Polèmica

Whoopi Goldberg torna a desfermar la polèmica amb els seus comentaris sobre l'Holocaust

A principis d'any, l'artista va ser apartada del seu programa per haver dit que l'extermini nazi "no tenia res a veure amb la raça"

2 min
Whoopi Goldberg: “Mira’m: no era gens previsible que jo pogués fer pel·lícules”

BarcelonaPer segona vegada aquest any, l'actriu Whoopi Goldberg ha tornat a causar polèmica per uns comentaris relacionats amb l'Holocaust, i ha tornat a demanar disculpes. "No va ser mai la meva intenció fer la impressió que insistia en comentaris feridors, especialment després de parlar i escoltar persones com rabins, o vells i nous amics", explica l'actriu en un comunicat que publica la revista Variety. Aquestes disculpes arriben després de les seves paraules en una entrevista recent a The Sunday Times en què va intentar justificar el que havia dit al gener quan va afirmar que l'Holocaust "no tenia res a veure amb la raça".

En els comentaris fets per explicar-se, l'actriu deia que el que havia intentat expressar és que no hi havia manera de determinar si algú era jueu només a primera vista. Com és evident, aquesta explicació ha tornat a provocar nombroses crítiques. El Memorial i Museu Auschwitz-Birkenau ha publicat a Twitter un passatge d'una carta que Adolf Hitler va escriure el 1919, abans de ser nomenat canceller d'Alemanya, en què explícitament assenyalava els jueus com una "raça estrangera incapaç i no disposada a sacrificar-ne el caràcter racial distintiu". Si bé la publicació no esmentava l'actriu de Ghost, l'expresident del Comitè Jueu Nord-americà David Harris va aprofitar el missatge per dir-li a Goldberg que deixés d'afirmar que l'Holocaust no tenia res a veure amb la raça. "Tot va tenir a veure amb la raça", apunta.

En les disculpes, l'actriu va assegurar que "continua aprenent", i que creia que l'Holocaust tenia a veure amb la raça. "En aquests temps de creixent antisemitisme, vull ser molt clara quan dic que sempre he estat amb el poble jueu i sempre ho estaré. El meu suport a ells no ha flaquejat i mai ho farà", ha aprofundit l'artista, de 67 anys.

Suspesa de la seva feina

L'actriu i presentadora va ser suspesa durant dues setmanes del programa The view l'1 de febrer per un comentari en què va negar que hi hagués component racista a l'Holocaust. Durant una conversa amb tertulians va afirmar que l'Holocaust es va tractar de persones blanques matant altres persones blanques i que no tenia res a veure amb la raça dels jueus. Quan la resta de tertulians van contradir les afirmacions de l'actriu, afirmant que el nazisme veia els jueus i altres grups socials com a races inferiors, ella va insistir en la seva postura.

"Siguem fidels a la veritat. L'Holocaust no va tenir a veure amb la raça. L'Holocaust representa la inhumanitat de l'home, però no té a veure amb la raça. Van ser blancs matant blancs", va dir llavors Goldberg. Aquella mateixa tarda, l'actriu es va disculpar a Twitter i va insistir que l'Holocaust sí que va tenir una motivació racial perquè els nazis consideraven els jueus i altres grups socials com una raça diferent i inferior. Més endavant, durant una aparició a The late show with Stephen Colbert ella va justificar que al ser una dona negra considerava la raça com una cosa "que es pot veure". Tot i que la cadena ABC va reconèixer llavors la disculpa de Goldberg, va demanar que es prengués dues setmanes allunyada de les càmeres per "reflexionar i aprendre sobre l'impacte dels comentaris".

stats