Hollywood
Gent Hollywood 25/06/2022

Qui és Austin Butler, l'actor que dona vida a Elvis Presley?

A pesar de la seva llarga trajectòria, el californià és pràcticament un desconegut per al gran públic

4 min
Gent Austin Butler, l’elegit per reencarnar  Elvis Presley

BarcelonaLa llista d'actors que en versió extensa o breu han donat vida a Elvis Presley és llarga. Una figura tan emblemàtica de la cultura pop i tan llegendària del món de la música com el de Tupelo dona per a tot això i molt més. No obstant, en poques ocasions el projecte que ha portat Elvis a la ficció ha estat tan ambiciós com el que es va estrenar aquest divendres, Elvis, un biopic en format de superproducció que ha rebut totes les promocions possibles –la munió de famosos a la seva festa del Festival de Canes era sideral– i, fins i tot, l'aval i acompanyament de la cèlebre família de l'artista difunt.

Per a l'ocasió, Baz Luhrmann ha escollit l'actor Austin Butler, que amb 31 anys i poques experiències protagonistes prèvies ha agafat l'encàrrec sabent que s'hi jugava l'oportunitat de la seva vida. El californià és el protagonista indiscutible del film i amb Tom Hanks com a acompanyant donaran vida al cantant i al seu també cèlebre mànager, conegut com a Colonel Parker, l'home que qui coneix bé la història d'Elvis sap que sempre va arrossegar l'artista a prendre les decisions més rendibles econòmicament. Encara que en realitat no fossin les millors.

Butler amb Kaia Gerber, filla de la model Cindy Crawford

Abans de protagonitzar el biopic del Rei del Rock, Butler ha tingut una llarga però discreta carrera que va començar gairebé per casualitat amb sèries juvenils com per exemple Hannah Montana. Els seus inicis s'ubiquen en una fira del comtat d'Orange, a Califòrnia, quan el seu germà va cridar l'atenció i va ser convocat a una prova. L'actor el va acompanyar a l'audició en qüestió i, com sempre passa, qui va aconseguir un paper va ser ell. “Realment no tenia passió per res que inclogués altra gent en aquell moment”, va dir a l'edició britànica de GQ. “No feia esports. No feia coses amb altres nens”, afegia abans de dir que allà va descobrir una possible passió que el va motivar tant que el va portar a buscar un professor i a formar-se, cosa que va acabar derivant en més i més papers.

Des d'aquell moment l'actuació va anar guanyant terreny a la seva vida fins al punt de deixar els estudis i, amb el suport dels pares, apostar de valent per la interpretació. Després de sèries infantils i juvenils de la factoria Disney i Nickelodeon com Hannah Montana, Ned's school survival guide o The Carrie diaries, va fer un salt al cinema, on ha anat enllaçant petits papers en els últims anys. A la gran pantalla, ha format part del repartiment de títols com The dead don't die, The Intruders o Yoga hosers. El 2019 va interpretar Tex Watson a la pel·lícula Once upon a time... in Hollywood, de Quentin Tarantino.

El trailer del film d''Elvis'

A pesar d'aquest bagatge, Butler diu que per al paper d'Elvis ha hagut de posar la resta de la seva vida al congelador i que si l'oportunitat rebuda no és fructífera, i finalment no acaba convertit en una celebritat de Hollywood, no haurà estat per culpa seva. “Bàsicament he posat la resta de la meva vida en pausa durant dos anys i simplement m'he dedicat a absorbir tot el que he pogut”, va dir Butler en una roda de premsa al Festival de Canes sobre com va preparar la interpretació de Presley. I és que l'actor s'ha dedicat a escodrinyar totes les facetes del personatge fins a dividir la vida de l'artista en períodes temporals per després observar com anava canviant la veu i el moviment dels seus icònics balls, cosa que li havia de servir per fer-ne una interpretació completament acurada. “He passat dos anys estudiant, mirant de trobar la seva humanitat”, va dir l'artista.

Butler, nascut a Anaheim (Califòrnia) el 1991, és fill d'una puericultora i d'un taxador de béns immobiliaris que es van divorciar quan l'actor tenia set anys. Orfe de mare des del 2014, l'actor sempre s'havia refugiat en el cinema i ha buscat inspiració en films que no són els de la seva edat ni generació. “James Dean era l'actor que m'obsessionava quan era petit”, va dir en una entrevista a Vogue, on va afegir que havia vist Rebel sense causa “moltíssimes vegades”. A GQ, l'actor va explicar que volia fer papers en films com A qui estima, en Gilbert Grape? o Diari d'un rebel. “Estava veient Toro Salvatge i aquest tipus de pel·lícules i deia: «No vull ser simplement un paio que travessa una porta en càmera lenta»”, va explicar també.

Butler a la Met gala acompanyat de Priscilla Presley

Per al present paper d'Elvis, les seves faccions gairebé tan especials com les del Rei del Rock han tingut un pes específic, cosa que ja li va passar també a Jonathan Rhys Meyers per a la minisèrie sobre l'intèrpret de Love me tender que va interpretar per a la CBS. Tot i això, també la seva manera de moure's i d'actuar han estat determinants. “Des del moment que vaig conèixer l'Austin vaig veure que ell portava una mica d'Elvis incorporat. Tenia un toc dels seus aires, un toc del seu so”, va dir el director del film a Vogue.

Potser conscient que per triomfar a Hollywood cal molt més que actuar i actuar bé. Butler també ha tingut alguns idil·lis amb personatges femenins habituals de la premsa rosa nord-americana. Per exemple, va compartir nou anys de relació amb l'actriu Vanessa Hudgens, a la qual va deixar poc abans d'incorporar-se a la producció d'Elvis, que ha estat llarga per la parada que va patir per culpa de la pandèmia. Després de la ruptura se l'ha vist amb la també actriu Olivia De Jonge. No obstant, amb ella ha durat poc potser convençut que les portes de l'Olimp mediàtic se li obririen abans amb la model Kaia Gerber, filla de Cindy Crawford. Plegats van ser la parella més fotografiada de l'últim Festival de Canes. Definitivament, els ingredients hi són tots perquè la roda hollywoodiana comenci a rodar sense parar. Ara només falta que hi hagi una mica de màgia per beneir aquesta fórmula de l'èxit que sembla tan perfectament dissenyada... No sempre passa.

Kaia Gerber, la nòvia de l'actor Austin Butler
stats