Tendències
Estils Oci 11/10/2022

Passió per les joguines antigues: retorn a la infància perduda

Als Encants Nous de Barcelona s’hi consolida un focus de venda de joguines antigues de col·leccionisme

4 min
Un grapat de ninots antics a una de les botigues dels Encants

BarcelonaA dreta llei són un quadrat, quatre arestes i quatre vèrtexs, però els diuen que són un triangle: el Triangle Friki dels Encants Nous. Són les quatre botigues de joguines antigues que des de fa uns cinc anys habiten entre les antiquades, però fascinants parets i passadissos d’aquest indret barceloní, que sembla talment un túnel del temps, ancorat en el passat des de temps immemorials. Hi pots trobar tota mena de joguines, en essència dels anys vuitanta i noranta, que avui viuen una febrada revisionista, una onada simbòlica i nostàlgica que ocupa moltíssims col·leccionistes. La prova vivent són ells: Arquetoys, Irdol, Tannhäuser i Retro Toys.

Els quatre comerços van obrir per motius similars i en dates properes. El motiu? La passió dels seus propietaris per la joguina antiga, que ja feia temps que els portava per fires i mercats de segona mà i que combinaven amb les seves feines oficials. La possibilitat de fer un cop de cap i capbussar-se professionalment en un terreny que fins llavors era complementari, no pas principal. La veu va córrer entre ells per crear aquesta mena de centre neuràlgic en un espai tan particular i emblemàtic com els Encants Nous, les galeries delimitades per València, Enamorats, Dos de Maig i Cartagena, i injectar-hi vida nova, estímuls comercials renovats. El primer a atrevir-s’hi va ser el Xavi, ànima de Tannhäuser, el setembre del 2015. Col·leccionista de joguines des de molt petit, va perdre la seva antiga feina i es va atrevir a obrir negoci propi. Els inicis van ser precaris, però està content amb l’evolució i la consolidació. S'ha especialitzat en ninots i figures d’acció vintage i posa el focus en les motivacions majoritàries de la seva clientela: “La nostàlgia, recuperar les joguines que vam tenir de petits i que en algun moment vam perdre de vista. Un retorn a la infància perduda, vaja”. L’univers Star Wars és un puntal de les vendes, també els Masters del Universo i les Tortugues Ninja, un triumvirat fonamental dels anys 80 i 90. Fa uns anys, els reis eren els Madelman, dels anys setanta. Per una peça com la figura original de Luke Sywalker dins el seu blíster –la capsa original– de la primera època es poden arribar a demanar preus de fins a quatre xifres.

L'aparador, ple de joguines, de la botiga Tannhäuser

El Josep té la seva botiga, Arquetoys, just al davant. També ha sigut col·leccionista de joguines tota la vida i la viabilitat econòmica d’un local als Encants Nous no té res a veure amb els lloguers que pagues per una botiga que doni al carrer. Era, doncs, una bona oportunitat de convertir en professió la seva passió. En destaca un factor clau, una interessant “democratització” del col·leccionisme, una afició que ha arribat a un segment de població més rejovenida i ha deixat, doncs, de ser un concepte associat a la gent gran. “El col·leccionisme és avui més acceptat socialment que fa uns anys”, recalca. Assenyala també la importància de les xarxes socials –Instagram és un mitjà de publicitat i vendes fonamental– per fer-se promoció i la diferència abismal entre dedicar-se a aquest món només venent per internet i atrevir-se a obrir botiga física: “No és fàcil, hi ha burocràcia, manteniment i disciplina, no n’hi ha prou amb posar a la venda per internet allò que tens a casa o algú et regala”. Ah! I no ens oblidem dels videojocs antics, ara mateix un dels camps amb més demanda i afició.

El Josep d'Arquetoys

El Llibert és el propietari de Retro Toys, el local més espaiós de tots. Per a ell, el més sacrificat és la disciplina que exigeix el negoci, la dedicació quasi absoluta que requereix, però també posa èmfasi en la boníssima relació que tenen els quatre comerços veïns i en la possibilitat de retroalimentació mútua a què han arribat. Comparteixen clients i allò que no té un, potser ho troben a la botiga de l’altre. A Retro Toys tant s’hi poden trobar joguets antics com reedicions modernes, ja que moltes empreses hi ha vist un nínxol de mercat interessant a explotar. L’imaginari dels anys 80 és ara mateix una font de nostàlgia molt rellevant, destaca, i la influència de sèries com Stranger things ho ha amplificat.

L'entrada de la botiga RetroToys
El Llibert de Retrotoys atenent una clienta

Des del 2002 porta el Chechu, ànima d’Irdol, venent joguets vells per internet i per mercats de tota mena. Sempre li han agradat els Encants Nous com a espai singular de la ciutat. Al londinenc barri de Notting Hill va descobrir unes galeries molt petites amb botigues de joguines. Aquella idea se li va quedar dins i quan va arribar l’opció de ser un dels angles d’aquest “quadrat friqui” no va dubtar-ho ni un segon. Continua anant el primer diumenge de mes a la fira del Canòdrom de la Meridiana i combina Irdol amb una altra feina, està especialitzat en els cotxes antics de joguina i les col·leccions de quiosc. El món del joguet vintage dona per molt i no s’acaba mai.

stats