Internacional 07/01/2017

Un home mata a trets cinc persones en un aeroport de Florida

La policia ha interrogat el tirador, un jove de 26 anys nascut a Nova Jersey que havia lluitat a la guerra d'Iraq i que tenia problemes mentals

Núria Ferragutcasas
3 min
Passatgers buscant on amagar-se poc després de l'atac d'un tirador en un aeroport de Florida

WashgintonEls Estats Units van viure ahir un nou tiroteig massiu. Aquest cop a l’aeroport de Fort Lauderdale, una ciutat de Florida. Va acabar amb el tràgic balanç provisional de 5 morts i 8 ferits, segons va informar la policia. Un jove de 26 anys, vestit amb una samarreta de Star Wars, va començar a disparar a la una del migdia, hora local, en una de les àrees de recollida d’equipatge de la terminal2 després de treure l’arma de la maleta amb què havia embarcat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats van detenir sense incidents el presumpte autor de la matança. “Creiem que l’atacant ha actuat sol”, va explicar Scott Israel, el xèrif de Broward County, on se situa l’aeròdrom. Israel va assegurar que encara no se sabien els motius de l’atacant i que era massa aviat per descartar un atac terrorista. També va informar que l’FBI l’estava interrogant. Tot i així, el senador de Florida, el republicà Marco Rubio, va dir a la televisió Fox News que tot indicava que no era un acte de terrorisme.

Imatge d'Esteban Santiago cedida per les autoritats

Per la seva banda, l’altre senador d’aquest estat, el demòcrata Ben Nelson, va identificar el sospitós als mitjans com a Esteban Santiago, de 26 anys, i nascut a Nova Jersey i va dir que portava una identificació militar. Més tard s'ha confirmat que el jove tenia un passat militar ja que havia participat en una missió dels Estats Units a l'Iraq. Segons alguns testimonis el jove tenia problemes mentals.

Segons la televisió CNN, Santiago hauria volat a Florida des d’Alaska amb l’aerolínia del Canadà. Alguns mitjans van dir prèviament que el vol en què viatjava l’atacant venia del Canadà, però una portaveu de l’ambaixada d’aquest país a Washington va desmentir la informació.

Els primers instants després del tiroteig van crear escenes de pànic, tal com mostraven algunes imatges. Centenars de viatgers van ser evacuats a les pistes. Segons alguns testimonis recollits per les televisions nord-americanes, l’atacant no va afirmar res quan va disparar a discreció contra els passatgers.

“Soc a l’aeroport de Fort Lauderdale. S’han sentit trets. Tothom corre”, va tuitejar Ari Fleischer, exportaveu de la Casa Blanca sota la presidència de George W. Bush. Un altre testimoni, John Schlicher, va descriure l’atacant a la televisió MSNBC com “un home prim”. “M’he posat les mans al cap i he pregat”, va afegir.

Seguretat als aeroports

Des dels atemptats de l’11 de setembre, els Estats Units i la resta del món van incrementar les mesures de seguretat als aeroports. Tanmateix, és legal portar armes a la maleta si s’embarca i es demana un permís especial. En els últims anys no hi ha hagut incidents greus als aeroports nord-americans. El més recent va passar a Los Angeles fa tres anys, quan un home va matar un policia a trets a l’aeroport i va ferir set persones més abans de ser detingut.

L’aeroport internacional de Fort Lauderdale, situat uns 40 quilòmetre al nord de Miami i pel qual passen al dia més de 80.000 persones, va desallotjar la terminal afectada i va cancel·lar les operacions. L’atac de Florida és l’últim d’una sèrie de tirotejos massius que han afectat el país en els últims anys, alguns eren militants inspirats en el grup jihadista Estat Islàmic, d’altres persones amb problemes mentals que van tenir accés a les armes de foc. El pitjor es va produir el juny passat al mateix estat que ahir, en una discoteca gai d’Orlando. L’atacant va matar 50 persones i en va ferir 53 més.

El debat sobre les armes

Durant la seva presidència, Barack Obama ha intentat sense èxit restringir la venda d’armes. El Congrés, amb una majoria de republicans favorable a una defensa acèrrima del dret de portar armes, va impedir l’aprovació de diferents legislacions. Els intents del president van fracassar fins i tot després de la massacre a l’escola de Sandy Hook el desembre del 2012, en el qual van morir vint nens menors de 7 anys i sis adults.

No s’espera tampoc cap canvi en aquesta direcció en el futur govern de Donald Trump. Al contrari. El magnat novaiorquès va prometre en campanya que evitarà qualsevol regulació que afecti el dret a portar armes. Ahir, des de Twitter, va dir que estava al corrent dels “terribles fets de Florida”. “Acabo de parlar amb el governador Scott. Els nostres pensaments i pregàries estan amb ells”.

stats