Gent 25/04/2021

La venedora trans de tacos Lady Tacos es presenta a les eleccions federals de Mèxic

Coneguda per un documental de Netflix, vol defensar amb el seu escó els venedors ambulants i la comunitat LGTBIQ+

2 min
Marven, coneguda com Lady Tacos, al seu restaurant de tacos de la Ciutat de Mèxic

BarcelonaDesprés d'anys omplint la seva cistella de tacos per vendre'ls als carrers de Ciutat de Mèxic, la popular taquera trans Lady Tacos de Canasta vol representar la comunitat LGBT i els venedors ambulants, i per això ha decidit presentar-se a les eleccions mexicanes. "És un tema complicadíssim, però estic construïda de crítica. Tota la vida he estat assenyalada", ha explicat la futura política a Efe.

Lady Tacos en una imatge recent.

Marven, anomenada a les xarxes socials com a Lady Tacos de Canasta, ha rebut moltes crítiques des que va anunciar la seva candidatura a diputada del Congrés de Ciutat de Mèxic per a les eleccions del 6 de juny. Però aquesta venedora de 36 anys, que s'identifica com a muxe –el tercer gènere en la cultura zapoteca de l'estat d'Oaxaca– està preparada per a això i per a molt més. Als comicis més grans de la història de Mèxic també s'hi presentaran cantants, actors, models, esportistes i lluitadors. I això no agrada a alguns, que són els que més ataquen la venedora ambulant ara reconvertida en mestressa d'un petit restaurant de tacos.

"Molta gent opina que es necessita gent preparada i que jo hauria de dedicar-me als tacos. Tothom opina des del seu mòbil, però ningú s'atreveix a fer el que faig jo", respon contundent aquesta famosa comerciant. I és que, des del 2019, Lady Tacos de Canasta és mundialment coneguda gràcies a un documental de Netlifx que la va retratar venent tacos amb la seva bici amb trenes i vestits acolorits per Ciutat de Mèxic, on les coses no han estat fàcils per a ella.

Lady Tacos

Als 7 anys es va mudar amb la seva família des d'Oaxaca a la capital del país a la recerca d'oportunitats, i el seu pare va començar a dedicar-se als tacos de forma ambulant amb una cistella. "És un platet tradicional que va en una cistella. És un taco sudadito que es fa al moment, és un taco mil per cent casolà", explica la candidata. "Li vaig dir [al meu pare] que a la vida faria de tot menys vendre tacos. I m'ha passat a l'inrevés, que no he fet res en tota la vida i ara venc molts tacos amb la cistella", explica Marven.

Una de les trans més famoses de Mèxic diu que vol combatre la pressió policial que ha patit quan feia de venedora ambulant i els agents li prenien cada setmana els diners i els productes. Vol que si algú agafa una bicicleta, li penja una cistella i es dedica a vendre tacos no hagi de patir pagant suborns a policies per evitar que en algun moment li retirin la mercaderia. Si guanya el seu escó amb el partit petit Equitat, Llibertat i Gènere, també vol millorar l'atenció sanitària al col·lectiu LGBT i donar-li més visibilitat.

Lady Tacos promociona el seu negoci a Instagram
ARA
stats