Gent 11/06/2022

Amàlia, una hereva amb segell propi

La filla del rei holandès s'ha creat un perfil distintiu ara que ha fet 18 anys al renunciar al seu suculent sou i escollir una universitat diferent de la dels seus avantpassats

4 min
La princesa Amàlia dels Països Baixos

BarcelonaLa princesa Amàlia, cridada a ser algun dia la reina dels Països Baixos, ha sigut notícia aquesta setmana per haver aconseguit una plaça a la Universitat d'Amsterdam, on a partir del setembre cursarà estudis de l'àrea de la política, el dret i l'economia, però també de la psicologia, una disciplina que no sol formar part de les trajectòries curriculars dels monarques i que, això segur, no ha format part dels estudis dels seus predecessors. Tampoc ha format part de la tradició familiar de l'Orange acudir a la universitat de la capital holandesa, ja que tant el seu pare com les reines precedents van graduar-se a la Universitat de Leiden, ubicada a la ciutat homònima, entre Amsterdam i la Haia, on hi ha el palau on viu la jove amb els seus pares, al qual podria seguir vivint si no hagués decidit que Amsterdam era el lloc per on passava el seu futur.

L'elecció de la jove, que té actualment 18 anys, implica també alguns canvis substancials en l'estil de vida que la majoria de gent li suposa a una monarca. I és que ha decidit viure en un apartament de lloguer compartit amb diversos dels seus companys estudiants a Amsterdam, on es traslladarà després de l'estiu, quan acabi el seu any sabàtic, que ha dedicat a viatjar i ho ha combinat amb feines de voluntariat. Ara que ja s'acaba aquest any d'impàs, segons va explicar el Servei d'Informació del Govern neerlandès (RVD), la filla gran dels reis Guillem i Màxima ha completat amb èxit –l'any passat– tot el procés d'admissió i selecció a la Universitat d'Amsterdam seguint les mateixes condicions que els altres candidats. Els estudis interdisciplinaris que la jove ha escollit es cursen en anglès i no en neerlandès.

La reina emèrita holandesa, Beatriu, que allà té el rang de princesa

Malgrat que Amàlia està destinada a ser la reina, la seva "etapa d'estudi es considera privada", segons l'RVD, i per aquest motiu seran els pares els qui pagaran els seus estudis. La carrera costarà a la família reial 4.418 euros anuals, el doble que la majoria dels programes universitaris a temps complet d'altres carreres que es poden cursar al país, donades les característiques específiques que té. L'elecció d'Amsterdam per part de la princesa trenca una llarga tradició familiar perquè el seu pare, la seva àvia Beatriu i la seva besàvia Juliana van estudiar tots tres a Leiden, la universitat més antiga del país i amb una pàtina més elitista, ja que n'han sortit diversos primers ministres, Nobels i dos presidents de l'OTAN.

Durant la seva etapa universitària, s'espera que Amàlia compleixi ocasionalment funcions oficials, si és que aquestes poden quedar supeditades als seus estudis, que la universitat defineix com un “programa d'estudi desafiant i versàtil”. De fet, l'elecció que ha fet l'hereva del tron holandès ha estat també del gust de 220 companys de classe més, que provenen tant dels Països Baixos com de l'estranger. “Ensenyem als estudiants a treballar en grup i a analitzar els temes des de diferents angles”, ha explicat el degà del programa, Radboud Winkels, sobre els estudis de la futura reina. Lluny d'aquesta posada en escena de tall tan popular d'Amàlia, hi ha la de la seva germana mitjana, Alèxia, que actualment està estudiant el batxillerat internacional al prestigiós –i caríssim– internat UWC Atlantic College, situat al sud de Gal·les, al Regne Unit, on també estudia aquest any la princesa Elionor d'Espanya.

La princesa Amàlia en una imatge compartida per la família reial holandesa a través del seu compte oficial d'Instagram

Amàlia es va convertir oficialment en hereva al tron al fer 18 anys el 7 de desembre passat. A pesar d'això, ha renunciat als 300.000 euros als quals podria optar per edat perquè diu que se sentiria “incòmoda” cobrant un salari tan alt quan té “poc a oferir a canvi” al seu país. Això, que ho va dir en una carta manuscrita al primer ministre, Mark Rutte, també portava implícita la renúncia als 1,3 milions d'euros per cobrir despeses que comporta el seu paper de princesa, una quantitat a què va prometre recórrer només si ho necessita.

En un dels pocs discursos que ha donat públicament, va explicar que encara "sap poc sobre les tasques del govern, l'avaluació de les lleis i el funcionament de l'administració" i va dir que, per això, encara li queda molt per aprendre del seu pare, que si mai faltés sent ella jove, seria substituït per una regència de la reina consort, l'argentina Máxima Zorreguieta. “La monarquia és molt més gran que jo. Vaig néixer en una vida que vaig haver d'acceptar i d'alguna manera encara és difícil, però, d'altra banda, ho tinc totalment acceptat: això va molt més enllà de la meva persona”, va reflexionar en una breu biografia que va publicar abans del seu 18è aniversari. En el llibre també va reconèixer que visita freqüentment el psicòleg per “desfogar-se” i que havia treballat fent còctels en un xiringuito. Realment, sigui fingit o vertader, té un perfil amb el qual potser algun jove pugui connectar. Caldrà veure si aquí es copia l'encert dels holandesos quan arribi el moment o si, per contra, prenen la mala decisió de dissenyar una campanya de promoció de l'hereva made in Spain. Ja tremolo.

La família reial holandesa al complet al seu palau de la Haia.
stats