Racisme
Gent Hollywood 05/10/2022

Kanye West desferma la polèmica al lluir una samarreta amb "White lives matter" escrit

L'artista afrodescendent va aprofitar la presentació de la seva última col·lecció per exhibir un lema adoptat pels supremacistes blancs

2 min
Kanye West

BarcelonaLa presentació per sorpresa de la firma Yeezy a la Setmana de la Moda de París ha sigut tot un esdeveniment. Tot i això, l'acte ha esdevingut encara més viral per culpa de Kanye West, propietari de la firma en qüestió, que va fer-hi acte d'aparició amb una samarreta de cotó en què s'hi llegia "White lives matter" –les vides blanques importen, en català–, cosa que ha generat un enrenou considerable a Twitter i fins i tot alguna disputa allà mateix.

Tot va començar quan, durant l'esdeveniment, es va anunciar l'aparició de West com un acte sorpresa, ja que la desfilada es va mantenir en secret fins que va arribar el gran dia. Poc abans que iniciés la que s'ha batejat com Season 9 de Yeezy, West va aparèixer a l'escenari per pronunciar unes paraules davant dels assistents que no passarien inadvertides: “Tots aquí saben que soc el líder… No em poden governar. Aquesta és una situació ingovernable”. Eren unes paraules que a ningú se li escapa que anaven dedicades a GAP i a Adidas, firmes que col·laboraven amb ell però que ja no ho fan perquè el mateix West els ha denunciat per incompliment de contracte.

Mentre tot això passava, el cantant portava posada una samarreta amb la inscripció "White lives matter", que capgirava la icònica frase de la lluita contra la brutalitat policial als EUA per part de la comunitat afrodescendent. Per si la provocació no fos suficient, mentre tenia el micròfon a la mà va acabar d'incendiar les xarxes amb una altra declaració polèmica: “Tothom sap que el Black Lives Matter va ser una estafa. Ara ja s'ha acabat. De res”.

Les imatges de Kanye West es van fer virals a les xarxes socials ràpidament, i la Lliga Antidifamació de seguida va classificar la frase "White lives matter" d'una declaració d'odi. “White lives matter és una frase supremacista blanca que es va originar a principis del 2015 com una resposta racista al moviment Black Lives Matter”, va assenyalar la Lliga. A l'acte de West hi havia el fill de Will Smith, Jaden Smith, que va marxar-ne al veure-ho i se'n va queixar a les xarxes. West, declarat admirador de Trump, es va fotografiar a l'acte amb la tertuliana trumpista i afroamericana Candance Owens, que també portava la samarreta en qüestió.

stats