Escapades
Estils Viatjar 15/04/2023

A cavall pel Lluçanès, la iniciativa pionera que vol portar el turisme eqüestre a Catalunya

S’han homologat les dues primeres rutes d'aquest tipus de turisme que en altres països d'Europa té molt seguiment

4 min
Una de les rutes organitzades amb cavalls per la comarca

BarcelonaEl turisme eqüestre és un reclam turístic a diferents països, com el Canadà, els Estats Units, França, Alemanya o la Gran Bretanya, on es proposa una experiència que permet sentir la natura, gaudir-ne en plenitud i descobrir una nova manera de veure i viure el paisatge. Segons dades de la Federació Francesa d’Equitació, a Europa actualment hi ha uns 350 centres de turisme eqüestre certificats i més de 80.000 quilòmetres de camins per ser recorreguts a cavall, dels quals 18.000 senyalitzats específicament. Parlem de 6 milions de persones que practiquen aquest tipus de turisme. Tot i això, curiosament, a Espanya, tot i ser un país referent en la cria de cavalls, no ha aconseguit fer forat.

Per mirar de revertir aquesta situació i posar en valor aquesta proposta de turisme actiu, la Federació Catalana d’Hípica (FCH), que impulsa diverses activitats per promocionar aquest tipus de ruta que ofereix una manera diferent de conèixer Catalunya, ha homologat els primers recorreguts eqüestres de Catalunya al Lluçanès. Dues rutes diferents, totes dues amb punt de sortida i arribada a Prats de Lluçanès, que compten amb un traçat que s’endinsa en el paisatge rural de la zona i que transcorren per antics camins de transhumància, camins de gran recorregut i antics camins medievals, envoltats de boscos, rieres, camps i masies i fent parades per descobrir els elements patrimonials més destacats de la futura comarca. Es tracta d’una iniciativa que s’ha impulsat des del Consorci del Lluçanès, amb el suport de la Diputació de Barcelona, i que ha homologat, com dèiem, la FCH. Com explica Marta Homs, tècnica de turisme i patrimoni del Consorci del Lluçanès, s’ha estructurat "un nou recurs turístic que va dirigit als visitants eqüestres que hi ha a Catalunya, i sobretot a Europa". "És un producte que encaixa molt bé en la nostra marca del Lluçanès, ja que la nostra voluntat és captar un turisme responsable, que fuig de la massificació i que busca experiències vinculades a temes culturals, esportius, senderistes o gastronòmics", afegeix.

Un dels cavalls que fan les rutes.
Un grup fent una ruta.

La proposta de crear aquestes rutes eqüestres va partir del mateix sector del cavall, i un dels impulsors de la iniciativa, que actua com a assessor de la ruta, és Francesc Comes, que després de dedicar-se tota la vida al món del cavall havia constatat "que no hi havia rutes adequades per fer-les a cavall". "Havíem d’utilitzar rutes pensades per fer a bicicleta o a peu i adaptar-les. Com que tenim la sort de viure al Lluçanès, una zona tan adequada per al turisme eqüestre, vam plantejar al Consorci plantejar alguna ruta fixa, que comptés amb totes les infraestructures necessàries, perquè a Catalunya no tenim res semblant", afegeix. Per a Comes, l’entorn del Lluçanès és ideal per a aquestes rutes, ja que el paisatge no és excessivament muntanyós, és una zona sense grans massificacions i hi ha una gran tradició relacionada amb el món del cavall. Marta Homs ho certifica, i remarca que el Lluçanès "reuneix les condicions ideals per poder fer aquests recorreguts durant tot l’any, pel fet de no tenir una climatologia extrema".

Prova pilot

Aquestes dues rutes del Lluçanès són la prova pilot per iniciar les homologacions de la Federació Catalana d’Hípica de Catalunya, un procés que ha servit per definir els protocols, les condicions i les característiques pel disseny dels recorreguts, la senyalització i infraestructures, les recomanacions de seguretat, la normativa, etc. A més, s’ha creat una marca pròpia dels RE de la Federació. Els dos recorreguts són circulars, estan pensats per fer amb cavall de sella durant un dia cadascun, i els camins i infraestructures estan dissenyats per rebre grups petits i grans, tot i que Francesc Comes assegura que funcionen especialment amb grups de fins a 10 persones. A més, el grau de dificultat permet que siguin aptes per a qualsevol nivell i edat.

Com explica Comes, aquestes dues rutes són les primeres d’un projecte més ambiciós "que ens hauria de permetre fer la volta al Lluçanès, però és un procés complex si es volen fer bé les coses, ja que a vegades s'ha de passar per zones agrícoles o passos privats i cal comptar amb els permisos pertinents". L’objectiu final, en definitiva, "és que la gent gaudeixi del món dels cavalls i trobi circuits i instal·lacions adequats per practicar aquest turisme eqüestre". "Cada cop hi ha més gent que fa aquestes activitats a cavall, entitats que tenen cada cop més socis i que necessiten llocs on anar a cavall", diu Comes.

Parlem de rutes autoguiades "perquè la gent vingui quan vulgui amb el seu propi cavall", explica Francesc Comes, que confia que també es convertiran en recorreguts de referència per a les escoles de formació eqüestre "que necessiten circuits per fer pràctiques i ara se'ls pot oferir una ruta homologada i segura". Un altre públic objectiu serà el client estranger, ja que el potencial per créixer és molt gran.

Cavalls i patrimoni

Les dues rutes dissenyades fins ara tenen Prats de Lluçanès com a sortida i arribada. La primera, la RE-01 Camins medievals, transcorre per antics camins de transhumància, monestirs romànics i castells medievals, travessa carenes, valls i rieres i passa enmig d’un mosaic de boscos, camps i masies. La segona, la RE-02 Terra de bruixes i bandolers, s’endinsa per indrets històrics de persecucions de bruixes, enmig dels boscos del bandoler Perot Rocaguinarda, ressegueix la petjada dels romans al territori i permet descobrir racons plens de patrimoni cultural.

A part de l’atractiu de fer la passejada a cavall, com remarca Marta Homs, per tal que els visitants puguin aprofitar l’estada per conèixer el ric patrimoni de la comarca, els recorreguts també proposen diversos punts d’interès turístic on es poden descobrir monestirs i esglésies romàniques, ponts i pobles d’origen medieval, indrets de bruixes i bandolers, etc. Així mateix, s’hi han vinculat diferents serveis turístics: punts d’informació turística, allotjaments adherits i restaurants que es troben al llarg dels recorreguts eqüestres. A més, també s'ofereix informació de serveis de logística i serveis d’assistència, importants per als usuaris i turistes eqüestres que es puguin trobar amb incidències durant la seva estada, com ferradors i veterinaris.

Tots els serveis a l’abast del visitant

El 'track' dels recorreguts que es posen a disposició dels usuaris recull tota la informació de servei necessària per a la ruta amb comoditat i seguretat, de manera que s’hi indiquen diferents estructures de caràcter gratuït i una guia de referència amb informació útil. A Prats de Lluçanès hi ha el punt d’acollida de les rutes, un espai tancat que compta amb zona de pàrquing per a remolcs, tancament per a cavalls, abeurador i servei de dutxa i llum. A part, durant el recorregut s’han habilitat diferents punts de parada pensats per poder deixar lligats els cavalls mentre es dina o es visiten elements patrimonials, punts d’abeuratge, punts on s’aconsella desmuntar, senyalització d’alguns punts on hi ha una petita dificultat i cal baixar del cavall, àrees de descans i parcs amb taules i punts amb vistes al paisatge del Lluçanès.

stats