Racisme
Gent 16/08/2022

Hollywood demana perdó, mig segle després, a la indígena que va ser esbroncada als Oscars

Sacheen Littlefeather va pujar a l'escenari en nom de Marlon Brando per rebutjar el guardó, l'any 1973

2 min
Sacheen Littlefeather rebutja l'Oscar de Marlon Brando

BarcelonaFa gairebé 50 anys, la indígena Sacheen Littlefeather, actriu i activista dels drets civils dels indis nord-americans, va pujar a l'escenari dels Oscars en nom de Marlon Brando després que fos anunciat com el guanyador al premi a millor actor pel seu paper de Vito Corleone a El Padrí. Littlefeather, que vestia la roba típica dels apatxes, era la primera dona indígena de la història en aparèixer a la gala dels prestigiosos premis cinematogràfics i la seva presència no va ser ben rebuda per una part de l'audiència present al teatre. Quasi mig segle després d'aquell incident, l'Acadèmia de Hollywood ha assegurat que vol disculpar-se amb ella pel maltractament que va rebre quan va representar Brando a la cerimònia.

En els 60 segons que va durar el seu discurs, Littlefeather va explicar que Brando no podia acceptar el premi "pel tractament que els indis americans reben a la indústria del cinema". Algunes persones del públic la van esbroncar i li van dedicar gestos racistes, i posteriorment els presentadors de la gala, Rachel Welch i Clint Eastwood, van fer bromes sobre ella. Un altre dels convidats que no va veure amb bons ulls la seva presència va ser l'estrella del western John Wayne, que totalment enfurismat va haver de ser retingut per sis guardes de seguretat.

Sacheen Littlefeather rebutjant l'Oscar a Marlon Brando.

Al juny el president de l'Acadèmia de Hollywood va enviar una carta de disculpa a Littlefeather que s'ha fet pública aquest dilluns. "Quan va pujar a l'escenari aquell 1973 per no acceptar l'Oscar en nom de Marlon Brando, en protesta per la tergiversació i el maltractament dels nadius americans per part de la indústria cinematogràfica, va fer una declaració poderosa que ens continua recordant la necessitat del respecte i la importància de la dignitat humana", diu David Rubin, actual president de l'Acadèmia, en la carta. "L'abús que va suportar per aquella declaració va ser injustificat. La càrrega emocional que ha viscut i el dany a la seva carrera en la nostra indústria és irreparable", afegeix el president, que demana disculpes en nom de l'Acadèmia.

Per fer-se perdonar la ridiculització a la qual va ser sotmesa Littlefeather, l'entitat ha anunciat que prepara un acte commemoratiu del moment per al pròxim 17 de setembre que tindrà lloc el Museu de l'Acadèmia de Los Angeles. "Sobre la disculpa de l'Acadèmia, nosaltres som gent molt pacient. Només han passat 50 anys! Hem de mantenir el nostre sentit de l'humor en tot moment, és el nostre mètode de supervivència", ha remarcat l'actriu i activista, que ha explicat que després de la seva aparició als Oscars va tenir molts problemes per trobar feina en la indústria del cinema.

Sacheen Littlefeather en una imatge actual.
stats