Estiueg
Estils Oci 26/07/2022

Cinc platges d’interior on fer passar la calor

Embassaments, estanys, rius i gorgs s’han convertit en espais de referència per al bany a les zones interiors

6 min
Visat panoràmica del pantà de la Llosa del Cavall

BarcelonaSer lluny de la costa a l’estiu no vol dir, en cap cas, que no puguem gaudir de platges de luxe on fer passar la calor. Catalunya és un país privilegiat que compta amb desenes de rius, gorgs o pantans on fer una remullada mentre disfrutem de la natura. La manca de pluges dels darrers mesos ha fet que alguns d’aquests indrets hagin vist reduïdes les seves reserves d’aigua –en el cas dels pantans, se situen al 50% en el conjunt del país–, però, tot i aquestes dades, els pantans poden ser de nou aquest estiu un destí ideal on fer passar la calor. Ara bé, per fruir d’aquests banys hem de tenir present que la majoria d’aquestes zones de bany no estan controlades, per la qual cosa cal que siguem especialment curosos quan entrem a l’aigua. I que tinguem present que estan emmarcades en un entorn natural que ha de ser respectat i preservat.

Un dels grans dubtes que sorgeixen quan anem a aquests entorns naturals és com saber on ens podem banyar i on no. Josep Capdevila, cap de l’àrea bàsica del Berguedà dels Agents Rurals, apunta que, per norma general, "et pots banyar als embassaments, ja que cadascun té un planejament fet i si hi ha alguna limitació hauria d’estar senyalitzada".

El pantà de Sant Antoni.

El problema rau en rius, gorgs o estanys que estiguin en espais naturals protegits. "Aquí s’ha de mirar la normativa de cada zona per comprovar que no hi hagi llocs en no ens puguem banyar", alerta Capdevila. La pandèmia va contribuir a posar encara més de moda el turisme d'interior i molta gent s’ha llançat a la muntanya sense conèixer la normativa que regula l’estada als parcs naturals. Els darrers estius s’han sentit queixes per la massificació de molts d’aquests espais i pel poc respecte que alguns demostren cap a aquests indrets. Això ha obligat a fixar limitacions en l’accés per mirar de preservar l’entorn.

Sense normativa comuna

El problema és que no hi ha un marc normatiu comú que reguli el bany en aigües continentals ni una normativa comuna d’accés al medi natural per a tots els espais naturals, de manera que, quan planegem una escapada a muntanya, haurem de preparar la sortida com quan planifiquem un viatge a l’estranger: informant-nos-en. Josep Capdevila remarca: "Com que no hi ha una normativa específica, hem de mirar la protecció de l’espai on anem. Tots hem de poder gaudir del país, però respectant les condicions dels espais naturals. Els estanys i embassaments no són piscines, i quan vas al medi natural has de pensar que vas a un espai natural on conviuen espècies de fauna i flora que has de respectar". Pel que fa a zones de riera i rius, "el bany no està explícitament prohibit, però potser la normativa municipal ho regula en algunes zones; per tant, també ens n’haurem d’informar".

La prohibició de banyar-se en estanys alpins està directament relacionada amb la protecció de l’ecosistema propi d’aquests espais. Per això, des dels Agents Rurals recorden que no es pot pernoctar als aparcaments o que està prohibit banyar-se als estanys alpins (les cremes solars, els desodorants i altres productes com els repel·lents d’insectes tenen efectes sobre les aigües, la fauna i la flora de la zona). De la mateixa manera, el cap de l’àrea bàsica del Berguedà dels Agents Rurals alerta que l’accés amb vehicle s’ha de fer per les zones habilitades i que no podem aparcar fora dels llocs indicats. En tot cas, "quan vas a fer una activitat al medi natural has d’informar-te d'on vas, què vols fer i si a la zona hi ha alguna limitació. I això ho podem fer adreçant-nos a les oficines de turisme o visitant les pàgines web dels parcs naturals".

Banyar-se amb seguretat

Més enllà de conèixer la normativa i respectar l’entorn natural, banyar-se en aigües continentals és una experiència diferent de la de fer-ho en platges o piscines. Per començar, i el més important, s'ha de tenir en compte que són espais no vigilats, per la qual cosa caldrà extremar les precaucions. Ramsés Martí, especialista en seguretat aquàtica, alerta: "Banyar-se en un embassament pot ser perillós si no es fa dins de les zones especialment habilitades per al bany i es compleixen unes normes d'autoprotecció bàsiques. L'escassa visibilitat, el fang, els graons inesperats, la baixa temperatura i els corrents submarins suposen riscos per als banyistes, que habitualment desconeixen a què s'enfronten". Així doncs, cal informar-se bé de la zona on s'anirà i escollir sempre espais habilitats per al bany. "I si hi anem amb criatures cal escollir els espais especialment indicats per a ells, amb zones sense profunditat on gaudir de l'aigua sense que els sobrepassi la cintura, sense corrents i amb un fons regular i estable", recomana Martí.

Vista general del pantà de Santa Anna.

En la mateixa línia, Ramsés Martí reconeix que l'aigua dels pantans sol estar molt plana i convida a nedar, "però les distàncies enganyen". "Moltes vegades pot semblar que no és res nedar d'una riba fins a l'altra, perquè veiem perfectament l'altre costat i pensem que està més a prop del que realment ho està. La gent es confia i és llavors quan apareixen els problemes. Cal tenir present que la flotabilitat és menor que al mar, al ser aigua dolça", explica. Cal no oblidar tampoc que fins als 50 centímetres de la superfície l'aigua sol estar calenta, però per sota discorren corrents molt freds, "la qual cosa pot donar lloc a un xoc de temperatura al cos", alerta l’expert en seguretat aquàtica. A més, "sovint hi ha arbres submergits on els banyistes podrien quedar-se enganxats. A això s'hi uneix que el fang del fons fa un efecte xuclador". Per evitar ensurts, Ramsés Martí recomana, abans de res, fer servir el sentit comú i conèixer l’espai on ens banyarem. A més, apunta: "Una bona idea és portar alguna cosa que suri amb nosaltres. Te l'enganxes al cos i en cas de cansament o perill pots surar sense cansar-te. És important també entrar a l'aigua amb sabatilles, ja que la sola de goma actua com a antilliscant. Cal entrar a l'aigua caminant i mai capbussar-se de cap en rius ni gorgs. I pensant en la canalla, cal recordar que maneguets, tubs o flotadors no són material de seguretat, sinó elements flotants d'ajut i lleure. Cal usar-los tan sols on l'infant toqui fons i sempre sota la supervisió constant i propera d'un adult, responsable i capaç". 

Aquí teniu els 5 que hem seleccionat

1.

Pantà de la Llosa del Cavall (Solsonès)

Un embassament situat a la preciosa Vall de Lord. Abraça una superfície de 300 hectàrees, la major part de la qual està integrada en el Pla d'Espais d'Interès Natural. Les seves aigües turqueses i els seus paisatges impressionants fan de la Llosa del Cavall un dels pantans més bonics de Catalunya, en un increïble entorn de muntanya, al cor del Prepirineu.

2.

Pantà de Sant Antoni (Pallars Jussà)

Situat entre Talarn i la Pobla de Segur, té una longitud de prop d’11 km i això permet trobar moltes platges on fer passar la calor amb un bany refrescant. Un espai ideal també per a la pràctica d’esports d’aigua com el caiac, el paddle surf o l’esquí nàutic.

3.

Pantà de Darnius-Boadella (Alt Empordà)

El millor accés per banyar-se en aquest embassament és el del Club Nàutic de Darnius, i durant els mesos d'estiu hi ha plataformes flotants que faciliten una bona capbussada. És un dels més grans de les comarques de Girona i s’hi poden practicar esports d’aigua per a tota la família i fer llargues passejades pel seu entorn.

4.

Pantà de Santa Anna (la Llitera-la Noguera)

Un embassament que s’estén a diversos pobles de Catalunya i de la Franja d’Aragó. A banda de ser un espai magnífic per fer una remullada, al llarg del seu marge s’hi acostumen a desenvolupar diverses activitats d’oci, com ara caminades a peu o rutes a cavall o en bicicleta.

5.

Pantà de Camarasa (la Noguera)

El pantà de Camarasa s'estén pels termes de Camarasa, les Avellanes i Santa Linya i Àger, a la comarca de la Noguera. La zona de bany, coneguda com La Platgeta, està ubicada en un entorn natural, muntanyós, al municipi de Camarasa. La platja (de 50 metres de llargada i 20 d’amplada) s’estén al llarg d’una àrea recreativa que es troba al marge esquerre del riu Segre.

El pantà de Camarasa.
Consells de Protecció Civil per banyar-se en rius, pantans i estanys

Abans de banyar-vos assegureu-vos que a la zona hi està permès el bany.

Feu cas de les indicacions del cartell de perill.

No us banyeu a les zones limitades com a zona d’esport aquàtic.

Vigileu dins l’aigua. Si aneu amb nens, no els perdeu mai de vista.

Feu una entrada tranquil·la a l’aigua, ja que els rius, pantans i estanys solen tenir l’aigua freda i els canvis bruscos de temperatura al cos no són bons.

Eviteu allunyar-vos de la vora del riu, pantà o estany. Poden haver-hi remolins o corrents que a simple vista no es veuen.

No us llanceu mai de cap a l’aigua si no en coneixeu la fondària. Hi poden haver roques o branques submergides.

Si us arrossega el corrent, no hi nedeu en contra, sinó paral·lelament a la riba fins a sortir del corrent i després nedeu fins a la vora.

stats