Internacional 25/09/2013

Almenys 349 morts i 600 ferits en un terratrèmol al Pakistan

Les autoritats temen que la xifra de víctimes pugui augmentar en les properes hores

Agències
2 min
Almenys 230 morts i 400 ferits en un terratrèmol al Pakistan / EFE

IslamabadEl terratrèmol al Pakistan ha deixat ja 349 morts i 600 ferits. Les autoritats creuen que les xifres podrien augmentar durant el dia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El terratrèmol ha tingut una magnitud de 7,7 graus en l'escala de Richter i l'epicentre ha estat a l'àrea de Khudzar, al sud del país, a més de 1.200 quilòmetres de la capital, Islamabad.

Les autoritats han demanat l'enviament d'aigua potable i de medicaments a la zona d'Awaran, la més afectada, i han desplegat helicòpters de l'exèrcit a la zona per traslladar els ferits més greus a les ciutats de Quetta, a l'oest del país, i Karachi, al sud.

El terratrèmol ha afectat el 80% dels habitatges, ha tallat les comunicacions del districte i ha dificultat encara més l'accés al lloc dels fets en tractar-se d'una zona muntanyosa i de deserts.

Dificultats per accedir a la zona

Segons el portaveu, hi ha àrees pràcticament inaccessibles, com els municipis de Mashké o Malar (a Awaran), on és urgent proveir als supervivents d'aliments, medicines i també refugi per protegir-se del sol.

Un altre motiu de preocupació és la manca d'aigua en moltes zones, ja que les infraestructures per la seva canalització han quedat destruïdes en diferents trams.

"El nostre problema en aquest moment no es la manca d'aliments i articles de primera necessitat, sinó les dificultats per fer-los arribar a la gent", ha explicat el portaveu de l'Autoritat Nacional de Gestió de Desastres (NDMA), Kamran Zia, que de moment ha descartat rebre ajuda de la comunitat internacional.

"Hi ha àrees en les que no hi ha ningú proporcionant ajuda. La gent segueix esperant a les seves cases en runes, sense aigua ni aliments", ha lamentat aquest dijous el responsable de l'administració del districte d'Awaran, Abdur Rashid.

"No hi ha res, els pacients es moren. No hi ha doctors ni personal sanitari", ha explicat al diari local 'Dawn' Rahmatula Hasani, un dels supervivents.

Davant de l'enorme repte de proveir d'assistència als damnificats en una zona enorme (el districte més afectat, Awaran, té 21.000 kilòmetres quadrats) amb una xarxa de comunicacions molt deficient, creixen les queixes per la ineficàcia governamental.

Es tracta del pitjor terratrèmol que viu el país després que un altre moviment sísmic provoqués la mort de 75.000 persones l'any 2005.

stats