Ara Estiu 29/07/2021

Quizl, una barreja del joc d’enfonsar vaixells i el Mastermind

L’autor, l’expert en jocs David Parlett, va rebre el premi a una vida dedicada al joc al festival Dau Barcelona 2016

Oriol Comas i Coma / Jordi Deulofeu i Piquet
2 min
Quizl

Nascut a Londres el 1939, David Parlett és assessor en jocs de l’Oxford dictionary i de la indústria del cinema, i redactor de les entrades sobre jocs de cartes de l’Encyclopaedia Britannica. Ha escrit una pila de llibres, dels qualsThe Oxford history of board games (1999) és una referència indispensable. Parlett es presenta com a lingüista per estudis, especialista en jocs per professió i humorista per temperament: “Born: yes. Hair: not much ”.

També és autor de jocs de tauler, de cartes i lingüístics. La seva principal creació, La llebre i la tortuga (1974), va guanyar l’Spiel des Jahres, el premi de jocs més prestigiós del món, i encara ara és a les botigues. El Quizlés un dels més enginyosos “petits” jocs de Parlett.

Juguem-hi. Un dels dos jugadors escriu en secret lletres diferents en una graella 5x5, com en l’exemple de la figura. Una de les files o columnes, només una, ha de contenir una paraula vàlida, marcada en verd en l’exemple. L’altre jugador ha d’endevinar-la. Per fer-ho disposa de 25 punts. Per cada un que gasti pot demanar quina lletra ocupa una casella i anotar-la en una graella buida. També pot intentar encertar la lletra d’una casella. Si ho fa, no paga cap punt; si no, en perd cinc de cop.

Atenció: si troba la paraula per accident, és a dir, preguntant quina lletra és la cinquena de la paraula quan les altres quatre ja estan a la vista, perd tots els punts que li quedin. Només es pot anunciar la paraula amagada intentant encertar la cinquena lletra, amb el risc que això suposa. Es fan dues partides amb els papers canviats i qui té més punts guanya.

Quan es construeix la graella cal posar-hi paraules trampa (és a dir, seqüències de lletres que sembli que són part d’una paraula), com les paraules de la columna E i les files 2 i 5 de la figura.

stats