Fotografia del pont del Metro de Kíiv, que travessa el riu Dniéper i que fins fa un parell de setmanes estava sempre ple de cotxes circulant. Ara no se’n veu ni un, en una ciutat permanentment amenaçada pels bombardejos i amb la població –la que ha decidit quedar-se–tancada a casa o en refugis subterranis. Aquesta seria, probablement, una de les vies d'accés de l'exèrcit rus a la capital d'Ucraïna.
Desolació i fugida: la guerra des de dins
El fotògraf Ricard Garcia Vilanova fa dies que retrata les conseqüències més immediates i cruels de la invasió russa a Ucraïna

L’horror de la guerra ha tornat a Europa i ens deixa imatges que semblen pròpies d’altres temps. Aquesta última setmana, les imatges dels fotoperiodistes que es troben a primera línia del front de guerra -com Ricard Garcia Vilanova- ens han anat mostrant un país, Ucraïna, que ha passat de l'impacte dels primers dies a la destrucció i la fugida, cada cop més generalitzada, de la població. Els fronts empitjoren i la població civil s'ha convertit en objectiu dels atacs russos. A Kíiv, la capital, viuen el dia a dia esperant el gran assalt de l'enorme força russa desplegada al nord de la ciutat, que s'acosta lentament mentre castiga les poblacions properes, com Bucha i Irpín.
Ciutadans de Severodonetsk, a l'est d'Ucraïna, fugen a correcuita de la ciutat per la intensitat dels combats i els bombardejos sobre població civil.
L’entorn, ple de runa i d’arbres cremats, de l’antena de telecomunicacions de Kíiv que l’exèrcit rus va bombardejar fa pocs dies, amb un balanç de cinc civils morts. L'atac va deixar la capital sense televisió durant unes hores. Poc abans Moscou havia llançat una advertència demanant als residents de Kíiv que marxin de casa seva.
L’estació d’autobusos de Severodonetsk, a la zona est del país, en un trasllat humanitari de nens a zones més segures allunyades dels bombardejos.