PANDÈMIA
Estils 17/02/2021

Com tractar amb un cap nefast en temps de teletreball

Tim Herrera
5 min
Una noia teletreballant des de casa

The New York Times¿Recordeu els vells bons temps quan podíem aclarir un malentès de feina degut a un mail desagradable del teu cap anant només a la seva taula i comentant-ho? ¿O quan l’ansietat de rebre el poc desitjat missatge “hem de parlar” es podia solucionar passant pel seu despatx? Si haguéssim sabut la sort que teníem en aquell moment!

Ara mateix, tots els que estem treballant des de casa hem descobert moltes coses. Potser la cuina fa les funcions d’oficina i el teu gos s’ha convertit en el convidat sorpresa a les reunions per Zoom, però el que està clar –ara que farà un any de l’inici de la pandèmia– és que molts de nosaltres hem aconseguit treballar des de casa. Tot i això hi ha una sèrie d'aspectes de la comunicació que no es poden traduir tan fàcilment al món digital, i un és, segons els experts, com ens comuniquem amb els nostres caps. I si el vostre cap no era fantàstic en l’era prepandèmica és probable que ell o ella no hagi millorat. Però això no vol dir que no hi hagi esperança de salvar la relació. I potser ara, quan la fatiga pandèmica s’està deixant notar, pot ser el millor moment, tal com diu Mollie West Duffy, coautora del llibre No hard feelings, que parla de com les emocions afecten la nostra vida laboral. 

“Sabem pels molts estudis que s’han fet que en la comunicació digital interpretem la falta d'emoció com un fet negatiu, però hem de recordar que perdem part del context“, diu Duffy. “Per tant, si el teu cap et diu «Vull parlar demà» sense dir alguna cosa del tipus «Crec que has fet molt bona feina, només tinc alguns comentaris», tu probablement creuràs que el teu cap té alguna cosa negativa a dir”.

I afegeix que –ara que sembla que el retorn a la normalitat és a l’horitzó– “entrem en un moment de transició i l'hem d’aprofitar, perquè fa menys estrany tenir converses que en altres moments serien una mica estranyes”. (Tot i això, si la relació que tens amb el cap ha virat cap a territoris més problemàtics, pot ser moment per portar la conversa a un nivell superior. Hi tornarem més endavant.) 

Parlar de parlar

Més enllà de la feina en si mateixa, en moltes ocasions una mala relació amb el propi cap pot ser deguda a una mala comunicació, diu Mary Abbajay, autora de Managing up: How to move up, win at work and succeed with any type of boss. Això era veritat abans de la pandèmia però ara encara ho és més perquè no podem llegir el llenguatge corporal ni tenim altres claus de la comunicació no verbal que sempre ens donen informació important sobre el context quan ens comuniquem.  

“Moltes vegades tenim conflictes perquè preferim altres formes de comunicació”, diu Abbajay. “T’has d’assegurar que tens converses amb els teus companys de feina sobre com vols comunicar i quines coses has de comunicar d’una certa manera”. Per exemple: com que casa nostra s’ha convertit en l’oficina per a molts de nosaltres, trobar el temps i l’espai per tenir una conversa no és tan fàcil com obrir el Zoom des de la taula de la cuina. Pot voler dir que has de demanar a la teva parella que vigili les criatures, canviar els horaris dels àpats familiars, trobar una habitació tranquil·la o evitar alguna de totes les altres complicacions que es poden donar en el teletreball. Per tant, ser flexible pot evitar molts malentesos, diu Abbajay. Potser el vostre cap prefereix un missatge de mòbil més que un mail, un missatge de Slack abans que una videotrucada. Però sigui quin sigui el mitjà, saber com comunicar pot ser tan important com saber què comunicar. “Assegureu-vos que esteu comunicant i adaptant-vos a les preferències dels altres per aconseguir la seva atenció i el seu temps”, diu Abbajay. En la mateixa línia, Duffy apunta que ara pot ser un bon moment per fer un repàs i tenir una conversa, ja que amb l’entrada del nou any es fan revisions i poden ser una bona excusa per avaluar què funciona i què no. “Agafeu-vos temps per valorar com està funcionant la relació virtual i la comunicació”, diu Duffy. “Què va bé? I què no estem comunicant tan bé?”, diu. 

Una dona teletreballant a casa seva

Gestionar el teu superior

Hi ha molts tipus de caps dolents, explica Abbajay. Per exemple, pots tenir un cap fantasma (algú que gairebé mai apareix), un cap gavina (que són els que bombardegen un projecte i deixen un desastre al seu pas o, al contrari, te’l prenen i se’l fan seu) o simplement un cap incompetent. I, esclar, hi ha molts caps que poden ser una combinació dels tres estils. Però treballar en remot hi pot afegir nous problemes, i nosaltres podem estar tenint alguns d’aquests comportaments, també. “La pandèmia ens ha convertit a molts en fantasmes”, diu Abbajay. “Dependrà de tu ajudar el teu superior a manar a distància”. 

La franquesa, diu Duffy, és sovint la millor manera d’aconseguir el que vols del teu cap. I ser proactiu i dir les coses pel seu nom és millor que esperar que un problema se solucioni sol. “Si penses que la relació amb el teu superior no és bona és molt probable que ell també ho pensi”, diu Duffy. “Dient coses com «Ha sigut difícil comunicar durant la pandèmia» pot ser una manera d’aclarir les coses i ajudar el teu cap a fer millor la seva feina. Tenir aquest tipus de converses no és mai fàcil però sempre serà més fàcil si les has preparat abans", diu Duffy.

Podeu escriure els que penseu que són els punts clau i pensar com dir-los. Podeu utilitzar frases tipus “Quan fas això, m’afecta d’aquesta manera”, per evitar l'ambigüitat. Ajuda molt anar a aquestes converses no només sabent els punts que volem tractar sinó les paraules que volem utilitzar. I cal tenir en compte que els nostres caps també estan lidiant amb els seus propis problemes a casa, fora de la feina, i cal tenir empatia per entendre com això els està afectant, diu Abbajay. “Està bé intentar tenir bons propòsits –diu–. La gent està estressada i aquest és un moment molt estrany”.  Duffy afegeix: “No sabem què està passant en la vida personal i familiar d’algú. Només tenim una petita porció d’informació i les emocions poden afectar moltes parcel·les. Per tant, estaria bé concedir-los el benefici del dubte”. 

Quan la conversa no ho pot arreglar

Tot i això, hem de tenir clar que el moment actual, tot i ser estressant, no pot ser una excusa per a un comportament maleducat, abusiu o inapropiat per part d’un superior o d’un company de feina. Si el comportament del teu cap va més enllà d’ignorar els teus mails o ser poc clar sobre les teves expectatives laborals, heu de saber que teniu dret a un ambient laboral segur. No hi ha massa maneres de rebaixar la tensió amb un cap abusiu. Elevar aquests problemes a un nivell superior o al departament de recursos humans pot ser complicat treballant des de casa, però és bo que repasseu els protocols de l’empresa. “Traslladar un problema laboral a un departament superior durant la pandèmia és difícil”, diu Abbajay. “Si tens un superior abusiu o tòxic és bo que investiguis sobre com el departament de recursos humans ho gestiona”.  Tot això és molt més difícil per a les dones i per a membres de minories, que tot sovint estan en desavantatge als llocs de treball i han estat més afectats per la pandèmia. Per això tenir un pla clar i específic sobre com abordar la situació pot ajudar. I el més important: documenteu-ho tot. “Si heu d’elevar la queixa, feu-ho –diu Abbajay–. Pot ser la manera de saber com solucionar-ho”.

stats