Ultradreta 2.0

¿Qui és Andrew Tate, l'exboxejador misogin, homòfob i racista humiliat per Greta Thunberg?

Tate, de 36 anys, està detingut per tràfic de dones i arrossega un currículum ple de polèmiques greus i acusacions d'estafes

4 min
L''influencer' d'ultradreta Andrew Tate

BarcelonaTot i que ja tenia milers de seguidors a les xarxes socials, l'influencer d'ultradreta Andrew Tate es va fer mundialment famós els últims dies del 2022 arran de la lamentable picabaralla dialèctica que va mantenir a Twitter amb l'activista ambiental Greta Thunberg, en la qual ella el va humiliar davant la milionària audiència que la segueix a internet. I just després de la discussió, Tate va protagonitzar un nou episodi informatiu viral quan es va saber que la policia romanesa l'havia detingut amb el seu germà Tristan, de 34 anys. Resulta que a l'influencer exboxejador i concursant fugaç del Gran Hermano britànic, l'investigaven per tràfic i explotació de dones.

L'organisme que es dedica a la investigació del crim organitzat a Romania (DIICOT) va informar que Tate estava acusat de formar part d'una xarxa de tràfic de dones que les obligava a gravar material pornogràfic que després es difonia per internet per obtenir-ne beneficis econòmics. El seu modus operandi, segons la policia, consistia a fer veure que ell o el seu germà volien iniciar una relació amorosa amb les víctimes per acabar-les portant a un habitatge a la rodalia de Bucarest on les retenien per la força i les explotaven sexualment. La banda, segons la DIICOT, pretenia utilitzar-les amb "l'objectiu d'aconseguir importants beneficis financers”. Tate hauria fet servir aquests diners per mantenir l'elevat tren de vida de què presumia a les xarxes socials. La policia romanesa creu que el grup actuava en "territori romanès, però també en altres estats com els EUA i la Gran Bretanya".

Són els seus antecedents més recents, però amb només 36 anys Tate ja ha tingut moltes vides pel que fa a la seva faceta pública. Primer es va fer conegut en el món del kick boxing, una disciplina esportiva en la qual es va iniciar el 2005, amb tot just 20 anys. Només quatre anys després va guanyar el British ISKA Full Contact Cruiserweight Championship i se'l va considerar el número u de la disciplina a Europa. Amb aquest esport es va guanyar el sobrenom de la Cobra. Va continuar sumant trofeus fins que el 2013 va aconseguir el segon títol mundial després d'un combat de dotze rounds contra Vincent Petitjean.

El salt a la fama

Després dels èxits esportius, Tate va voler convertir-se en una figura televisiva. I va començar per la porta gran el 2016 com a membre de la dissetena edició del Gran Hermano del Regne Unit, país d'origen de la seva mare. Malgrat que només va durar sis dies dins la casa, el seu personatge es va fer molt conegut per declaracions homòfobes i racistes. De fet, les manifestacions racistes van ser especialment comentades perquè el seu pare –el jugador d'escacs nord-americà Emory Tate– és negre. El van expulsar del concurs per una agressió a una altra participant amb un cinturó.

Fruit d'aquella fama va poder encetar el seu nou mecanisme per guanyar-se la vida: les xarxes socials. Amb centenars de milers de subscriptors a YouTube, Instagram i Twitter, Tate va començar a oferir als seus seguidors cursos per fer-se rics i consells per relacionar-se amb les dones. A pesar que aquests dos temes van atreure fins a les seves xarxes moltes persones, la qualitat dels continguts oferts ha estat àmpliament qüestionada. Ha arribat a afirmar que "les dones de 18 anys són més atractives que les de 25 perquè han estat amb menys homes" i que "les dones pertanyen als homes". Pels seus comentaris misògins, unes quantes vegades li han suspès els comptes. De fet, havia tornat a Twitter arran de la laxa política de regulació de continguts imposada pel seu nou propietari, Elon Musk.

Malgrat que les finances i la relació amb les dones són els seus grans temes, hi ha altres qüestions polítiques sobre les quals es pronuncia als seus vídeos. Per exemple, ha criticat les escoles perquè "renten el cervell" als nens, s'ha mofat dels espanyols –"¿t'imagines ser espanyol?", es preguntava en un vídeo que va publicar mentre circulava amb cotxe per Espanya–, és negacionista del canvi climàtic i és obertament antivacunes. També ha promogut l'ús de la violència en entrevistes per televisió.

Tate dona consells als homes per aconseguir ser respectats

Pel que fa a la seva faceta com a suposat expert financer, abans que l'arrestés la policia romanesa Tate donava consells per fer fortuna. A través d'un lloc web propi proposava cursos per fer-se ric, uns coneixements que ell argumenta que té a pesar de només haver destacat com a esportista i no tenir cap mena d'estudis superiors. Com tantes figures de l'entorn financer a internet, també va fer alguna incursió en les criptomonedes amb una companyia pròpia. Tot i això, se'l va acusar d'haver-la fet servir per bastir una estafa piramidal, segons diversos mitjans.

De fet, la seva suposada riquesa personal també ha estat posada en dubte i hi ha qui defensa que l'exagera per tenir més credibilitat a l'hora de vendre cursos. Segons uns quants mitjans, en alguna ocasió Tate hauria explicat que és el primer "trilionari" del món [sic] i apareix sovint exhibint un elevat nivell de vida amb cotxes cars, jets privats i roba de firmes de luxe. A més, ha dit que el seu patrimoni és de gairebé 100 milions de dòlars. “Vaig estar arruïnat molt de temps. Vaig fer el meu primer milió quan tenia 27 anys i després en vaig aconseguir 100 als 31. Fa molt poc em vaig convertir en trilionari”, va declarar a Twitch, la xarxa social de streaming en la qual també ha provat sort.

De la faceta personal de Tate, se'n sap ben poca cosa. Només que va néixer a Washington perquè es va criar als EUA, el país del seu pare, on va viure fins que els pares es van separar i es va traslladar amb els germans i la mare al Regne Unit, on actualment apareix al Registre Mercantil com a propietari d'algunes societats. Té una germana anomenada Jeanine amb qui no manté cap relació perquè, segons ha explicat ell, és "feminista". Ara mantindria una relació sentimental amb Georgiana Naghel, una expolicia romanesa detinguda també en la mateixa investigació sobre tràfic de dones.

stats