Internacional 08/03/2016

Almenys 250.000 nens sense prou aliments ni medicines a Síria

Save the Children denuncia les morts per desnutrició i falta d'atenció mèdica adequada a les ciutats sirianes sota setge

Sònia Sánchez
3 min
Almenys 250.000 nens sense prou aliments ni medicines a Síria

BarcelonaAlmenys 250.000 infants viuen en poblacions sota setge a Síria, on al terror constant de les bombes i els barrils de pólvora s’hi suma el risc de morir d'inanició o falta de medicines bàsiques. "Els nens viuen al caire de la mort. Es veuen forçats a alimentar-se de fulles", explica Ra’ed, treballador humanitari a Muadamiya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És una de les 126 entrevistes realitzades per Save the Children a pares, mares i nens de les zones sota setge, i al personal humanitari que hi ha pogut accedir. En el seu informe 'Infància sota setge', l'ONG relata casos de nounats morts per falta de llet de fórmula, ja que la llet de la mare desnodrida no els podia alimentar, o d’altres que van morir per falta d’atenció mèdica després de passar hores bloquejats en punts de control.

Adults i infants moren per falta de medicines o material mèdic. Els metges operen sense electricitat ni estris esterilitzats. "Algunes de les morts són per malnutrició, i d’altres per la falta de medicaments i vacunes. Alguns nens han mort de la ràbia perquè no hi havia vacunes. Les malalties de la pell i de l’estómac s’han estès perquè els talls d’aigua corrent porten la gent a buscar aigua dels pous, sovint contaminats", explica un metge local.

Un infant, amb clars signes de malnutrició, a la ciutat siriana de Madaia.

Segons l'ONU, hi ha 486.700 persones a 18 zones sota setge a Síria, 15 de les quals són assetjades pel règim de Baixar Al-Assad, una (la més gran) per l’Estat Islàmic i dues per grups armats opositors. Es calcula que la meitat són nens, "però totes dues són xifres conservadores", explica a l'ARA el dirigent regional de Save the Children al Pròxim Orient, David Andrés.

Altres organitzacions parlen de xifres molt superiors: hi hauria fins a 1,9 milions de persones sota setge, segons Metges Sense Fronteres (MSF). A més, hi ha uns 4,1 milions de persones més a 135 àrees que l'ONU considera "de difícil accés" per a l’ajuda de primera necessitat.

Malgrat les crides de l’ONU, els setges no només s'han mantingut, sinó que s'han duplicat en nombre al llarg del 2015. I no només això: "Es llancen més bombes de barril sobre les zones assetjades que sobre cap altre lloc a Síria", diu l’informe de Save the Children.

Una situació de terror constant que fa els nens "més agressius, aïllats i deprimits". "La por ha pres el control. Els nens només esperen l'hora de morir", relata una mare a l'informe de l'organització.

Els camions de la Creu Roja, la Mitja Lluna Roja i l’ONU sortint ahir de Damasc.

Des de la instauració de l'alto el foc fa poc més d'una setmana, "la violència s'ha reduït", segons Save the Children, que també destaca les diverses violacions de l'alto el foc que s'han denunciat fins ara. S'ha permès finalment l'entrada de combois de l'ONU amb ajuda humanitària dins de les zones assetjades.

"Però en la majoria de casos només s'hi ha portat ajuda un cop i no hi ha garantia de continuïtat", denuncia Andrés. A més, "als controls militars sovint s'intercepten diversos productes i no es permet l'entrada, per exemple, de llet de fórmula per als nens o de sèrum mèdic", amb l'argument que són productes molt cars al mercat negre i no es vol finançar els grups rivals.

"Els grups armats en el conflicte volen fer pagar la població civil per la seva afiliació política", explica el representant de Save the Children, que denuncia la utilització dels setges sobre la població civil com a arma de guerra.

"Fem una crida a totes les parts que aixequin els setges, perquè són il·legals segons el dret internacional humanitari. Fem una crida perquè es permeti l'accés continuat d'ajuda humanitària i amb tots els productes de primera necessitat", diu Andrés, "i fem una crida perquè es doni una oportunitat de debò al procés polític de pau".

stats