Una cinquantena de morts i 80 ferits en un atemptat suïcida a Kabul

L'atac anava dirigit contra una reunió d'acadèmics islàmics que celebraven l'aniversari de Mahoma

Més de mig centenar de persones han mort i una vuitantena més han resultat ferides aquest dimarts en un atemptat suïcida al nord de Kabul, quan un home s'ha fet esclatar en un centre on acadèmics islàmics commemoraven el naixement de Mahoma. De moment, cap grup ha reivindicat un atac que ha estat qualificat com un "crim imperdonable" pel president del país, Ashraf Ghani.

El portaveu del Ministeri de Salut Pública, Wahidullah Majroh, ha explicat que alguns dels ferits més greus han mort al mateix lloc de l'atac. La majoria de les víctimes són homes i civils. L'atemptat s'ha produït en un banquet de noces a l'interior d'un complex amb diverses sales de reunió a prop de l'aeroport de la capital afganesa.   "Centenars d'acadèmics islàmics i els seus seguidors s'havien reunit per recitar versos del Sagrat Alcorà per observar el festival Eid Milad-un-Nabi a la sala de banquets privada", ha indicat de la policia de Kabul.

Avui és festiu a l'Afganistan, on restaurants i altres centres d'esbarjo es troben plens de gom a gom per commemorar la festivitat pel naixement del profeta.  "És un crim contra l'islam i la humanitat", ha insistit el president Ghani, que ha recriminat que els terroristes, "una vegada més", han actuat en "contra dels ensenyaments del profeta" .

El portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, ha negat a través d'un comunicat l'autoria de l'atemptat i ha assegurat que "l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els talibans) condemna de manera enèrgica dels atacs contra reunions de civils i religiosos", pel que ha qualificat l' acció de "plans malignes de l'enemic". 

Aquest any Kabul ha estat escenari de múltiples atemptats, l'últim d'ells d'envergadura la setmana passada prop d'una concentració de protesta de centenars de membres de la minoria xiïta hazara, que va deixar almenys tres morts i vuit ferits.

L'atemptat més greu va ser el registrat el gener passat, quan els talibans van fer esclatar una ambulància bomba prop de l'antic Ministeri d'Interior, on encara operen algunes dependències oficials, que va causar més d'un centenar de morts.