Els Obama saluden la Moreneta

Els matrimonis Obama i Spielberg visiten la Montserrat i aprofiten per fer un menú de 39,50 euros

5 min
El matrimoni Obama arriba a Montserrat, on han estat rebuts per una representació dels monjos del monestir

BarcelonaEl matrimoni Obama i el matrimoni Spielberg segueixen acaparant titulars amb cada pas que fan. Aquest dissabte al migdia han arribat envoltats per un ampli dispositiu de seguretat a la muntanya de Montserrat. Allà, davant la mirada incrèdula d'estrangers i locals, han travessat la plaça de Santa Maria per entrar a veure la Mare de Déu de Montserrat, només dos dies després que se celebrés la seva onomàstica. L'expresident nord-americà i els seus acompanyants han estat rebuts per una representació dels monjos benedictins que custodien el temple i han pogut saludar el prior, Bernat Juliol, i l'abat, Manel Gasch. Tal com ha pogut saber l'ARA, l'abat ha estat qui ha fet als Obama totes les explicacions que ha sol·licitat. Al matrimoni Spielberg, en canvi, ha estat el prior qui els ha acompanyat durant la visita. De fet, el prelat ha aprofitat la magnífica ocasió per assenyalar-li les virtuts del monument per rodar-hi una pel·lícula.

Obama parlant amb l'abat de Montserrat. Al costat, la seva dona, Michelle.

Segons ha pogut saber l'ARA, Obama i els seus acompanyants han arribat abans de la una del migdia a l'esplanada de Montserrat i han anat directes a la basílica, dins de la qual han estat uns deu minuts. En aquests breus instants, han tingut temps per entrar al cambril on hi ha la verge i han pogut veure de prop la Santa Imatge. Posteriorment, han pogut signar el llibre d'honor del temple. Amb tot, el temple no s'ha tancat per a ells. A diferència del que és habitual, però, sí que es feien controls d'accés a la basílica, tal com expliquen fonts presencials.

La pàgina del llibre d'honor de Montserrat signada per Barack i MIchelle Obama i per Steven Spielberg i Kate Capshaw
L'actriu Kate Capshaw, esposa de Steven Spielberg, entrant a Montserrat de la mà del seu marit i mirant embadalida el temple.

La visita dels dos famosos matrimonis, que ha generat una gran feina organitzativa al monestir, s'ha produït per voluntat pròpia d'Obama, l'equip del qual va avisar fa només dos dies que hi anirien. Després de molts canvis, la visita s'ha produït en un entorn de molt interès per part de l'expresident dels EUA, que s'ha quedat molt sorprès al saber que Montserrat està a punt de celebrar els seus mil anys de vida des de la seva fundació. Tant Obama com Spielberg s'han emportat de record una samarreta de la caminada solidària contra el càncer que organitzaven els Mossos d'Esquadra, que han portat fins a la muntanya 2.300 persones.

Amb funicular

Al sortir del temple s'han dirigit amb cotxe fins al funicular i l'han agafat per pujar a Sant Joan i fer una visita a part de la muntanya. Aquest funicular ofereix una impressionant panoràmica de la muntanya de Montserrat, des d'una altura de 1.000 metres sobre el nivell del mar. La pujada amb el funicular té un pendent de fins al 65% i s'allarga 503 metres. Al tren els ha acompanyat el president d'FGC, Toni Segarra, que els ha explicat la visita que Heinrich Himmler i una comitiva nazi va fer a Montserrat l’octubre del 1940 perquè creien que el Sant Grial era allà. L'explicació venia a to perquè Spielberg va tractar el tema a Indiana Jones. Després també han parlat sobre la importància de Montserrat, no només religiosa sinó política, com a defensora del catalanisme durant la dictadura. Finalment, Obama ha parlat sobre el canvi climàtic i sobre l’estratègia de desestacionalitzar el turisme de muntanya per manca de neu. Quan ha sortit del funicular, grups de catalans que hi havia allà espontàniament li han cantat el Virolai.

Obama i Spielberg al funicular de Sant Joan acompanyats per Toni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat.
Els visitants del temple han immortalitzat els Obama mentre entraven
Obama dins la basílica de Montserrat.
Barack Obama saluda l'abat de Montserrat, Manel Gasch

Un menú popular

Al baixar de Sant Joan, els dos matrimonis i la seva comitiva han anat a dinar i ho han fet en un dels llocs més clàssics de la muntanya, el restaurant de l'hostal Abat Cisneros. Al restaurant, on han dinat envoltats pels altres comensals, però separats per uns biombos per conservar una certa intimitat, han fet el menú de degustació que s'hi ofereix, que costa 39,50 euros. Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta fórmula comença amb uns primers plats per compartir que són l'escuma de iogurt amb foie, el tàrtar de gamba, la botifarra amb ceba caramel·litzada i els calamars a la romana.

De segon han triat cadascú el seu. Hi havia per triar llobarro al forn amb salsa verda, espatlla de xai, entrecot a la brasa i paella de marisc. De postres, han pogut triar entre macedònia, tiramisú, pastís de formatge de Montserrat, milfulls, gelat de vainilla, gelat de xocolata, mató i crema catalana. Aquest menú ha estat un mes dels que ja han provat els Obama i els Spielberg durant la seva visita, que va començar amb una mariscada a les 12 de la nit al restaurant Amar Barcelona, de Rafa Zafra i ubicat a l'hotel El Palace.

El matrimoni Spielberg sortint del restaurant.
Michelle Obama abandonant el local.

Parada i fonda a l'Abac

Després de la visita a Montserrat, el matrimoni Obama s'ha separat perquè l'expresident ha anat a l'aeroport per volar cap a Zuric, on té una conferència programada. Michelle, en canvi, segueix a la ciutat al costat del matrimoni Spielberg, amb els quals està sopant ara mateix al restaurant Abac de Barcelona, molt a prop de l'Hotel La Florida, on estan allotjats. Amb ells estan sopant també Bruce Springsteen, que avui no actua, i la seva companya Patti Scialfa. El cuiner Jordi Cruz els prepara un menú degustació personalitzat de dotze plats en un reservat del restaurant de tres estrelles Michelin de l’avinguda del Tibidabo. Entre els plats creatius que han menjat hi ha l’entrant d’arrels amb llavors, cotnes calcinades amb infusió gelada al bourbon i també un arròs amb calamar amb aigües vegetatives concentrades.

Michelle Obama, els Springsteen i el matrimoni Spielberg posen al costat del xef Jordi Cruz i la resta del seu equip al restaurant Àbac, a Barcelona
stats