Salut
Estils 09/08/2021

El valor del silenci i cinc llocs on trobar-lo

Si sentiu la necessitat de desconnectar del soroll, us descobrim cinc indrets on gaudir del silenci

3 min
es reflecteixen sobre l’aigua encalmada del llac Iskanderkul, on diuen que va morir Bucèfal, el cavall d’Alexandre el Gran.

BARCELONAMolt probablement, una de les poques coses que molts enyorem del confinament que va provocar la pandèmia és el silenci. El plaer de poder gaudir de nits sense soroll de cotxes i motos anant amunt i avall, sense haver de suportar crits i sirenes fora d’hores. Van ser mesos en què moltes persones van redescobrir el silenci, el valor del silenci, moments de calma obligada que van permetre a molts fer una mirada introspectiva i retrobar-se amb ells mateixos, o bé recuperar el plaer de parlar amb calma amb aquells que tenia al costat. I és que, curiosament, tot i que vivim en l'era de les comunicacions, estem cada vegada més desconnectats els uns dels altres. Parlem molt menys i ens escoltem menys. Sobre la importància de l'escolta i el silenci en una societat de sorolls com la nostra hi ha reflexionat Alberto Álvarez Calero, director d’orquestra, compositor i autor del llibre La importancia de la escucha y el silencio (Amat Editorial), on fa una crida a recuperar l’essencial per discernir què és important, però també per reconnectar amb els altres i per desenvolupar aspectes clau com la creativitat o la correcta presa de decisions.

Per què és tan important el silenci en una societat tan sorollosa com la nostra? Álvarez Calero ho té clar: "Si es perd la consciència i la necessitat del silenci, es perden molts valors i aspectes de la vida diària i personal, com el respecte als altres, la concentració o la vida interior. Ens enfrontem a un risc cada vegada més gran de perdre la consciència plena, és a dir, l'atenció a cada cosa que fem". I és que el silenci pot ser un gran aliat a l’hora d’afrontar les petites i grans decisions que hem de prendre cada dia. "Ens ajuda a fer que cada decisió que prenem sigui la més encertada o, com a mínim, la més apropiada en cada moment", reflexiona Álvarez Calero. Però més enllà de qüestions pràctiques, el silenci ens ofereix tenir una vida més plena, més rica. Per contra, el soroll pot arribar a provocar que aquesta vida interior sigui inexistent. Actualment, la nostra societat associa el silenci amb la soledat, la tristesa o la timidesa. Es potencia la persona que crida l'atenció pel que sigui (sigui interessant o no), que parli molt i fort. Però no s'ha d'associar el silenci amb un caràcter tímid, sinó més aviat amb un tipus d'individu reflexiu, atent, observador", explica l’autor de La importancia de la escucha y el silencio.

El claustre del monestir de Pedralbes

El director d’orquestra comprèn que enyorem el silenci del confinament, ja que "ens va fer reflexionar": "Vam poder posar de manifest uns valors que no s'apreciaven en la vida accelerada que portàvem abans de la irrupció del covid-19. Ara, ja es veurà en un futur si vam aprendre alguna cosa d'aquesta etapa".

Valorar el silenci, escoltar millor

El silenci i l'escolta estan directament relacionats. "L'escolta és una altra mancança de la nostra societat –alerta Álvarez Calero–. Sentim coses 24 hores al dia, però ¿quant de temps escoltem realment? ¿Quan escoltem les persones que ens volen explicar alguna cosa?" El director d’orquestra explicita que l'escolta no és només necessària perquè les persones es comuniquin entre elles. "També és important desenvolupar la percepció auditiva. Cada dia ens perdem molts sons, dels quals no som conscients. Caminem per un carrer urbà i sentim sobretot el trànsit, però no hem sentit les nostres petjades, els ocells, les fulles dels arbres... Probablement s'aprecien més fàcilment en una zona rural o residencial però, si un vol, això no ha de dependre de l'entorn, sinó de l'escolta interior de la persona".

I és que aprendre a escoltar ens pot permetre discriminar el que val la pena sentir del que és simplement soroll. "Efectivament, però, cal un entrenament previ. Cal educar en saber escoltar. El soroll és una cosa mesurable, però també és quelcom relatiu. El que per a un és soroll per a l'altre no. En aquest sentit m'encanta la frase de Schopenhauer que diu que «la intel·ligència és una facultat humana inversament proporcional a la capacitat per suportar el soroll»".

En tot cas, el nostre equilibri personal necessita el silenci i la calma, i aquesta calma, assegura Álvarez Calero, es pot buscar en qualsevol lloc i en qualsevol moment, fins i tot en un carrer transitat. "Tot depèn de la capacitat d'interiorització de la persona, i això s'aconsegueix amb la valoració del silenci en diversos moments del dia". Si ho voleu provar, us proposem cinc espais on podeu fer silenci i començar a escoltar i a escoltar-vos. 

El Monestir de les Avellanes
  • 1. Monestir de les Avellanes (Noguera) El monestir de les Avellanes, situat a Os de Balaguer, us ofereix la possibilitat de gaudir d'una antiga abadia adaptada a les necessitats del segle XXI. Està emplaçat en un espectacular entorn natural de boscos, jardins i vinyes idonis per gaudir d’un plàcid descans. Tant el seu claustre, del segle XII, com la seva església gòtica, començada al segle XIV, són avui testimonis silenciosos d’una llarga tradició d’espiritualitat i d'hospitalitat. Els arxius i biblioteques són els representants de la branca cultural del conjunt de serveis que ofereix el monestir.
  • 2. Ruta per la Vall de Silenci (Priorat) Un itinerari que va des del poble d’Ulldemolins fins a l’ermita de Sant Bartomeu pel congost de Fraguerau en un recorregut on trobareu boscos, originals relleus, pous, salts d’aigua, fonts, rius que discorren entre parets sorprenents, grutes o l’ermita de Sant Bartomeu, ubicada a la fondalada d’una gorja. Alguns anomenen aquesta vall la Vall del Silenci. El congost de Fraguerau porta el nom d’un monjo que va viure per aquests llocs i que va ser nomenat abat de la pròxima cartoixa de Scala Dei. Tot i que l’itinerari està bastant concorregut a la seva part inicial, ens permet gaudir de la natura, el silenci i la meditació que ofereix la part nord de la serra de Montsant.
  • 3. Bany de bosc a Rupit (Osona) El terme japonès 'shinrin yoku' significa literalment 'absorbir l’atmosfera del bosc' i és una tècnica desenvolupada durant els anys 80 per l’Agència Forestal japonesa en què mitjançant un recorregut curt dins d’un bosc madur amb una colla d’exercicis guiats per obrir els sentits, s’ajuda a connectar profundament amb l’ecosistema forestal i absorbir les substàncies volàtils beneficioses per al nostre organisme. A Rupit podeu gaudir d’una d’aquestes experiències, impulsada per SilenciosaMent. Ofereixen, per exemple, un recorregut forestal terapèutic de 3 hores de durada amb guia especialitzat i exercicis d’immersió en els sentits pels boscos madurs de Rupit. Uns espais íntims on reconnectar amb la màgia de la natura i amb vosaltres mateixos.
  • 4. Maçanet de Cabrenys, un poble de silenci (Alt Empordà) Maçanet de Cabrenys ha convertit el silenci en el seu principal reclam turístic. Dins el projecte La Vall Infinita s’ha publicat una guia dels espais de silenci, amb la geolocalització de 25 espais idíl·lics, en plena natura, on el visitant podrà gaudir del silenci i desconnectar del brogit quotidià. La guia divideix els espais en tres categories temàtiques: els punts de silenci amb vistes espectaculars, els immersos al bosc i els situats a tocar de punts d’aigua. En aquests espais es pot gaudir en silenci de la remor de l’aigua, el cant dels ocells o embadalir-se contemplant el paisatge. Una manera original de donar a conèixer espais naturals privilegiats com a fil conductor per promocionar el conjunt patrimonial del municipi.
  • 5. La Barcelona silenciosa (Barcelonès) Encara que sembli impossible, la ciutat de Barcelona amaga petits oasis de calma i silenci, com el Pati Manning, antic claustre de la Casa de la Caritat. També és un espai que convida a la introspecció el claustre de l’església de Santa Anna, parròquia que s’ha convertit en espai de solidaritat a la ciutat amb el seu hospital de campanya i que és un autèntic paradís de pau a tocar d’un dels epicentres de la ciutat, la plaça de Catalunya. Altres racons amagats de la massificació són la plaça de Sant Just i Pastor, el preciós pati de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres o els Jardins de Rubió i Lluch de l’antic Hospital de la Santa Creu, que actualment acull, entre d’altres, la seu de la Biblioteca de Catalunya. Una última proposta us pot portar al monestir de Pedralbes, un dels indrets més monumentals i desconeguts de la ciutat, amb un claustre que convida a la meditació i el silenci.
stats