Gent Hollywood 27/04/2023

Tot el que sabem de la visita dels Obama a Barcelona

L'expresident nord-americà i la seva dona es troben en una visita privada a la capital catalana, on gaudiran de la cultura del país i de la música de Bruce Springsteen

5 min
Primera imatge de Barack obama a Barcelona, arribant a l'horel

BarcelonaEl doble concert de Bruce Springsteen aquest cap de setmana a Barcelona ha portat fins a la ciutat un bon nombre de celebrities nord-americanes de primer nivell. Entre aquests destaca el matrimoni Obama, que venen plegats a la capital catalana per primer cop a la seva vida. Fins ara, només l'expresident nord-americà havia passat per aquí. Però això va ser fa 35 anys, quan encara era un complet desconegut que va visitar la ciutat amb una motxilla a l'esquena i amb una aproximació molt low cost, tal com ell va explicar a les seves primeres memòries, Dreams from my father (1995). Ara, amb el seu retorn, fa efectiu el desig que temps enrere –quan encara no era president dels EUA, però sí senador– va expressar davant dels periodistes quan va reconèixer que sempre havia volgut tornar a la ciutat per on va passar "de motxiller" acompanyat de la seva dona, Michelle.

La parella han aterrat aquesta nit de dijous al Prat. Prèviament, al vespre, ho ha fet la major part del seu seguici. En qualsevol cas, tot el seguici, els Obama inclosos, han arribat al Gran Hotel La Florida a tres quarts d'onze. Eren 12 vehicles grans, més quatre de policia. Amb l'expresident dels EUA ha arribat també a l'hotel el director de cinema Steven Spielberg i la seva dona, l'actriu Kate Capshaw. A la instal·lació ja hi porta un dia –descansant i preparant-se per a la gira europea– Bruce Springsteen, que ha baixat a la recepció per rebre els Obama i els Spielberg. El cantant havia fet a la tarda una passejada per l’entorn de l'hotel amb Patti Scialfa.

L'avió que ha portat Barack i Michelle Obama a Barcelona, a l'aeroport del Prat.
La comitiva dels Obama camí de l'hotel.
Bruce Springsteen a l'entrada de l'hotel, esperant al seu amic Barack Obama.

De cara a demà divendres, Obama i la seva dona tenen previst un nodrit pla cultural per la ciutat, del qual hi ha algunes pistes però també incògnites. Una opció és que vagin a visitar el Museu Picasso, al carrer Montcada del barri del Born, un centre que els podria haver recomanat la seva filla Malia, la gran de les dues que tenen.

La jove, de 24 anys, ha passat en un parell d'ocasions per Barcelona i ha aprofitat per veure aquest espai dedicat al pintor malagueny Pablo Picasso, que es va formar a Barcelona i va iniciar-hi la seva carrera. Malia va visitar el museu en horari general, pagant la seva corresponent entrada, tot i que acompanyada pels agents de seguretat privats que protegeixen tots els membres de la família, però els Obama ho farien fora de l'horari de visites del gran públic, com acostumen a fer molts famosos. Una de les darreres visites d'aquesta mena que ha tingut el museu va ser la que van protagonitzar Emmanuel Macron i Pedro Sánchez a la cimera franco-espanyola del gener.

Una altra opció de visita que sembla que ha explorat l'entorn dels Obama és la Sagrada Família, que té més difícil tancar portes per la gran allau de visitants que té, però que en aquests casos també acostuma a organitzar un operatiu que permet fer la visita als personatges coneguts de manera segura i sense interrompre de manera total el flux d'entrades.

El Museu Picasso

Sense contactes oficials

El que sí que és segur és que els Obama aniran a la nit al concert de Bruce Springsteen de divendres a l'Estadi Olímpic, que és el motiu principal de la seva visita. Segons ha pogut saber l'ARA, el matrimoni nord-americà no té previst gaudir del concert a la tribuna VIP des d'on habitualment les celebritats solen presenciar aquesta mena d'espectacles musicals. Barack i Michelle Obama preveuen gaudir de les tres hores de concert del Boss des d'una "bombolla privada" a la platea, tal com revelen fonts oficials. Que no passin per la zona VIP els evitarà haver-se de veure amb tots els alcaldables barcelonins, que aniran en bloc a veure l'intèrpret de Born in the USA. Si en un primer moment només l'alcaldessa barcelonina, Ada Colau, havia previst assistir al concert, des que s'ha sabut que Springsteen acudiria acompanyat de grans amics com els Obama o el director de cinema Steven Spielberg, la resta dels candidats a presidir el consistori de Barcelona en les pròximes eleccions han informat que també tenien previst anar al mediàtic esdeveniment.

Barack Obama, seguit de Bruce Springsteen sortint del hotel per anar a sopar junts, poc desprès d el'arribada de l'expresident a Barcelona

No obstant això, la preuada foto amb els Obama serà complicada d'aconseguir. La voluntat del matrimoni de gaudir d'un viatge completament privat i de lleure personal els ha portat a rebutjar qualsevol opció de veure's amb ningú de la classe política catalana. Tant és així que ni la Generalitat de Catalunya ni l'Ajuntament de Barcelona han acordat, que se sàpiga, cap trobada amb l'exmandatari nord-americà, que ha deixat clar al consolat dels EUA a Barcelona que el seu viatge és exclusivament privat i que no es veuran amb ningú. Tampoc Michelle Obama, que s'estarà a Barcelona dos dies més després del concert mentre el seu marit viatja a Zurich en el marc de la gira de conferències An evening with president Barack Obama que està realitzant aquests dies i que el portarà a Suïssa, Holanda i Alemanya.

El Gran Hotel la Florida, al Tibidabo, avui al matí, amb alguns seguidors del cantant Bruce Springsteen a la porta

L'hotel on ja s'allotgen Bruce Springsteen, els Obama i els Spielberg és una autèntica joia històrica de Barcelona. Amb un perfil visible des de molts punts de la ciutat perquè està ubicat al capdamunt de la muntanya del Tibidabo, el Gran Hotel La Florida és un cinc estrelles gran luxe molt discret, ja que està apartat de les grans vies del comerç de luxe de Barcelona i també de totes les mirades curioses.

L'establiment, que l'any que ve farà 100 anys, és el somni fet realitat del doctor Andreu, que va voler ubicar el millor hotel en el millor enclavament de la ciutat. Gairebé cent anys després, segueix dempeus tot i haver patit els estralls de la Guerra Civil –quan el van convertir en un hospital militar– i les sempre canviants modes turístiques. Actualment disposa d'una setantena d'habitacions amb unes vistes absolutament impressionants de tota la ciutat i està ubicat en un entorn natural únic, a molt poca estona en cotxe de qualsevol atractiu turístic de Barcelona. A més, per la seva mida i ubicació, ofereix molta discreció i molta més seguretat que un cinc estrelles ubicat en ple centre. Al llarg de la seva dilatada història, figures com Ernest Hemingway, James Stewart, George Sanders, Rock Hudson o Fabiola dels belgues s'hi han hostatjat.

stats