Estils 26/05/2022

Amber Heard i la mort del Me Too

Les reaccions al judici de Johnny Depp i Amber Heard demostren un frenesí misògin molt ampli, propi del moment profundament reaccionari que vivim

i
THE NEW YORK TIMES
5 min
Amber Heard al Tribunal de Circuit del Comtat de Fairfax a Fairfax, Virgínia, els Estats Units

Nova YorkHi ha algunes ambigüitats en el conflicte entre els actors Johnny Depp i Amber Heard, però també hi ha algunes coses que queden molt clares. Depp va enviar un missatge a un amic dient-li que volia matar Heard i després "tenir sexe amb el seu cadàver cremat per assegurar-me que estigui morta". Hi ha un vídeo on es veu Depp destrossant els armaris de la cuina mentre Heard intenta calmar-lo i diu: "L'únic que he fet ha estat dir «ho sento»". En una gravació d'àudio ella li diu que se'n vagi "a apagar les cigarretes damunt d'una altra persona" i ell li respon: "Calla, cul gros".

Depp va admetre haver-li donat un cop de cap, tot i que va dir que va ser un accident. Quan Heard va acudir al jutjat per aconseguir una ordre de restricció per violència domèstica contra Depp tenia un morat al pòmul després que ell li hagués llançat un telèfon a la cara, segons va assegurar l'actriu.

El 2018, el diari britànic The Sun va qualificar Depp de "maltractador d'esposes" i ell va demandar el diari per difamació. Demostrar la difamació és molt més fàcil al Regne Unit que als Estats Units perquè allà el pes de les proves recau en el demandat. Depp va perdre el cas. Un jutge, que va avaluar 14 suposats abusos de Depp contra Heard, va trobar que 12 d'aquests abusos realment havien tingut lloc i va concloure que les paraules de The Sun eren "substancialment certes".

Ara Depp demanda Heard a Virgínia per 50 milions de dòlars amb l'argument que ella el va difamar quan es va descriure a si mateixa, en un article d'opinió publicat al Washington Post que no mencionava en cap cas Depp, com "una figura pública que representa l'abús domèstic". El seu cas sembla absurd, ja que fins i tot si Depp fos totalment innocent, el veredicte britànic era ben conegut i Heard es referia al que ella simbolitzava, no al que suposadament va patir (ella l'ha contrademandat per 100 milions de dòlars).

Si Depp guanya, d'alguna manera caldrà esperar demandes similars contra dones que diuen haver sobreviscut a abusos. El cantant Marilyn Manson ja va iniciar una demanda per difamació contra la seva exparella Evan Rachel Wood, una de les diverses dones que l'han acusat de violència sexual.

Una humiliació global

Tot i això, Depp no necessita tenir èxit als tribunals per aconseguir els seus objectius. En un correu electrònic del 2016 al seu antic agent, Christian Carino, Depp va escriure que Heard estava "demanant a crits una humiliació total". Ara, aquest judici televisat ha donat lloc a una explosió d'odi i burles contra ella. L'actriu -que de vegades es va mostrar violenta amb Depp i que mai va complir la promesa de donar tots els diners del seu acord de divorci a organitzacions caritatives- està molt lluny de ser una víctima perfecta. Això l'ha convertit en l'objecte perfecte d'una reacció contra el moviment Me Too.

A internet hi ha un nivell d'assetjament tan gran contra Heard que eclipsa tots els atacs anteriors que hi ha hagut a les xarxes socials. A TikTok hi ha multitud de vídeos en què s'ataca Heard. Lance Bass, del grup musical NSYNC, s'ha sumat a la tendència de recrear el testimoni d'ella durant el judici en forma de burla. Una marca de maquillatge fins i tot ha participat en una concentració anti-Heard publicant un vídeo a TikTok per contradir la descripció del seu advocat sobre com es cobria els morats amb maquillatge. Mentrestant, totes les plataformes semblen estar plenes de mems a favor de Depp. "Per què sembla que tot internet està a favor de Johnny Depp?", es preguntava la revista Vice en un titular.

Però no només és internet. "Creieu totes les dones, menys Amber Heard", deia fa poc Chris Rock. Un esquetx del programa Saturday night live del cap de setmana passat va convertir una de les acusacions més insòlites de Depp contra Heard en una sàtira i la tractava a ella com una figura de qui fer mofa i a ell com un cavaller encantador.

Això no significa que el cas sigui senzill. Heard va admetre haver pegat a Depp, i la van gravar insultant-lo i menystenint-lo. El terapeuta matrimonial de la parella va testificar dient que es dedicaven al "maltractament mutu" i va dir de Heard que "per a ella, començar una baralla era motiu d'orgull si sentia que li faltaven al respecte".

Abús de poder

Alguns experts en violència de gènere consideren que el maltractament mutu és un mite, i argumenten que encara que els dos membres d'una relació tòxica poden comportar-se de forma terrible, un acostuma a exercir el poder sobre l'altre. Però fins i tot si es creu que Heard va actuar de forma imperdonable, la idea que ella fos la principal agressora -contra un home més gran i amb molts més recursos, a qui van gravar dient-li grolleries per atrevir-se a parlar de forma "autoritària"- desafia tota lògica.

De fet, un dels detalls més escabrosos del judici -el que s'ha fet servir per fer mofa de Heard en tots els mitjans de comunicació- podria encaixar fàcilment en una història de victimització. Depp, com ja sabem, va acusar Heard o un dels seus amics de defecar al seu llit com a acte de venjança, i el seu guardaespatlles va dir que ella havia confessat haver fet una broma que va sortir malament. Heard va declarar que un dels seus gossos, que té incontinència des que es va menjar l'herba de Depp quan era cadell, va embrutar el llit. "En realitat no va ser un moment divertit, no crec que això sigui divertit i punt -va dir-. És fastigós".

Si està dient la veritat, hauríem de meravellar-nos de com Depp i el seu equip han tacat el nom d'ella. Quan Depp va testificar, els hashtags #AmberTurd (AmberMerda) i #MePoo (JoCaca, fent referència al hashtag MeToo) es van disparar. La imatge de Heard està ara vinculada, potser de forma permanent, als excrements. Si Heard no és una psicòpata, és la víctima d'un cop veritablement sàdic contra la seva reputació.

Cal assenyalar que el 2020 Bot Sentinel, un grup que rastreja la desinformació i l'assetjament online, va ser contractat pels advocats de Heard per analitzar la campanya en contra d'ella a les xarxes socials. "Tothom pensa que qualsevol activitat en contra seva és obra dels bots", va dir el fundador del grup, Chris Bouzy. Però en aquest cas alguns comptes sí que ho eren: Bouzy va calcular que hi havia 340 comptes de Twitter no autèntics dedicats a difamar Heard i amplificar les peticions que demanaven que l'acomiadessin dels projectes on participava com a actriu i model. "Un petit nombre de comptes pot dirigir les converses a Twitter", segons Bouzy.

Tot i això, encara que els bots i els trols hagin contribuït a alimentar l'antipatia contra Heard, és evident que hi ha molta gent real que participa en aquest escàndol. Alguns són admiradors obsessius de Depp. Com va escriure Kaitlyn Tiffany al diari The Atlantic, hi ha un historial de comunitats a internet que tenen una fixació amb "les teories que els artistes homes als quals admiren són manipulats i torturats per les seves parelles dones menys famoses". Tot i això, sembla que hi ha un frenesí misogin més ampli, propi del moment profundament reaccionari que vivim. "Es voldrà obrir el cap contra la paret", va escriure Depp en el mail a Carino. Sembla que ja coneixia el seu públic.  

Copyright The New York Times

stats