Alliberats els 79 estudiants segrestats al Camerun

El director de l'escola i un docent continuen retinguts sense que s'aclareixi l'autoria dels fets

Els 79 estudiants segrestats dilluns passat en una escola presbiteriana de secundària a Nkwen, localitat de la regió nord-oest del Camerun, han sigut alliberats, segons ha anunciat el govern. El director i almenys un docent continuen segrestats, expliquen els mitjans locals. Els alumnes tenen entre 10 i 14 anys, i es desconeixen les circumstàncies del seu alliberament.

Es tracta del primer segrest massiu al Camerun, una acció que recorda la de la veïna Nigèria el 2014, quan el grup jihadista Boko Haram va raptar més de 200 nenes d'un internat a Chibok.

En un vídeo d'uns 5 minuts al qual va tenir accés Efe, onze dels nens són obligats a identificar-se i afirmen que han sigut segrestats pels "nois Amba", els separatistes anglòfons que reclamen la creació de l'estat independent d'Ambazònia. Líders d'aquests grups secessionistes –que operen a les regions anglòfones del nord-oest i el sud-oest del país– van negar hores després en un comunicat que fossin els responsables del segrest.

L'anomenada crisi anglòfona, que va començar el 2016 amb protestes pacífiques per demanar un ús més igualitari de l'anglès als tribunals i als centres educatius, va degenerar en grups armats a finals del 2017 després d'una dura repressió del govern.

Des de l'escalada del conflicte, centenars de persones han mort i almenys 7.000 estudiants han sigut desplaçats com a conseqüència dels atacs violents i enfrontaments entre les forces armades i les milícies separatistes.

L'alliberament d'aquests estudiants s'ha anunciat l'endemà que el president Paul Biya, de 85 anys i que en porta 36 al poder, jurés el càrrec al Parlament de Yaoundé per al setè mandat consecutiu.

Més continguts de