Violència masclista
Gent 22/06/2022

Bill Cosby, culpable d'una agressió sexual comesa el 1975

Un tribunal de Califòrnia considera l'actor, de 84 anys, responsable d'una agressió comesa a la Mansió Playboy

2 min
Bill Cosby arribant al judici

BarcelonaUn tribunal de Santa Mònica (Califòrnia) ha considerat el còmic Bill Cosby culpable d'agredir sexualment Judy Huth el 1975, quan ella tenia 16 anys. Segons el jurat, Cosby va provocar un contacte sexual amb la jove sabent que era menor. Basant-se en aquesta posició, per als jutges Cosby és "responsable" en aquest cas. Aquest terme és l'utilitzat als EUA per declarar culpables acusats en judicis per la via civil. Per això el jutge del Tribunal Suprem de Los Angeles Craig Karlan va xifrar en 500.000 dòlars la indemnització per danys i perjudicis que Cosby ha d'abonar a Huth per aquest cas d'agressió sexual, que es va produir en una de les habitacions de la coneguda Mansió Playboy, a Los Angeles (Califòrnia).

Huth, de 64 anys, va interposar una demanda civil contra Cosby el 2014 i, malgrat que hi havia precedents legals contra el famós actor que invalidaven l'acusació perquè havia prescrit, va ser admesa pel jurat perquè la llei californiana amplia el termini per a aquest tipus de demandes si la víctima era menor quan es va cometre l'agressió. Cosby no ha comparegut en cap de les sessions d'aquest judici, i s'ha acollit a la Cinquena Esmena de la Constitució nord-americana, que concedeix a qualsevol individu el dret a no testificar si les seves paraules poden ser utilitzades per incriminar-lo d'un delicte.

A la primera jornada d'aquest litigi, feta fa tres setmanes, l'advocat de Huth, Nathan Goldberg, va sostenir que Cosby es va aprofitar d'espais que resultaven segurs per a la jove, com ara un parc públic i una sala de jocs, per guanyar-se la seva confiança. I és que, segons el relat de l'acusació, el còmic va conèixer Huth mentre aquesta feia esport amb una amiga, Donna Samuelson, durant el rodatge de Let's do it again, i, posteriorment, Cosby les va convidar a totes dues a una sala de jocs de la mansió. "Em va dir que Bill Cosby havia intentat mantenir relacions sexuals amb ella [...] i em va demanar que ens n'anéssim immediatament", va testificar Samuelson sobre aquest fet en què el còmic va intentar ficar la mà de Huth dins dels seus pantalons i la va forçar per fer-li pràctiques sexuals.

Es tracta d'un dels últims casos per presumptes delictes sexuals a què s'enfronta Cosby, de 84 anys, que va ingressar a la presó el 2018 per haver abusat sexualment de la canadenca Andrea Constand i es va convertir en el primer famós empresonat a l'era del MeToo. Cosby va ser alliberat l'any passat després que el Tribunal Suprem de Pennsilvània revoqués la condemna per un acord civil previ en què va indemnitzar la víctima. Després de sortir de la presó, el còmic va expressar la seva intenció d'actuar als Estats Units, el Canadà i el Regne Unit, i també pretenia encapçalar una campanya per la "reforma de la justícia" i el "sistema penitenciari" basada en les seves pròpies experiències. A més d'aquest procés, Cosby té obert un altre expedient a Nova Jersey, on una actriu l'acusa d'abús sexual.

stats