Polèmica

"Jo només hi veig un home": el nou atac trànsfob de J.K. Rowling a una entrenadora de futbol

L'autora de Harry Potter ha desacreditat la identitat de gènere de la primera entrenadora de futbol femení professional, Lucy Clark

3 min
J.K. Rowling

BarcelonaTothom ja sap quin peu calça l'escriptora J.K. Rowling pel que fa a la seva opinió sobre les persones trans. Aquesta setmana la creadora de l'univers de Harry Potter ha tornat a estar immersa dins d'una polèmica després d'opinar sobre la primera entrenadora trans de la lliga professional femenina d'Anglaterra, Lucy Clark: "Jo només hi veig un home blanc, heterosexual i de mitjana edat", va dir. Com en ocasions passades, l'opinió trànsfoba de Rowling va obrir un debat en forma de retrets entre els usuaris que defensen els drets de les persones trans i els que invaliden les persones que tenen una identitat de gènere diferent del seu gènere assignat en néixer.

Però l'atac no es va acabar aquí. Després que el Daily Mail publiqués la notícia titulada "J.K. Rowling, qualificada de cruel després de burlar-se d'una entrenadora de futbol trans comparant-la amb un «home blanc, heterosexual i de mitjana edat»", l'autora va respondre a la publicació del diari britànic via X amb un aclariment encara més agressiu: "No el vaig comparar amb un home, és un home".

Dos dies després de la piulada, Rowling no en va tenir prou i va tornar a insistir sobre el cas de Lucy Clark, la primera entrenadora del primer equip de futbol femení professional al Regne Unit i que també havia estat la primera àrbitra trans de la lliga professional: "Dir home a un home no és bullying ni assetjament. Els homes heterosexuals que es transvesteixen són a hores d'ara un dels grups demogràfics més consentits que existeixen, i les dones no hem d'aguantar que ningú ens caricaturitzi", va afegir Rowling.

A més d'una gran quantitat de missatges de suport a Clark, l'entrenadora també ha volgut respondre amb diferents tuits des del seu perfil personal: "Un altre dia d'odi trànsfob contra mi", comença un dels textos. Unes hores més tard, Clark va al·ludir a Rowling amb una de les mateixes frases que l'escriptora va idear per al personatge del savi Albus Dumbledore de la saga de Harry Potter: "T'equivoques a l'hora d'adonar-te que no importa el que algú és per naixement, sinó el que un és per si mateix".

La resposta de Daniel Radcliffe a la transfòbia de Rowling

Els actors que van encarnar els protagonistes de la saga de màgia Harry Potter sempre s'han distanciat de les opinions de l'autora que els va introduir en el món del cinema. Fa dues setmanes, Daniel Radcliffe, que després d'encarnar el paper de protagonista als films del món de Hogwarts ha seguit construint una carrera com a actor de cinema i teatre, va concedir una entrevista al mitjà The Atlantic on va afirmar: "Si aquestes són les opinions de Jo [J. K. Rowling], no són les opinions de tots els que estem relacionats a la franquícia de Harry Potter". Emma Watson, l'actriu que encarnava Hermione Granger, també l'ha criticada obertament. I Rupert Grint (Ron Weasley) ho feia, si bé de manera més amable, en un tuit: "Jo l'assimilo a una tieta. No estic necessàriament d'acord en tot el que diu la meva tieta, però segueix sent la meva tieta".

Radcliffe i els seus companys han patit una persecució per no ratificar les paraules de l'escriptora. "Sempre havia existit un pensament al voltant nostre que venia a dir: «Són uns mocosos desagraïts, aquests tres?», i ara per fi ho han dit clarament. Així que ja era hora, suposo", va afegir Radcliffe amb humor, fent referència a les acusacions dirigides a ell i als seus companys Watson i Grint. "Seguiré donant suport als drets de totes les persones LGBTQ i no tinc més comentaris", és la frase amb la qual Radcliffe va tancar l'entrevista i la polèmica.

stats