Monarquia britànica
Gent Monarquies 26/09/2023

Una petició formal i amb antelació: les condicions perquè Enric pugui dormir en una propietat de la seva família

El príncep Enric i Meghan Markle van haver d'allotjar-se en un hotel de Londres després que se'ls denegués l'allotjament al Palau de Kensington

2 min
La batalla legal del príncep Enric

BarcelonaLa decisió d'abandonar la vida reial el gener del 2020, l'emissió del documental de Netflix Enric i Meghan i la publicació del llibre de memòries del duc de Sussex, titulat Spare (A l'ombra), han estat alguns dels fets que han acabat per construir un mur inexpugnable entre el príncep Enric i Meghan Markle i la monarquia britànica. Tant és així que Enric s'ha convertit en orfe de casa a la seva terra natal. A principis de setembre la parella, que viu als EUA, va viatjar fins al Regne Unit per l'entrega de premis de l'organització benèfica WellChild. Llavors Enric i Meghan van sol·licitar allotjar-se al castell de Windsor, però la proposta va ser denegada. La decisió va provocar que els ducs de Sussex s'haguessin d'allotjar en un hotel de Londres com dos visitants més.

Ara per ara, l'única solució que ha aconseguit consens dins la família reial és que la parella faci una petició formal i amb antelació si vol allotjar-se en territori britànic, i sempre que només es tracti de visites curtes, tal com ha fet públic aquest dilluns el diari The Times. Aquesta és la primera vegada a la història que un conseller de l'estat britànic, com la princesa Anna o el príncep Andreu, no té cap residència al seu regne. Això és un problema legal, ja que tots els membres reials que podrien haver de substituir el rei en el cas que aquest estigués a l'estranger o malalt han de tenir obligatòriament una casa al Regne Unit. Però aquest requisit ha quedat a l'aire després que Carles III desallotgés el seu fill i la seva dona de Frogmore Cottage a l'inici del 2023, quan van renegar del seu deure com a membres de la Corona.

The Times, sempre preocupat pels assumptes reials, ha pogut saber per fonts del Palau de Buckingham que els membres de la família britànica estan buscant un lloc per a la parella. Una de les propostes que ha agafat més pes és la d'oferir als ducs de Sussex un apartament al Palau de Kensington, l'antiga casa dels hereus de la Corona –el príncep Guillem i Kate Middleton– abans de traslladar-se a Windsor. Però això no ha passat de ser una idea. Aquest dilluns, des de palau, s'ha negat que el rei d'Anglaterra hagués acceptat que el seu fill es quedés a Kensington, una propietat on en aquests moments no viu ningú.

Una segona opció que acabaria trencant qualsevol tipus de relació familiar entre el fill petit del rei d'Anglaterra i la seva família seria destituir Enric com a conseller d'estat; d'aquesta manera no hi hauria cap obligació de buscar-li una residència en terra britànica. Però, tot i ser una opció que s'ha plantejat, The Times veu improbable que s'acabi concretant, ja que podria suposar una nova crisi en la ja difícil situació de popularitat pública de la monarquia anglesa.

stats