ENTRE AMICS
Ara Estiu 14/07/2020

Marina Geli : “La prova del nou és que et continuïn trucant quan ja no tens poder”

Dani Colmena
2 min
Marina Geli amb el doctor Sebastià Barranco -a l’esquerra- durant un acte de l’any 2010 amb el llavors alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Marina Geli ha estat sempre vinculada al món de la salut. Va fer de metge durant 15 anys, va conèixer de ben a prop la gestió de les polítiques sanitàries com a consellera de Salut -del 2003 al 2010- i ara està centrada en la recerca com a coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la Universitat de Vic. Una trajectòria llarga i intensa que no només deixa un munt d’experiències sinó també alguns bons amics: “L’any 2003 vam fer una colla amb els que llavors eren delegats territorials de Salut. Ens vam posar de nom Els Boinesi continuem tenint contacte 17 anys després”. Un dels integrants d’aquest grup és el doctor Sebastià Barranco, exdelegat de Salut a Lleida, que no fa gaire va estar ingressat de certa gravetat a l’UCI per culpa del covid-19: “Això ens ha fet estar molt connectats durant els últims mesos, i molt atents a la seva evolució, lògicament, fins que es va recuperar. Es podria dir que amb el temps la nostra amistat s’ha enfortit”. Una amistat, a més, que ha sigut capaç de salvar les distàncies geogràfiques. “Crec que vaig ser la consellera que vaig viatjar més arreu de Catalunya, fins i tot em van posar un comptador de les vegades que anava a Lleida i a l’Ebre. I amb les persones d’aquest grup compartim la idea de com és d’important el territori”.

El doctor Barranco ja està jubilat, com altres membres del grup, però tots segueixen molt atentament l’actualitat del país: “La majoria es pot dir que veníem de l’òrbita socialista i en la qüestió esquerres-dretes solem estar bastant d’acord, però en el tema nacional sí que hi ha visions diferents. I no passa res. Jo, de fet, de la meva etapa de consellera mantinc molt bona relació amb moltíssimes persones, més enllà dels partits. La prova del nou és que algú et continuï trucant quan ja no tens poder”. Un sentiment que contrasta amb la imatge, sovint agra, que transmet la disputa parlamentària. “És cert que jo vaig acabar una mica cansada d’una època de pocs acords polítics a nivell parlamentari... però en general tinc molt bon record d’aquella etapa”. La resposta que el sistema de salut ha anat donant a la crisi del covid-19 ha centrat, evidentment, bona part de les converses al grup de Whatsapp d’Els Boines: “No puc ser crítica amb la gestió, perquè sé que és molt complicat. Jo diria que el sistema sanitari va reaccionar molt bé a la urgència; passar de 600 a 2.000 llits d’UCI en tan poc temps, com es va fer, és molt més difícil del que sembla. En canvi, ha fallat la detecció; hi ha hagut un punt de supèrbia, a nivell europeu fins i tot, en pensar que això no seria tan greu, i em costa d’entendre que en molts moments faltessin tests, material de protecció, respiradors... Centralitzar les compres va ser un greu error, perquè el ministeri feia molts anys que no portava la gestió sanitària”.

stats