VIATGE AL NOVEMBRE DE 1975 (14)
Albert Om 13/11/2015

Un diamant és per sempre; i Franco?

Arriba a La Paz una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, amb la inscripció: “Cataluña también está contigo”

Albert Om
2 min
Un diamant és per sempre;  i Franco?

14 DE NOVEMBRE DE 1975. Al príncep Joan Carles li pot interessar l’original subhasta de què parla avui el Tele/eXprés: un lot d’animals procedents del Safari Park d’Aldea del Fresno. Qui tingui 42.000 pessetes podrà adquirir catorze lleons; qui només disposi de 24.000 s’endurà quatre zebres. I a qui no li vingui d’aquí es pot firar cinc óssos per 150.000 pessetes o dos elefants per 90.000. A Barcelona es prepara per diumenge “el tradicional y magno festival taurino a beneficio del Hospital de San Juan de Dios”. Al cartell, el Litri, el Viti i el Chamaco. Els preus, de 100 a 150 pessetes els adults i només 10 pessetes els nens.

Avui hi ha consell de ministres. S’apujaran, d’una tacada, la gasolina, la llum, el butà i el gas. Sort que és divendres i la cartellera de cine fa goig. Entre les pel·lícules que El Correo Catalán recomana amb dues estrelles, Primera plana, de Billy Wilder, i Secretos de un matrimonio, d’Ingmar Bergman. Amb una estrella, Furtivos, de José Luis Borau, i Amarcord, de Federico Fellini. Qui decideixi quedar-se a casa, a les 10 de la nit a la tele, en prime time, El hombre y la tierra, el programa documental del popular Félix Rodríguez de la Fuente, dedicat avui a El buitre negro. La programació de televisió és motiu d’escarni a la vinyeta d’Oli en el mateix diari: una mare porta el menjar a taula, on l’esperen el marit i tres fills, que estan mirant com a la tele comença un programa dedicat al cantant preferit de Franco. Diu la dona: “Yo os sirvo la guarnición. La carne de gallina ya os la pondrá Raphael”. A la publicitat, es nota que arriba Nadal. Un home li dóna un anell a la seva esposa, amb un eslògan que farà fortuna: “Un diamante es para siempre”. Els grans magatzems de Barcelona detallen les seves ofertes: “Quién calcula, compra en Sepu”.

Sanitat: el març de l’any que ve s’haurà eradicat la verola. Una malaltia que l’any 1967 matava entre dos i tres milions de persones al món, ara ja només és mortal en alguna zona remota d’Etiòpia. A Espanya, 32 metges atenen Franco. No sembla una mala ràtio. Per si no n’hi hagués prou i es necessités la intercessió divina, arriba a La Paz una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, amb la inscripció: “Cataluña también está contigo”. El governador civil de Barcelona, Rodolfo Martín Villa, en les jornades per a alcaldes i caps locals del Movimiento, fa el següent prec: “Pidamos a Dios que si es posible le dé a Franco vida y si ello no es hacedero que la proporcione la mejor suerte”. Tot s’eternitza. Sembla que el temps passi molt a poc a poc. A la sortida de La Paz l’exministre Francisco Ruiz-Jarabo parla clar: “Es penoso el estado en que se encuentra ”. Els periodistes assagen nous eufemismes per evitar relacionar la paraula mort amb Franco: “Antes o después, la noticia última vendrá”.

stats