Mor la divulgadora gastronòmica Georgina Regàs als 89 anys
Va documentar la cuina catalana en una vintena de llibres i va fundar el Museu de la Confitura de Torrent
BarcelonaLa divulgadora gastronòmica Georgina Regàs va morir ahir als 89 anys després d'una vida dedicada a l'escriptura sobre cuina, especialment la catalana, que va documentar en una vintena de llibres. La seva passió per la gastronomia la va portar també a fundar un museu dedicat a la confitura, que va situar al municipi empordanès de Torrent i que és considerat el més important del país en el seu segment. Regàs, que també era cuinera, és considerada una figura clau en la recuperació i divulgació de la cuina tradicional catalana.
Un dels projectes pels quals Regàs serà més recordada és pel mencionat Museu de la Confitura de Torrent, que es va inaugurar el 24 de juliol del 2004 i des del qual "no ha parat de fer confitures i investigar nous gustos de melmelades i gelees", tal com expliquen sobre ella des del museu. En aquell espai, inaugurat quan ella tenia 72 anys, Regàs hi feia cursos, exposicions i altres tipus de celebracions, a banda de comercialitzar-hi una llarga llista de les seves creacions.
Filla del dramaturg Xavier Regàs, la seva faceta de divulgadora gastronòmica la va començar als anys vuitanta, després d'haver-se dedicat a altres tasques i d'haver viscut fora de Catalunya durant dècades. Al llarg de la seva vida va viure a Anglaterra –on va treballar com a secretària del doctor Josep Trueta– i més tard a Salzburg, on va contreure matrimoni. La seva tornada definitiva a Catalunya va ser el 1968, quan es va instal·lar a Barcelona, la seva ciutat natal, i va treballar al costat del seu germà, Oriol Regàs, fundador de la recordada discoteca Bocaccio.
Des dels anys vuitanta, va dedicar-se a publicar llibres que recuperaven receptes tradicionals catalanes amb títols com Les 30 millors receptes de peix de l'àvia (1983), Els 30 millors pastissos amb fruites de l'àvia (1985) o La cuina de festa major i altres plats de la Lola de Foixà (1986), entre molts altres. La seva tasca no es va aturar i des del 2002 va dedicar-se també a publicar llibres que parlaven específicament de la confitura. El primer va ser 70 confitures, al qual el van seguir Lligar amb confitures (2011) o Els secrets de les confitures: receptes per a nens de 8 a 80 anys (2012). Confitures i melmelades. Receptes tradicionals i noves propostes (2016) va ser el seu últim llibre. El seu últim projecte va ser fundar una cooperativa amb la qual ensenyava a mares del poble senegalès de Ziguinchor a fer confitures per comercialitzar-les i poder així millorar les seves condicions de vida. "Crec que tenim l’obligació de transmetre el que hem après a la vida, igual com ho vam aprendre d’altres. És gairebé una obligació cultural. I la gastronomia és part del nostre patrimoni", va explicar en una entrevista al diari ARA coincidint amb el desè aniversari del seu museu.
Georgina Regàs i Pagès també va patir els estralls de la repressió franquista, ja que el seu pare va haver d'abandonar Espanya durant la Guerra Civil perquè havia estat cap de serveis de la Generalitat de Catalunya durant la República. En aquell exili, la família va passar per França i per Holanda. Era germana de l'escriptora Rosa Regàs.