Monarquia
Gent Monarquies 12/01/2023

Constantí de Grècia no rebrà honors d'estat i serà enterrat al palau abandonat de Tatoi

L'últim rei dels grecs va morir dimarts als 82 anys arran d'un vessament cerebral

2 min
L'ex rei Constantí II de Grècia, en cadira de rodes en una fotografia d'arxiu.

BarcelonaEl funeral de Constantí de Grècia, que va morir dimarts a la nit a l'hospital privat Igeia d'Atenes, se celebrarà a la Metròpolis (catedral) d'Atenes dilluns que ve, segons ha anunciat a través d'un comunicat l'oficina de l'últim rei de Grècia. Constantí serà enterrat posteriorment al cementiri de l'antiga finca reial de Tatoi, al costat de la capital, on reposen els seus pares, el rei Pau i la reina Frederica de Hannover. L'antic palau reial d'estiu està en molt mal estat, perquè no s'hi ha fet manteniment des que va ser expropiat i, a més, va quedar malmès pels incendis que van assolar la part nord de la capital grega el 2021. Segons mitjans locals, la cerimònia serà oficiada per l'arquebisbe Jeroni II d'Atenes, cap de l'Església ortodoxa grega, per petició de la família.

Fonts de l'entorn de l'últim monarca grec citades pel portal Iefimierida.gr van assenyalar que al principi s'havia pensat en la possibilitat que l'ofici religiós es fes en alguna església prop del cementiri reial de Tatoi, però finalment es va desestimar perquè s'espera que hi assisteixin nombroses famílies reials estrangeres. El govern grec ha decidit que Constantí de Grècia sigui enterrat sense honors de cap d'estat ni amb capella ardent oberta al públic.

Constantí, germà de la reina Sofia, estava en estat crític des de fa uns quants dies a l'hospital per un vessament cerebral. Encara que va ser l'últim rei de Grècia, no rebrà honors de cap d'estat ni el seu enterrament serà a compte del pressupost públic perquè la monarquia va ser abolida al país el 1974 després d'un referèndum en què el 69,2% de la població va optar per la república. A més, Constantí II no tenia la nacionalitat grega perquè l'hi va retirar el 1994 el govern socialista d'Andreas Papandreu, que també va expropiar els seus béns. L'hora exacta del funeral i l'enterrament s'anunciaran aviat.

stats