Rànquing
Gent 14/02/2023

Aquesta és la llista ‘Forbes’ d'artistes que més van guanyar el 2022 (i en la qual només hi ha una dona)

Malgrat el creixement de la música llatina, els artistes llatins només tenen un representant en aquest top 10

3 min
Brad Pitt a la catifa vermella

BarcelonaEl cantant porto-riqueny Bad Bunny va entrar el 2022 a la llista de la revista Forbes dels 10 artistes i creatius més ben pagats del món, on ell és l'únic d'origen llatí. El rànquing, però, està liderat pel grup de rock Genesis i inclou noms com ara Taylor Swift, Sting i l'actor Brad Pitt, famosos que en conjunt van guanyar més de 1.300 milions de dòlars el 2022. El porto-riqueny ocupa la posició número deu i, d'acord amb Forbes, el 2022 va significar per a l'intèrpret de Me porto bonito uns ingressos de 88 milions de dòlars, producte de les seves dues gires: El Último Tour del Mundo i The World's Hottest Tour, fetes durant la primavera i la tardor del passat any.

La icona del pop Taylor Swift és l'única dona de la llista, on torna en el novè lloc, amb els 92 milions de dòlars que va guanyar majoritàriament gràcies a la música que va llançar en anys anteriors. Swift també ha guanyat un bon pessic gràcies a l'èxit del seu àlbum Midnights, que va llançar a l'octubre, i de la gira The Eras Tour, que continua aquest any, assenyala Forbes.

Vendes de drets

El primer lloc és per al grup de rock Genesis, que ha recaptat 230 milions de dòlars. La banda va començar l'any amb la venda de drets musicals a Concord Music Group. La resta dels seus ingressos del 2022 van arribar de les regalies sorgides de les gires i de la música gravada. Genesis va ser un dels grans grups britànics de rock dels anys 70; en aquella època en formaven part músics com ara Peter Gabriel, Phil Collins, Tony Banks i Mike Rutherford. Els tres últims són els que van reactivar la banda el 2020.

Sting, guanyador de 17 premis Grammy, ocupa el segon lloc amb ingressos per 210 milions de dòlars. El cantant britànic va començar el 2022 venent tota la seva producció musical, tant en solitari com quan va estar al capdavant de la banda The Police.

La llista també inclou l'actor, director i guionista Tyler Perry, amb 175 milions de dòlars sorgits del seu treball al cinema i els seus programes BET TV i del que genera el seu estudi de producció. Ell, juntament amb Matt Stone, van guanyar 160 milions de dòlars com a resultat de l'acord d'HBO Max i la seva comèdia musical Book of Mormon, assenyala la revista, que destaca que la majoria dels seus ingressos provenen d'un acord amb Paramount, que garanteix a la parella 935 milions de dòlars durant sis anys. El cinquè lloc és per als cocreadors dels Simpson, James L. Brooks i Matt Groening, que el 2022 van ingressar 105 milions de dòlars cadascú. L'actor Brad Pitt va ser inclòs a la llista pels seus 100 milions de dòlars el 2022. Segons Forbes, la venda majoritària de la seva productora Plan B al desembre i els milions de dòlars per les pel·lícules Bullet train, Babylon i The lost city van ser les seves principals fonts d'ingressos.

El segueixen l'icònic grup Rolling Stones amb 98 milions, en part resultat de la gira en què van guanyar 8,5 milions per nit i que els va portar a 15 ciutats d'Europa. El vuitè lloc és per al director James Cameron, amb 95 milions, a causa del seu èxit Avatar: el sentit de l'aigua, que a més el va convertir en el director de tres de les pel·lícules més taquilleres de tots els temps juntament amb la primera Avatar (2009) i Titanic (1997). D'acord amb Forbes, les xifres representen els guanys abans d'impostos del 2022, menys els honoraris de representació (gerents, advocats, agents) o els costos operatius comercials.

stats