment. Surten amb l'edat (tot i que varia enormement segons les persones) i, un cop apareixen, el seu procés és irreversible. Això vol dir que quan mor un cabell blanc és substituït per un altre de blanc, però en cap cas perquè en treure'n un n'accelerem el procés.

8. Una cullereta evita que les bombolles s'escapin

No funciona ni amb la Coca-Cola, ni amb el cava, ni amb l'aigua de Vichy… ni amb cap beguda amb gas. Posar una cullereta dins l'ampolla quan no té tap no evita que les bombolles s'escapin. El de la cullereta és un dels mites més absurds, però també un dels més estesos.

9. Els cactus absorbeixen les radiacions

És una imatge repetida a moltes oficines: veure petits cactus al costat d'un ordinador. Se suposa que aquestes plantes absorbeixen les radiacions electromagnètiques que desprenen ordinadors i aparells de televisió. En realitat, els estudis científics només han demostrat que els cactus són molt resistents i aguanten bé les radiacions. Però que les aguantin ells no vol dir que les absorbeixin ni, encara menys, que evitin que siguin absorbides per les persones que hi ha en aquell espai.

10. La xocolata provoca acne

Un altre mite urbà estès, la creença que menjar xocolata fa sortir grans només serveix per mortificar els que gaudeixen d'aquesta exquisida menja. En realitat, no hi ha cap estudi que vinculi de forma fefaent l'acne al menjar i, en tot cas, sembla que el problema és més el conjunt de la dieta que no pas un aliment concret. Cal, en qualsevol cas, consumir-ne amb moderació.

…i no, els homes no pensen en sexe cada set segons.

stats