Gent 20/03/2021

Mor Elsa Peretti, l'aclamada dissenyadora de Tiffany & Co

Els últims anys de la seva vida havia viscut a Catalunya, on va desenvolupar una gran tasca filantròpica

3 min
Elsa Peretti en una foto d'arxiu

BarcelonaElsa Peretti, coneguda mundialment pels seus dissenys de joies per a Tiffany & Co., va morir dijous a l'edat de 80 anys, segons informen des de l'empresa joiera. Peretti, nascuda a Itàlia, va debutar en el món de la moda als anys 60, quan des de Barcelona va començar a treballar com a model. Aquell seria només un primer pas, ja que la part més recordada del seu pas per aquest sector va ser quan a principis dels setanta es va instal·lar a Nova York i va començar a treballar per a la mítica empresa de joieria Tiffany & Co. Els seus primers passos a la Gran Poma els va fer de la mà de Wilhelmina Modeling Agency.

Elsa Peretti, petits detalls convertits en art

Aviat, el dissenyador Giorgio di Sant'Angelo va utilitzar algunes de les joies de Peretti per a una desfilada i, tot seguit, es van convertir en un èxit de vendes. D'aquell èxit en van derivar col·laboracions amb el dissenyador Halston. No va ser fins al 1979 quan va convertir-se en la directora creativa –hi havia arribat el 1974– de la mencionada firma de joieria, per a la qual va signar una trentena de col·leccions. Per a la història de la moda han quedat alguns dels seus dissenys per a la marca, com ara els seus famosos braçalets Bone, una peça ampla metàl·lica i fluida que no ha deixat de ser imitada des de llavors. La seva visió trencadora i l'ús de la plata la va ajudar a portar l'alta joieria de la firma fins a un públic més jove.

L'any 2000 va crear per iniciativa seva la Fundació Nando i Elsa Peretti, dedicada a la memòria del seu pare, un important empresari italià que va fundar la petroliera API en plena postguerra. La fundació dóna suport a projectes en els àmbits humanitari, educatiu, sanitari, mediambiental i cultural. En els seus vint anys de vida, l'entitat ha finançat més de 1000 projectes sense ànim de lucre en més de 80 països amb una inversió total de més de 56 milions d'euros, tal com informen portaveus de l'entitat. La seu de la seva fundació estava ubicada al poble gironí de Sant Martí Vell, un poble que va comprar sencer i en el qual ella també residia. A partir del 2015 va obrir la seu de la seva fundació a Barcelona.

Una artista consagrada

L'èxit de Peretti en el món de la moda es pot mesurar tant per la seva prominència comercial com per l'aplaudiment de la seva faceta artística, ja que va destacar en ambdues. Ho demostren fets com que al llarg de la seva carrera treballés amb artistes de la talla d'Oriol Maspons o Salvador Dalí. Tanta era la seva reputació que al llarg de la seva carrera va rebre una sèrie de prestigiosos premis del sector. A més, les seves creacions també formen part de les col·leccions permanents dels principals museus del món. A nivell comercial, confirmen el seu talent fets com que els prestigiosos grans magatzems Bloomingdale's de Nova York obrissin una botiga exclusivament dedicada a les seves creacions el 1972.

Una gran empremta solidària

La seva tasca solidària sempre va estar enfocada a tres col·lectius principals: els immigrants, els gitanos i els discapacitats. Entre les moltes contribucions que va fer en els seus vint anys de vida la fundació, destaca especialment per la seva contundència la que va fer al 2017 per ajudar Sudan del Sud. L'entitat va enviar 2 milions d'euros per donar suport a un pla de resposta humanitària a la crisi que s'estava vivint allà. En el pla participar vuit organitzacions associades i es van recolzar accions directes en les quatre àrees d'emergència més importants: protecció i refugiats, seguretat alimentària, atenció a la salut i educació i assistència nutricional per als nens amb l'objectiu d'arribar a més de 900.000 persones.

stats