L'excursió
Girona Oci 29/03/2023

Ruta a peu fins a Núria sense grans desnivells

Des de Queralbs es pot accedir a Fontalba (2.060 m) en cotxe durant la primavera i la tardor i en dues hores ser a peu al santuari

ARA
2 min
Un estiu per tots a Vall de Núria!

Fontalba - Núria

  • Recorregut: 9 km
  • Desnivell: 400 m
  • Temps estimat: 4 h

A Núria no cal arribar-hi necessàriament amb cremallera ni fent una gran pujada a peu des de Queralbs. Fora del període estival, en què l’accés per carretera està tancat, es pot arribar fàcilment al santuari en una ruta sense gaire desnivell, des de Fontalba. És on es deixa el cotxe pujant per una pista una mica llarga –de 10 km–, però després el camí és molt plàcid i ens permet arribar a Núria amb una visió preciosa: des de dalt.

El camí és un passeig d’unes dues hores en què travessarem dos torrents, que en època de desgel ens poden fer saltar unes quantes roques o bé haver de descalçar-nos. També ens podem trobar cavalls i el camí que porta al Puigmal.

Al final, una gran baixada fins al santuari, amb el seu llac artificial al davant. Un paradís enmig dels Pirineus durant tot l’any però que en alguns moments pot estar força massificat. La ruta, en canvi, permet acostar-s’hi a poc a poc. L’alternativa seria pujar des de Queralbs per un camí antic ple d’escales i que en molts moments passa a prop del cremallera propietat dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

  1. La ruta comença a 2.060 metres d'altitud a l'aparcament de Fontalba. És un camí a la inversa: farem una pujadeta per després baixar al santuari de Núria, situat a 1.964 metres d'altitud.
  2. El camí és fàcil d'identificar. Sobretot no s'ha d'agafar el camí que fa pujada, que porta al Puigmal. Agafarem la ruta que surt al final de la pista i que té un horitzó pla.
  3. Al cap d'una mitja hora ens trobem el torrent de la Cometa, que pot arribar a dur força aigua. El camí canvia de direcció i va cap a l'est.
  4. Trobem un bosquet mentre comencem a pujar una mica.
  5. Al cap d'una hora arribem al punt més alt de l'excursió: a uns 2.150 metres. Deixarem una petita cabana de pastors a l'esquerra.
  6. Uns vint minuts després passem un altre torrent, el de Gombrèn, i al cap de poc un altre camí per pujar al Puigmal. Continuem en direcció a Núria.
  7. Vint minuts després ens trobem un indicador. Cal escollir la ruta que baixa de forma més pronunciada: ja estem a tocar del llac i començarem a veure la vista típica de la vall.
  8. El tram final del camí és a través d'un mirador i finalment arribem a l'embassament de Núria.
  9. Se segueix la mateixa ruta per tornar a Fontalba.
stats