Passió pels ocells

La guia '125 ocells de Catalunya que cal conèixer' es podrà comprar amb l’ARA el cap de setmana vinent

Passió pels ocells / DELTA BIRDING FESTIVAL

La gran diversitat de paisatges que tenim a Catalunya té com a conseqüència una gran varietat d’ocells. En podem trobar des dels cims dels Pirineus fins als aiguamolls i les planes, als boscos i a les platges, així com mar enllà, i també a les grans ciutats.

I si el que volem és gaudir de la seva observació ens caldran uns prismàtics i buscar les hores tranquil·les del dia per descobrir els més de 350 diferents tipus d’ocells que habiten al nostre territori.

Amb la voluntat de recollir aquesta riquesa ornitològica, l’ARA vendrà el cap de setmana vinent la guia 125 ocells de Catalunya que cal conèixer, en què Toni Llobet i José Luis Copete recullen informació sobre les espècies que consideren més imprescindibles del país.

Són els ocells que més destaquen per la seva bellesa, abundància o singularitat, i l’explicació va acompanyada de les il·lustracions que n’ha fet Llobet. La guia estarà a la venda amb el diari el dissabte 16 i el diumenge 17 de setembre per 5 euros i conté làmines il·lustrades amb les espècies d’ocells, totes elles acompanyades d’un petit text en què hi ha la descripció física de l’au, el tipus de cant que fa i la seva localització més habitual.

A banda, també hi ha unes icones amb informació complementària per facilitar la localització i identificació dels ocells, així com la informació per saber si es tracta d’una espècie abundant a Catalunya o no. Amb la guia podrem descobrir, per exemple, que ocells com el martinet blanc, la gavina, la tórtora turca, la polla d’aigua, l’aligot comú o la garsa són espècies que trobem tot l’any i en abundància en el seu hàbitat. En canvi, altres, com el lluer, el papamosques gris, l’àguila cuabarrada, el trencalòs, la gralla o la perdiu blanca, tenen una presència escassa en el seu hàbitat.

I és que la guia inclou informació sobre tot tipus d’aus, des d’ànecs i cabussons fins a rapinyaires nocturns, passant per ocells marins, coloms i tórtores, falciots i orenetes, grans rapinyaires, pardals, fringíl·lids i sits i moltes altres espècies que es poden veure a Catalunya.

Una setmana plena d’ocells

Per anar fent boca abans de poder comprar la guia, la secció Estils del diari estarà dedicada tota aquesta setmana als ocells. S’hi publicaran reportatges científics, divulgatius i també d’entreteniment relacionats amb aquestes aus.

Per començar la sèrie, demà dilluns publicarem un article sobre tot el que la gent no sap dels ocells firmat pel periodista especialitzat en ciència Toni Pou. Es tracta d’una doble pàgina que desvela algunes curiositat, com per exemple que els ocells venen dels dinosaures o que alguns exemplars tenen una memòria com la dels ordinadors.

Durant la setmana hi haurà altres articles, com el que dedicarem a la relació entre els ocells i el cinema, que repassa la seva presència en algunes pel·lícules tan mítiques com Els ocells d’Alfred Hitchcock o Blade runner de Ridley Scott. També parlarem del turisme ornitològic, una categoria específica dins del món dels viatges que té molt d’èxit als països anglosaxons i que de mica en mica s’està fent un forat a casa nostra, on hi ha llocs que atrauen molts visitants i comença a haver-hi cites importants per als amants de l’ornitologia. També oferirem una guia d’observació amb consells per anar a veure ocells, investigarem en l’etimologia dels noms i ens fixarem en les variants dialectals i aprofundirem en el debat entre els amants de la gastronomia, que valoren algunes aus a la cuina, i els naturalistes que alerten del perill que això suposa per a la supervivència d’algunes espècies.

Delta Birding Festival, una cita imprescindible

El Delta Birding Festival, l’únic festival ornitològic que se celebra a Catalunya, torna els pròxims 22, 23 i 24 de setembre als paratges del Delta. La cita -que arriba a la quarta edició- tindrà un ampli programa d’activitats amb conferències, cursos, tallers, sortides guiades i concursos que aniran acompanyats d’una fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura.

La categoria dels ponents, de prestigi internacional, juntament amb la quantitat d’activitats, han fet que el festival tingui un gran seguiment entre els ornitòlegs. A més, destina tota la recaptació econòmica a projectes relacionats amb l’estudi i la conservació dels ocells i la natura. En aquesta edició tot el que es recapti de les entrades anirà a l’estudi de les rutes migratòries de la tórtora comuna o europea, que ha patit una regressió de les seves poblacions degut en bona part a la pressió cinegètica que pateix.

El Delta Birding Festival se celebra a MónNatura Delta, un conjunt d’instal·lacions situades en aquest paisatge d’arrossars i llacunes tan particular, d’una gran riquesa i que fa les delícies dels amants de l’observació d’ocells.

Un dels convidats destacats de l’edició d’enguany serà Arjan Dwarshuis, un jove ornitòleg que ha batut un rècord observant 6.852 espècies a tot el món l’any 2016. Un altre ponent destacat és Tim Appleton, director i cofundador de la fira d’ornitologia més important del món, la UK Birdfair. Participarà en totes les activitats del Delta Birding Festival i diumenge farà una xerrada sobre els principals èxits assolits per la fira.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT