Milions en flames

El destí fatal de Hawaii: milionaris a canvi de pagesos

Jeff Bezos, Oprah Winfrey i Larry Ellison són alguns dels multimilionaris que tenen grans extensions de terra a l'illa de Maui, ara en flames

3 min
Jeff Bezos, en una imatge d'arxiu

BarcelonaNoves espècies emigren en temporada vacacional a les terres de Maui, a Hawaii. Es caracteritzen per ocupar nombroses hectàrees, viure lluny de les comunitats i ostentar xifres milionàries als comptes bancaris. Aquest és el cas del propietari d'Amazon, Jeff Bezos; la presentadora de televisió Oprah Winfrey; un dels executius d'Oracle, Larry Ellison; o el fundador de Pay Pal, Peter Thiel.

Aquesta setmana el paradís que ha enamorat alguns dels milionaris més destacats s'ha convertit en un paisatge desolador. L'epicentre del foc ha estat la ciutat de Lahaina, principal destinació turística i antiga capital de Hawaii, i des de fa pocs anys la zona escollida per aixecar grans mansions entre les celebrities. Encara no es pot calcular la superfície cremada i l'objectiu principal és trobar els supervivents de l'incendi que crema l'illa impulsat per l'huracà Dora. De moment, són 80 les víctimes mortals. Tampoc se sap la causa que ha originat el desastre, però tal com apunta l'especialista en incendis tropicals de la Universitat de Hawaii Clay C, "els focs de Maui podrien estar alimentats per herba no nadiua que ha crescut a les plantacions de pinya i canya de sucre que van dominar l'economia de l'estat durant bona part dels segles XIX i XX i que de fa un temps s'han abandonat".

Nadiua Maui

Grans personalitats

Una vegada més, la proliferació del que és no-nadiu –vegetal i humà– han afectat el fràgil ecosistema d'aquestes illes del Pacífic. El cas és que l'extensió de les terres que estan deixant de ser cultivades pels locals per passar a formar part de patrimoni d'altri és preocupant. Per exemple, la presentadora de televisió Oprah Winfrey fa uns anys va decidir comprar 352 hectàrees al voltant de la seva mansió. El cost de la transacció va ser de més de 6 milions d'euros. La immensa parcel·la de cultiu ara és un pla i homogeni jardí a Kula, una zona ara amenaçada per les flames.

Però Winfrey no és l'única. Jeff Bezos, un dels homes més rics del planeta, l'any passat també va comprar un extens terreny per 70 milions d'euros. Un cas similar és el del fundador de Pay Pal, Peter Thiel, que va comprar l'any 2011 el que llavors va ser l'immoble venut més car de la història de Hawaii i que ara està a menys de 10 quilòmetres de les flames de l'incendi. L'executiu d'Oracle Larry Ellison tampoc volia quedar-se sense un trosset de terra hawaiana i va decidir comprar el 98% de l'illa de Lanai, justament el lloc on Bill i Melinda Gates es van casar l'any 1994. Per sort de Lanai i d'Ellison, ara per ara aquesta illa no corre risc perquè les flames no l'afecten.

És evident que les condicions meteorològiques accentuades per la crisi climàtica han facilitat que l'incendi prengués la magnitud amb la qual està cremant. En el moment de l'incendi, el 16% de Maui estava en grau 2 sobre 4 de sequera, eren dies de baixa humitat i el vent de l'huracà Dora ha ajudat a escampar les flames encara més. Però el desenvolupament socioeconòmic dels últims anys ha estat un factor imprescindible per a la devastadora propagació de les flames: la pagesia ha perdut força i el sector turístic n'ha guanyat. Aquesta dinàmica ha arribat fins a tal punt que els nadius fa temps que demanen que es deixi de visitar l'illa per l'impacte ambiental i l'augment del cost de la vida que generen els nouvinguts.

stats