El glamur silenciós de la catifa vermella dels Oscars

Un gos aplaudint entre el públic, una caiguda i diferents reivindicacions han estat els moments destacats de la gala més important del cinema

7 min
America Ferrara fent-se una fotografia amb el públic de la catifa vermella

BarcelonaAquest dilluns a la matinada s'ha posat punt final a la temporada de premis de cinema del 2024 i, de retruc, a la de les desfilades de vestits, joies, elegància i disbauxa de les catifes vermelles. La 96a gala dels Oscars ha estat marcada per vestits rectes d'alta costura i poca disbauxa al Dolby Theatre de Los Angeles, l'espai on es llueix més glamur de tots els lliuraments de premis. Però hi ha hagut també moments memorables, com veure Messi, el gos d'Anatomia d'una caiguda, aplaudint entre el públic, la caiguda de Liza Koshy a la catifa vermella i el discurs reivindicatiu en el lliurament de l'Oscar al millor llargmetratge documental per 20 dies a Mariúpol.

La discreció del fenomen Barbie al lliurament d'estatuetes també s'ha traslladat al photocall amb una minsa representació dels roses de Barbiecore entre nominats. Ni tan sols la protagonista de la pel·lícula de les nines de Mattel, Margot Robbie, ha desfilat de color rosa, sinó que ha optat per un vestit de paraula d'honor de Versace amb lluentons negres per tancar la temporada de premis. La seva parella de repartiment, Ryan Gosling, també ha decidit lluir un totalblack de la casa Gucci, amb el toc rosa dels mitjons. La sobrietat amb què s'ha presentat a la catifa vermella no tenia res a veure amb la de la interpretació estel·lar de la nit cantant I'm just Ken, en què portava un conjunt que semblava tret de la mateixa pel·lícula de Barbie: pantalons, camisa i americana de color rosa i incrustacions de perles dissenyat per Gucci.

Ha estat precisament durant l'eufòrica actuació de Gosling amb col·laboració de Slash, el guitarrista de Guns N' Roses, quan Emma Stone ha trencat les costures de l'esquena del vestit dissenyat per Louis Vuitton. També amb un vestit llarg de paraula d'honor, la guanyadora a millor actriu pel paper a Poor things ha optat per pintar l'elegància de color blau turquesa. Pel que fa a la forma, la intèrpret de Lily Gladstone ha dut un cos cenyit en forma de cotilla que donava pas a l'altura de la cintura baixa a una obertura similar a la d'un tutú, i a la part inferior el vestit culminava amb una faldilla de tub llarguíssim i molt cenyit fins als peus.

Les que no s'han oblidat del barbiecore han estat l'actriu America Ferrara i la cantant Ariana Grande. Pel que fa a l'hondurenya que actua a la pel·lícula de Greta Gerwig, ha optat per un vestit de tirants cenyit i de lluentons de color rosa de la casa Versace. Els sastres, que van dissenyar la peça a mida, van necessitar 400 hores per confeccionar-lo i més de deu intents per aconseguir la tonalitat de rosa perfecta en honor a la nina de Mattel. Un vestit ben diferent, però en la línia de l'estètica d'aquesta pel·lícula, ha estat el d'Ariana Grande. La cantant ha desfilat de la mà de l'alta costura de Giambattista Valli amb un disseny que ha recordat, pel color i la forma, a una bombolla de xiclet, que l'ha dut combinat amb arracades, collaret i pulseres de Tiffany & Co.

Lluny de la creativitat de la paleta de colors, també hi ha hagut actrius com Rita Moreno i Sandra Hüller que han apostat pel negre. L'elecció, aparentment discreta, també ha estat sinònim d'elegància. Com en el cas de la nominada a millor actriu per la interpretació a Anatomia d'una caiguda, amb un vestit negre de Schiaparelli molt afavoridor que ha destacat per un escot pronunciat que sobresortia més enllà de les espatlles i culminava amb una peça de joieria al centre. Però ni l'escot ni les joies de Cartier han estat l'únic que ha destacat de l'estilisme tipus silent luxury de l'alemanya. Un dels elements clau de la seva vestimenta han estat les sabates de taló daurades i amb tocs surrealistes.

Jodie Foster també ha ressaltat per dur un dels dissenys més elegants evitant l'estridència: un vestit setinat blau marí amb brillants i amb escot halter de la casa Loewe. També Zendaya ha brillat pel seu glamur amb un vestit ajustat amb estampat de tons roses i negres, lluny dels vestits futuristes de les catifes vermelles a què havia assistit les últimes setmanes en l'estrena de Dune II. El model d'Armani Privé ha destacat pel disseny tipus sirena amb escot en forma de cor que s'agafava al coll amb un sol tirant caragolat.

També han estat diferents els actors que han optat per un conjunt negre d'esmòquing, com el cas de Nicolas Cage, Cillian Murphy, Enzo Vogrincic i Colman Domingo. Tot i que no s'han arriscat amb el color, cadascun ha portat el clàssic vestit d'home al seu terreny. En el cas de Colman Domingo, ha seguit la seva tendència de pantalons acampanats i l'americana creuada amb botons dobles, un disseny fet per la casa Louis Vuitton. Ha estat, precisament, la pedreria dels botons de l'americana, brillants i de motius florals, l'element que ha aportat el toc especial al vestit que ha culminat amb les pedres precioses del coll de la camisa.

Però la matinada de dilluns no ha sigut tot una història d’èxit. L’humorista Liza Koshy ha caigut a la catifa vermella mentre avançava cap a la zona del photocall. El vestit roig de tipus sirena i arrapat a les cames, a més de les sabates de vertigen, han posat fàcil que Koshy perdés l'equilibri. Si bé no s'ha fet mal, ha necessitat a dos ajudants de l’organització per tornar-se a aixecar. Qui no va tenir tant de problema amb el vestuari ha estat l’intèrpret i lluitador de boxa, John Cena. Ha estat el protagonista de la sèrie Peacemaker, qui ha fet l'entrega dels premis del millor vestuari completament nu. La falta de roba en un escenari sencer per ell, ha posat de relleu el seu cos escultural.

La nominada a millor actriu, Emma Stone de Louis Vuitton
America Ferrara lluint un vestit fet a mida d'Atelier Versace
Ryan Gosling amb un 'totalblack' de la casa Gucci, amb el toc rosa dels mitjons
L'actriu Anya Taylor-Joy amb un disseny d'alta costura de Dior
La guanyadora a millor actriu de repartiment, Da'Vine Joy Randolph
El director de cinema Eugene Lee Yang

El cineasta i youtuber Eugene Lee Yang ha estat un dels més atrevits de la catifa vermella. Ha desfilat amb un vestit setinat de dues peces i cua llarga.

La nominada a millor actriu de repartiment, Emily Blunt, i el seu marit i també actor, John Krasinski
Margot Robbie amb un vestit paraula d'honor de Versace lluny del 'barbiecore'
Ariana Grande arribant a la catifa vermella amb un voluminós vestit de Giambattista Valli
La nominada a millor actriu de repartiment, Jodie Foster
L'actriu Rita Moreno, de 92 anys,

L'actriu Rita Moreno, de 92 anys, que va ser la guanyadora de l'Oscar a millor actriu secundària pel seu paper d'Anita a West Side Story, també ha aprofitat la gala per recordar que cal més representació d'artistes llatines a la indústria cinematogràfica. "Ha de ser la mateixa comunitat llatina qui lluiti per la seva visibilitat, perquè ningú més ho farà", ha dit a la catifa vermella en conversa amb Efe.

Zendaya de Giorgio Armani Privé
L'actor Nicolas Cage amb la seva parella, Riko Shibata
La nominada a millor actriu, Sandra Hüller, lluint un vestit negre de Schiaparelli amb joies de Cartier
El gos Messi que va actuar a la pel·lícula 'Anatomia d'una caiguda'
Bradley Cooper, nominat a millor actor, amb la seva mare a la catifa vermella dels Oscars
Colman Domingo amb un 'look' de Louis Vuitton i rellotge d'Omega
La nominada a millor cançó, Billie Eilish, amb un conjunt clàssic d'estampat de pota de gall dissenyat per Chanel
La primera nominada d'origen indígena a millor actriu de la història dels Oscars, Lily Gladstone, vestida de Gucci
L'actor de 'La societat de la neu', Enzo Vogrincic
L'actriu Cynthia Erivo de Louis Vuitton
El nominat a millor actor, Cillian Murphy
L'actriu Annette Bening, nominada per cinquena vegada
El nominat a millor actor, Jeffrey Wright
L'actor nominat a millor actor Paul Giamatti i la seva parella Clara Wong
stats