Alemanya va espiar converses telefòniques de Clinton i Kerry

El cas posa més llenya a les relacions bilaterals dels dos països

Els serveis d'espionatge alemanys van captar almenys una trucada del secretari d'Estat dels Estats Units , John Kerry , informa avui el setmanari ' Der Spiegel', després que ahir altres mitjans alemanys asseguressin que almenys en una ocasió es va donar aquesta situació amb la seva antecessora , Hillary Clinton .

La crida en qüestió de Kerry es va realitzar via satèl·lit , el 2013 , i va ser captada pels serveis d'espionatge del BND –un dels departaments de la intel·ligència alemanya– , en aquest cas a través de la seva xarxa d'escoltes al Pròxim Orient .

El setmanari relaciona aquest cas amb l'anteriorment revelat referit a Clinton , de qui així mateix el BND va capturar una conversa mantinguda amb l'exsecretari general de l'ONU Kofi Annan .

Aquesta publicació afegeix que les dues trucades van ser capturades " de manera fortuïta " , en el marc de les escoltes que el BND realitza sobre zones en conflicte , però que pel que sembla després no van ser esborrades , sense que s'hagi explicat fins ara aquest procedir .

'Der Spiegel' afegeix , d'altra banda, que el BND ha inclòs Turquia entre els seus països a " observar" , tot i tractar-se d' un aliat de l'OTAN ,  que al seu torn contravé les declaracions reiterades de la cancellera Angela Merkel que entre socis no hi ha d'haver espionatge .

Les revelacions ahir sobre l'anomenada intervinguda de Clinton van portar a col·lació aquesta frase de la cap del Govern alemany , emmarcada en la sacsejada produïda en l'eix Berlín - Washington després de descobrir que l'Agència Nacional de Seguretat ( NSA ) havia punxat un dels telèfons mòbils de Merkel .

Es tracta d'un dels capítols més greus en les relacions bilaterals , sorgit dels documents difosos per l' exanalista de la CIA Edward Snowden , actualment exiliat a Rússia .

La informació relativa a la crida de Clinton va ser difosa ahir de forma coincident pel setmanari ' Süddeutsche Zeitung' i les televisions públiques regionals NDR i WDR .

En aquest cas , la font eren els documentats trobats en un agent del BND , que va filtrar als EUA 218 documents interns i que al juliol va ser detingut .

El doble espia  ha confessat des d'aleshores aquests càrrecs , apunten aquests mitjans , i en un els documents sostrets constava l'existència d'aquesta conversa captada de Clinton .

Tot i tractar de casos pel que sembla, fortuïts , la revelació ha compromès l'acció del BND i reforçat les opinions de l'oposició que en realitat ni Merkel ni la resta del Govern volen aprofundir en l'assumpte , ja que també els seus serveis d'espionatge incorren en aquestes pràctiques .