Guerra judicial
Gent Monarquies 06/06/2023

Els EUA estudien si el príncep Enric va obtenir el seu visat al país de manera irregular

Unes declaracions fetes a les seves memòries posen en dubte la legalitat del seu permís de residència als EUA

2 min
Una imatge del príncep Enric als afores de l'abadia de Westmnster.

BarcelonaUn tribunal dels Estats Units examina avui si el príncep Enric d'Anglaterra va obtenir el seu visat per entrar al país de manera irregular, després que les revelacions sobre el seu consum de drogues al llibre autobiogràfic En la sombra hagin generat dubtes sobre el procés. Concretament, un tribunal de Washington avaluarà una demanda imposada per la Fundació Heritage, una organització sense ànim de lucre d'ideologia conservadora, contra el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS) per obtenir informació relacionada amb el procés d'aprovació del visat del duc de Sussex.

"L'àmplia cobertura dels mitjans ha posat en relleu la qüestió de si es va admetre de manera adequada el duc de Sussex en vista del fet que ha admès públicament cometre delictes de drogues tant als EUA com a l'estranger", es pot llegir a la demanda, a la qual ha tingut accés la cadena CBS. La Fundació Heritage argumenta que "la llei nord-americana sol considerar una persona inadmissible per a la seva entrada" al país si hi ha proves que ha consumit drogues en el passat, cosa que ell va haver de negar explícitament quan va fer la declaració davant les autoritats perquè li donessin el visat.

La demanda busca, a més, que l'historial d'immigració d'Enric sigui fet públic per l'“enorme interès” públic que ha generat el seu cas. Al seu llibre de memòries, el net de la reina Elisabet II explica que va consumir drogues quan era adolescent, com cocaïna i marihuana, i que fins i tot va consultar amb una dona "amb poders" –sense donar el seu nom ni dir si era vident– si la seva mare, Diana de Gal·les, aprovaria la seva decisió d'iniciar una nova vida als EUA amb la seva dona, l'actriu nord-americana Meghan Markle. Enric i Markle viuen a Califòrnia des del 2020, després de la seva decisió d'abandonar la família reial britànica.

Enric també ha estat notícia aquesta setmana perquè s'ha sabut que la intrusió constant dels tabloides a la seva vida li va provocar "brots de depressió" i va boicotejar les seves relacions socials. Així ho va explicar ahir el seu advocat, David Sherborne, en una vista celebrada al Tribunal Superior de Londres pel cas de les escoltes il·legals del Daily Mirror, al qual Enric s'enfronta judicialment. El fill del rei Carles III ha demandat el grup MGN –propietaris del tabloide– al·legant que periodistes de les seves capçaleres –que inclouen el Sunday Mirror, el Daily Mirror i el Sunday People– van incórrer en mètodes presumptament il·legals per obtenir informació sobre la seva vida íntima.

Els Sussex amb els seus fills
stats