Els Vips

La guerra a les xarxes: famosos es posicionen en el conflicte entre Israel i Palestina

Cinc dels famosos que han generat més polèmica a les plataformes pel seu posicionament respecte a la guerra

3 min
Com han canviat les 'celebrities' a les xarxes

BarcelonaLes xarxes són terreny adobat per a notícies falses, imatges esbiaixades i hipèrboles amb pretensió de màrqueting barat. En tot aquest joc qui té un paper molt important són els famosos que acumulen milions de seguidors a les xarxes i que proporcionen, sovint, un discurs naïf. Quan aquesta naturalesa apareix en un conflicte bèl·lic on la vida i els drets humans de milers de ciutadans estan amenaçats, la dimensió de la tragèdia pren un volum descomunal. Aquest ha estat el cas de molts famosos que han volgut prendre partit en l'opinió pública respecte a la guerra entre Israel i Palestina.

Natalie Portman

Guanyadora d'un Oscar i d'origen israelià

Natalie Portman amb el seu espectacular vestit amb capa

L'actriu Natalie Portman va publicar a Instagram: "El meu cor està destrossat pel poble d'Israel. Nens, dones i vells han estat assassinats i segrestats de casa seva. Estic horroritzada per aquests actes bàrbars i el meu cor batega amb amor i oració per les famílies de tots els afectats". El missatge, d'una alta càrrega emotiva, podria explicar-se pel fet que la guanyadora d'un Oscar té orígens familiars jueus.

Gigi Hadid

Model estatunidenca i amb un gran impacte a les xarxes

Gigi Hadid als Oscars

Gigi Hadid, amb gairebé 80 milions de seguidors a Instagram, va publicar un text al seu perfil de la xarxa. Amb un fons negre i un text extens, la model explica la seva visió sobre el conflicte en termes humanitaris: "Tinc una profunda empatia i disgust pel patiment de viure sota ocupació, és un pes que sento cada dia. També em sento responsable pels meus amics jueus i vull deixar clar que, com he dit abans: «Tot i tenir desitjos i somnis pels palestins, cap d'ells inclou el dany a les persones jueves»". Encara que té una posició pacifista sobre el conflicte, Hadid ha estat de les poques celebrities que ha pres la perspectiva dels palestins que reben la pressió diària en el seu territori.

Justin Bieber

Cantant pop canadenc, en el top dels músics més escoltats del món

Justin Bieber en una imatge d'arxiu

En el cas d'aquest cantant d'èxit internacional, l'intent de donar suport a Israel a les xarxes va acabar amb una confusió i amb polèmica. La frase "Praying for Israel"(Pregant per Israel) anava acompanyada d'una imatge: cases destruïdes per bombes i un paisatge desolador. La imatge era de cases de Gaza que, justament, havien estat abatudes per bombes israelianes. Després d'adonar-se de l'error pels milers de missatges a Instagram, l'artista va esborrar la foto i va escriure el text següent: "Realment colpidor tant pels meus amics israelians com palestins. Estic molt segur que tots sabem reconèixer la maldat quan la veiem. No vull escollir un bàndol, però sí que estic interessat a donar suport a aquelles famílies que han estat brutalment assetjades". Tot seguit va tornar a penjar el missatge "Praying for Israel", aquesta vegada sense la imatge de Gaza.

Mia Khalifa

Model i exactriu de cinema porno

Mia Khalifa a Instagram

Mia Khalifa ha estat de les úniques persones públiques que s'ha posicionat clarament en suport als palestins: "Estic al costat de totes les persones que lluiten contra l'opressió, ara i sempre. Soc del Líban, estàs boig si esperes que estigui del costat del colonialisme!", diu en un dels tuits fets a la plataforma X (antic Twitter). Aquestes paraules no van quedar només a les xarxes. En un comunicat, l'equip de la revista Playboy va informar els seus subscriptors que havien decidit rescindir la relació laboral amb la model per haver publicat comentaris "repugnants i condemnables". Algunes d'aquestes publicacions van ser eliminades per Khalifa.

També el mediàtic locutor canadenc Todd Shapiro, amb 31 milions de seguidors, va decidir contestar un dels tuits de la model amb vehemència, assegurant que Khalifa havia "d'evolucionar i convertir-se en millor persona".

Madonna

Considerada la reina del pop, ha estat immersa en diferents polèmiques polítiques, religioses i sexuals al llarg de la seva vida

Madonna, en una imatge recent

Madonna no s'ha quedat curta. Al seu perfil d'Instagram va publicar un videomuntatge on mostra imatges explícites de la guerra amb cossos massacrats als carrers d'Israel i cases destrossades. Al text diu el següent: "Veure totes aquestes famílies, i especialment els nens, sent agredits i assassinats als carrers és molt punyent. Imagina si això et passés a tu. El meu cor està amb Israel, amb les famílies i cases que han estat destruïdes [...]. Reso per tots. Soc conscient que això és obra de Hamàs i que hi ha moltes persones innocents a Palestina que no donen suport a aquesta organització terrorista. Aquest tràgic atac només causarà patiment a tots". El missatge l'ha publicat pocs dies abans de començar la gira internacional The Celebration Tour, que comença aquest dissabte a Londres.

stats