Mor Isabel Torres, protagonista de 'Veneno'

Activista contra la transfòbia, va ser una de les pioneres a l'hora de canviar-se el gènere del DNI

ARA
2 min
Torres, en el paper de la Veneno a la sèrie homònima, representant les seves visites al xou de Pepe Navarro

Barcelona"Acomiadem la Isabel. Encara que la seva família i amics sentim profundament la seva pèrdua, sabem que allà on vagi es divertirà com només ella sap fer-ho". Amb aquest missatge penjat a Instagram, la família de l'actriu Isabel Torres comunicava la seva mort, als 52 anys, a conseqüència d'un càncer de pulmó. La intèrpret es va fer coneguda, sobretot, per haver assumit el rol protagonista de la sèrie Veneno, un biopic al voltant de l'estrella televisiva dels 90 escrit i dirigit per Javier Calvo i Javier Ambrossi. "Gràcies per totes les mostres d'estima i preocupació. Ha marxat sentint-se molt estimada i emparada".

Torres el 2020 va explicar públicament que patia un càncer, i a finals del 2021 va compartir al seu compte d'Instagram un vídeo colpidor en el qual s'acomiadava dels seus fans. "He tingut una mica més de metàstasi als ossos i per això he estat ingressada. M'han donat dos mesos de vida. Si ho supero, bé. Si no, la vida és així". Abanderada en la lluita contra la transfòbia, se sentia orgullosa d'haver tingut dues mares. "La meva mare adoptiva em va fer ser l'ésser humà més feliç del món". Torres va ser la primera dona trans canària que va poder veure el seu DNI amb el gènere canviat a la seva opció, l'any 1996. Reina del Carnaval canari l'any 2005, va ser també portada d'Interviú un any més tard. La cantant Silvia Pantoja i actrius com Melani Olivares o Paula Echevarría han volgut escriure missatges de condolences per a aquesta actriu.  

També han tingut un record per a ella els seus directors a Veneno. "Només puc donar-te les gràcies, Isabel. Encara et veig a cada record. En cada mirada còmplice en el rodatge, en cada ball quan podíem, a cada assaig. Ets esforç, talent, valentia, bellesa, poder. Et porto a dins per sempre. Descansa, amor meu", ha escrit Javier Ambrossi al seu Instagram. Per la seva banda, Javier Calvo ha assegurat sentir-se "un privilegiat" per haver conegut l'actriu.

Amb Veneno, Torres va viure un esclat de fama que va coincidir amb els pitjors moments de la malaltia. De fet, l'actriu va guanyar el premi Ondas compartit amb les seves companyes de repartiment Jedet i Daniela Santiago –que interpretaven el mateix personatge en èpoques diferents–, però no va poder viatjar a Barcelona per recollir-lo a causa dels seus problemes de salut. Les seves dues companyes li van dedicar el guardó des de l'escenari del Teatre Coliseum, on es va celebrar la cerimònia.

stats