Realcions mediàtiques
Gent Monarquies 08/10/2022

De 'Love island' al palau noruec

El fill gran de Mette-Marit surt amb Nora Haukland, una concursant d'un 'dating reality'

4 min
mette-marit marius borg

BarcelonaDe la reialesa mediàtica a la reialesa tradicional és el camí que va fer Letícia en comprometre's amb el llavors príncep d'Astúries, Felip de Borbó. Ara, però, el temps ha passat, i aquell salt no sembla res de l'altre món a ulls del mainstream, ja que la reialesa mediàtica no és més que baixa aristocràcia al costat de les figures sorgides de les xarxes socials. De fet, n'és un bon exemple tot l'star system sorgit dels realities de lligar com, per exemple, Love island o La isla de las tentaciones, integrats per persones que estan dos mesos en un programa i després són per sempre més personatges molt seguits a les xarxes socials, que és realment d'on treuen diners contínuament i on viuen els conflictes que després molts programes de televisió i revistes reprodueixen entrevistant els seus protagonistes.

És precisament d'aquest context d'on ha sortit la nova xicota de Marius Borg, el fill que la princesa Mette-Marit de Noruega ja tenia d'una anterior relació quan va arribar a palau de la mà de Haakon, que s'hi va prometre a pesar que ella no fos la candidata a reina que tot Noruega tenia al cap. Borg, de 25 anys, ha començat una relació amb Nora Haukland, una jove de 24 anys que ha passat per diferents programes de televisió però que on ha destacat principalment és a Love island, un format en què solters i solteres acudeixen per trobar parella i on, si trenquen amb la parella que han fet allà dins, són expulsats. De fet, Haukland es va fer famosa en aquest espai televisiu al costat de Johannes Klemp, el noi amb qui va començar a sortir i amb qui va guanyar el concurs. Seguint amb la seva televisada història d'amor, la parella fins i tot es va comprometre però va acabar deixant-ho sense haver passat per l'altar a finals del 2021.

Va ser quatre mesos després quan va començar el seu idil·li amb el fill de Mette-Marit, un idil·li que va mantenir en secret. Bé, tan en secret com pot mantenir alguna cosa una persona que es dedica a comerciar amb la seva vida privada perquè de l'atenció que se'n deriva en sorgeixen nous contractes. Sense dir el seu nom, li dedicava missatges romàntics, fotos plegats on no se'l reconeixia que anaven fent grossa la bola d'aquest afer romàntic. Evidentment, quan es va conèixer la seva identitat, la bomba informativa va ser de proporcions nacionals a Noruega. Justament va donar el tret de sortida a la seva relació oficial al diari Dagbladet, un dels més coneguts del país. La jove, amb més de 65.000 seguidors a Instagram, ja ha aclarit públicament que Borg l'ha portat ja a casa de la seva mare, la futura reina Mette-Marit. És a dir, la jove ha agafat l'ascensor social express per anar des d'un reality fins al palau de Skaugum.

Com era d'esperar, aquesta nova membre no oficial de la família reial noruega no ha estat benvinguda per tothom. I això que Borg –que prèviament havia sortit durant quatre anys amb la model Juliane Snekkestad– no forma part oficial de la casa reial noruega, perquè no és fruit del matrimoni de Mette-Marit amb el futur rei. De fet, Borg no apareix ni a la llista d'alteses reials que la web dels monarques noruecs ofereix. Els potencials perjudicis, però, d'una ruptura entre un personatge com Haukland i un membre satèl·lit d'una família reial hi són. Per exemple, un cop segellada la relació pot començar el mercadeig amb certes intimitats de la institució. De fet, a Espanya va passar una cosa similar amb Mar Torres, la primera nòvia seriosa de Froilà, a la qual tots els mitjans acudien per esbrinar interioritats de la família del rei, cosa que ella fomentava, però astutament i sense arribar-se a mullar massa.

Marius Borg, entre Mette-Marit i Haakon, i al costat de tota la família reial

Potser és per això que molts detecten certs inconvenients en l'arribada d'aquesta jove al cercle més íntim del futur monarca noruec. Però esclar, a la princesa Mette-Marit li deu passar com als pares que fumen però prohibeixen fumar als seus fills, que no tenen cap autoritat per fer-ho. ¿Com li ha de recomanar al seu fill que es busqui una altra parella més convenient quan ella va ser una víctima indiscutible d'aquesta recomanació?

És evident que per més que pensi que alguna jugada estranya de la nova incorporació a la seva moderna família pot acabar succeint, no pot fer gaire cosa per impedir-ho. I això per a ella ha de ser bastant frustrant, perquè en la mesura que el seu fill gran faci completament el que vulgui perquè no és membre de la família reial, si perjudica en certa manera la institució perjudica els altres fills de Mette-Marit, que sí que formen part de la Corona i algun dia l'hauran d'heretar i posar en valor. De fet, si Borg perjudica la casa reial perjudica també directament la imatge de la seva mare, com a reina imminent dels noruecs, i també com a mare de la futura sobirana, anomenada Ingrid Alexandra, la seva primogènita amb Haakon, que al gener va fer 18 anys.

La princesa Íngrid Alexandra de Noruega, hereva del tron escandinau

Aquesta relació sentimental de Borg no és la primera qüestió mediàticament polèmica a la qual s'ha d'enfrontar la casa reial noruega, ja que abans, per exemple, han hagut de batallar amb la curta durada de les feines que troba o amb el fet que marxés a viure als EUA per la seva mala relació amb la premsa, de la qual sempre ha volgut fugir i no ha pogut per l'estrany estatus que ostenta, ja que està present en tots els actes però sense cap paper oficial. I és que Borg és molt conegut per la gent, però no té cap vincle amb el poble.

La seva complexa posició és pitjor que la que va haver de patir la seva mare quan va saltar a la fama pel nuviatge amb l'hereu Haakon. Mette-Marit va ser abandonada per la seva parella –el pare de Marius, Morten Borg– quan estava embarassada. La seva reacció va ser acudir abans de convertir-se en mare a un programa de televisió per trobar parella. Per si tot això fos poc, l'home amb qui va tenir el petit Marius, va estar tancat a la presó per traficar amb cocaïna i a ella se la va acusar de consumir-ne. Es poden imaginar el suplici que va haver de passar la pobra Mette-Marit quan, amb només 27 anys, es va anunciar el seu compromís reial. En una entrevista va reconèixer que encara hi ha moments de la seva vida que no pot recordar sense que li agafin "ganes de vomitar". A pesar de tot, Mette-Marit ha aconseguit girar la truita i és molt estimada a Noruega. Veurem, doncs, si aquesta dona a la qual tots van subestimar pel que fa al seu paper institucional aconsegueix també dominar els temporals interns de la seva família.

stats