Obituari

La policia investiga una caiguda per les escales com a causa de la mort d'Ivana Trump

L'exdona de Donald Trump va morir aquest dijous a l'edat de 73 anys

ARA
2 min
Ivana Trump, en una imatge del 2009

BarcelonaLa policia de Nova York investiga si la causa de la mort de l'exmodel Ivana Trump, exdona de Donald Trump, va ser una caiguda accidental a les escales de casa seva, a l'Upper East Side, a Manhattan, segons informa el New York Times. El decés d'Ivana Trump el va anunciar aquest dijous l'expresident dels Estats Units a través d'un post a la seva xarxa social, Truth Social.

Nascuda el 20 de febrer de 1949 amb el nom d'Ivana Marie Zelnickova a la ciutat de Gottwaldov, llavors Txecoslovàquia, va passar gran part de la seva joventut sent esquiadora professional del sistema esportiu estatal txecoslovac. Posteriorment, va competir per a la Universitat Carolina de Praga, on va obtenir un màster en educació física i idiomes, segons la biografia publicada per CMG Worldwide, una agència de negocis per a celebritats que la representava.

Després de la universitat va anar al Canadà per trobar-se amb el llavors esquiador professional George Syrovatka, amic de la infància i llavors ja nacionalitzat canadenc, amb qui es va casar. Més tard va començar a fer de model per a l'agència Audrey Morris de Mont-real. Durant un viatge per treballar com a model a Nova York l'any 1976, va conèixer Donald Trump i nou mesos després es van casar, previ divorci de Syrovatka. Junts van formar una de les parelles més icòniques de Nova York dels anys 80. De fet, Ivana va treballar al costat del seu marit en alguns dels seus projectes immobiliaris més coneguts, com ara la Trump Tower a Manhattan o el casino Taj Mahal a Atlantic City, New Jersey.

"Ivana Trump era una supervivent. Va fugir del comunisme i va abraçar aquest país. Va ensenyar als seus fills què eren el rigor i la duresa, la compassió i la determinació", ha dit la família Trump a través d'un comunicat en què no es menciona la causa de la mort de l'exmodel.

Ivana i Donald Trump van estar casats entre 1977 i 1992 i van tenir tres fills: Donald Jr., Ivanka i Eric. El matrimoni es va acabar quan els tabloides de Nova York van fer pública la relació que Donald Trump mantenia amb Marla Maples, que es va convertir en la segona dona del magnat. En el seu mediàtic divorci, Ivana Trump va aconseguir una compensació econòmica de 14 milions de dòlars a més d'una manutenció de 650.000 dòlars l'any per als seus tres fills. En l'acord, Ivana també va obtenir una mansió a Connecticut de 45 habitacions, un apartament a l'edifici Trump Plaza i l'ús durant un mes cada any de la mansió de Mar-a Lago, a Florida. Tot i les seves diferències, quan Donald Trump es va presentar a les eleccions dels Estats Units, la seva exdona li va donar suport. En diverses entrevistes va explicar que de vegades havia assessorat el seu exmarit, que va arribar a proposar-li ser ambaixadora nord-americana a la República Txeca, però que havia rebutjat l'oferiment.

stats