Cabaret Pop

La malaltia de Kate Middleton: 'no news, good news'?

La premsa britànica i les xarxes socials elucubren sobre l'estat de salut de la princesa de Gal·les davant del forat informatiu que han generat a palau

5 min
Kate Middleton s’agafa la baixa

BarcelonaLes altes instàncies acostumen a pensar que no pronunciar-se contribueix a desinflamar polèmiques mediàtiques d'alt voltatge. Però això és un wishful thinking de manual. Hi ha una enorme llista d'exemples que assenyalen que, en moltes ocasions, el silenci desemboca en una espiral d'especulacions que és molt més perjudicial per a la institució en qüestió que no pas haver donat una explicació clara i concisa d'entrada. De fet, callar al principi i acabar parlant quan la pressió social i mediàtica ja són inaguantables acaba sent la pitjor opció de totes, ja que si finalment es donen explicacions de fets greus, es pressuposa que es volien amagar. I si el que s'explica al final és alguna cosa molt normal, molts pensen que és mentida.

Faig aquesta reflexió pensant en l'ombrívola gestió comunicativa de la malaltia que afecta Kate Middleton, la peça que més afectes desperta del tauler monàrquic britànic. No es pot entendre com a Kensington van arribar a la conclusió que no dir el nom de la malaltia, no dir el nom de l'operació i no fer actualitzacions de com avança la recuperació de Caterina de Gal·les podria ser una cosa amb la qual la premsa i el poble britànics conviurien passivament ad infinitum. De fet, aquesta decisió comunicativa de palau resulta especialment errònia pel que fa als prínceps de Gal·les precisament per la seva habitual transparència i per la naturalitat amb què solen tractar majoritàriament els afers personals que tenen un impacte en la seva faceta pública. Cal dir més, aquesta aposta pel silenci que han fet resulta estranyíssima per a ells també per comparació, ja que contrasta fins i tot amb la naturalitat amb la qual han tractat des de Buckingham el càncer de pròstata del rei Carles III, molt menys acostumat a donar explicacions tant per una qüestió generacional com de rang.

Davant del buit informatiu que s'havia generat des que vam saber que havien operat Middleton a mitjans de gener, l'espiral de preguntes del gran públic al respecte no havia deixat de créixer. Quan aquesta setmana Guillem no va fer ni acte de presència a l'homenatge de Constantí de Grècia –que era el seu padrí i al qual li devia els honors, ja que tampoc va acudir a l'enterrament que li van fer a Atenes...–, tot això va esclatar a un nivell més elevat. En bona part perquè l'única justificació que va donar Guillem sobre la seva absència va ser: "Raons personals". Evidentment, aquestes raons personals per no acudir a un curt acte que tenia lloc a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor –en el qual ell viu...– han avivat tota mena de preocupacions extres sobre l'estat de salut de la seva esposa Kate. A hores d'ara, resulta evident que no n'hi ha prou que la resta de la família reial expliquin als periodistes –sí, allà atenen la premsa!– que cobreixen els seus actes que Middleton està "bé", ja que tots sabem que això vol dir ni més ni menys que: pasapalabra.

Proliferació de rumors

Com sempre passa, el buit que no s'omple amb informació s'omple amb rumorologia. A falta de dades concretes amb les quals treure conclusions, el que proliferen són les elucubracions i les filtracions. És per això que, en aquest cas, la premsa ha hagut d'abordar la realitat de l'estat de salut de Middleton a través d'aquesta segona via, difonent teories de tota mena. Fins i tot fora del Regne Unit. Al programa Espejo público d'Antena 3, la col·laboradora Pilar Vidal va explicar que les seves fonts li havien filtrat que la futura reina d'Anglaterra havia estat intervinguda d'una histerectomia, una operació destinada a extirpar l'úter. I si això ho diu la premsa d'aquí, imaginin-se la d'allà... També s'ha explicat que el postoperatori hauria patit algunes complicacions, que va haver de ser intubada, que va estar en coma... I si això es diu als mitjans, què no diran les xarxes socials? Alguns usuaris han aventurat que té càncer, altres han dit que és mentida que ja estigui a Windsor i que mai va arribar a sortir de l'hospital, d'altres diuen que s'ha fet la cirurgia estètica i d'altres afirmen que s'ha tret un ronyó per donar-li al seu sogre... Fantasia psicotròpica al poder!

Una de les darrers aparicions de Kate Middleton

"Com volen que treballem si no sabem on és Kate Middleton?" és una pregunta que ha fet furor a les xarxes aquests dies davant de l'estratègia críptica de Kensington. És evident que la societat està sempre molt pendent de Caterina i no calia ser un geni per preveure que aquell primer comunicat –redactat a correcuita després que l'operessin sense previ avís, cosa que lògicament tothom ha interpretat com que la intervenció no estava planificada com deien sinó que era urgent...– en què deien que estaria desapareguda fins després de Setmana Santa no tindria cap èxit. Tant ha estat així que aquesta setmana han hagut d'emetre un nou comunicat.

Noves explicacions, mateix problema

Les noves explicacions de Kensington, però, demostren que a palau no han entès que la seva estratègia està equivocada i han insistit que no diran res perquè tot va bé. “Vam ser molt clars des del principi dient que la princesa de Gal·les estaria inactiva fins després de Pasqua i el Palau de Kensington només proporcionaria actualitzacions quan alguna cosa fos significativa”, han dit al mitjà nord-americà Page Six davant de l'allau d'especulacions que no deixen de circular. ''Aquella guia es manté'', han afegit des de palau per intentar desarticular totes les conspiracions aixecades entorn de la no aparició de Guillem al funeral de Constantí, un rei que, per cert, està resultant molt més rellevant mediàticament de mort que de viu.

No s'entén que en l'era del periodisme digital, en què les ganes de consumir un contingut per part del gran públic no es poden frenar com quan els mitjans eren monodireccionals, ningú hagi fet la reflexió interna de proposar un pla d'una certa transparència als prínceps de Gal·les, que estan resultant molt més rancis que Carles i Camil·la. I això ja és dir... Si realment no ha passat res, si realment Caterina es troba bé, si realment no hi ha res a amagar, què costaria fer-li una foto a ella amb els seus fills als jardins de casa seva i difondre-la al seu seguidíssim Instagram? Si tot va anar tan bé, per què no es va facilitar que es fes una foto d'ella sortint de l'hospital? Això seria el millor antídot contra les especulacions que genera per culpa de la manca d'informació qualsevol petit gest de qualsevol membre de la família reial en públic. Si els clics valen diners, ni els mitjans, ni els pseudomitjans ni els tuitstars renunciaran a monetitzar-los omplint el buit sobre la qüestió. Titulars que ajuntin Kate Middleton amb la paraula salut o malaltia, n'hi haurà cada dia. Sabent això, és millor que diguin veritats que facin valdre la transparència de la institució que no pas pseudoinformació que fa sentir al poble que la institució els menteix. Si és tan fàcil de fer, i no ho fan, obren la porta de l'abisme informatiu. Si li volien garantir una recuperació tranquil·la a la pobra Kate, l'han ben espifiat.

stats